Het moderne wonder van Kana onder evangelische Arabieren

Bij het wonder van Kana denkt u waarschijnlijk aan het wonder dat Jezus deed door op een bruiloft water in wijn te veranderen. Er is ook een modern wonder in Kana in Israël gaande. Dat is de Arabische baptistengemeente die geleid wordt door pastor Hani en een grote groep jongeren. In mei zijn er 11 mensen gedoopt in de Jordaan. Maar de gemeente heeft het ook zwaar.
Veel christenen zijn de afgelopen jaren weggetrokken uit Kana. Als Arabische evangelische gelovigen zijn ze een zeer kleine minderheid in Israël. Pastor Hani: “Er wonen 25.000 mensen in deze stad, van wie 23.000 moslims en 2000 christenen. Veel christenen vertrokken naar het buitenland of naar steden in Israël waar het leven makkelijker is. Ons gebed is dat de nieuwe generatie hier blijft om de Heer te dienen. 60 procent van de gemeente bestaat uit jongeren. Zij regelen alle moderne techniek, ik weet er niets van: het keyboard, de livestream, de aanbidding, zomerkampen. We zijn heel dankbaar voor hen. Bid dat ze de fundering voor de toekomst kunnen vormen en de Heer kunnen dienen.”
In april hield de gemeente een conferentie waarbij verschillende generaties “tot elkaar zijn gekomen. We merken dat onze gebeden door die eenheid krachtiger zijn geworden”, zegt pastor Hani. De gemeente straalt veel geestkracht en onderlinge betrokkenheid uit. Er zijn bidstonden en huisgroepen voor jongeren en vrouwen.
Jeugd
De jeugdgroep is de afgelopen twee jaar gegroeid van 5 naar zo’n 30 jongeren. Ze baden voor meer en God gaf ook steeds meer jongeren, soms jongeren uit gezinnen waar helemaal geen levend geloof was. Rajaa, één van de jeugdleiders: “Als jongeren niet mogen komen van hun ouders, bidden we ervoor en mogen ze toch komen.”
De gemeente doet veel aan kinderwerk. 90 procent van de ouders van de kinderen op de zondagsschool is niet betrokken bij een kerk. Ze brengen hun kinderen wel elke week naar de club. Het kinderkamp start op 28 juli en het tienerkamp op 5 augustus.
Tegenstand
Pastor Hani en Rajaa waren in 2023 in Nederland voor de Ontmoetingsdag van Comité Gemeentehulp Israël. Zij vertelden toen dat het volgen van Jezus soms letterlijk vrienden en familie kost. Als evangelische vrouwen in een overwegend Arabisch-Islamitische omgeving binnen de Joodse staat Israël vormen ze een minderheid binnen een minderheid binnen een minderheid. Maar in de gemeente voelt iedereen zich geliefd: “Het voelt als familie”. En dat is ook nodig, want de meeste Arabische christenen zijn katholiek of orthodox. Evangelische Arabieren met visie voor Israël ondervinden veel tegenstand in hun omgeving.
Praatmee