De Proeftuin: toevluchtsoord voor herstel

In het hart van de Achterhoek, tussen Doetinchem en Zutphen, ligt Het Passion. Onder leiding van Ivo Pouw is hier onlangs De Proeftuin gestart: een plek waar groenten, kruiden, bloemen en fruit worden verbouwd en verkocht, terwijl gasten werkervaring opdoen. "Voor velen betekent het werken in de tuin een belangrijke stap in hun herstelproces en biedt het een therapeutische omgeving voor groei en samenwerking."
Veel gasten ervaren Het Passion als een toevluchtsoord, een plek om te ontsnappen aan de rauwheid van het straatleven en de littekens van gebroken relaties. Hier draait het om structuur en begeleiding, een dagritme dat stap voor stap helpt om de draad van het leven weer op te pakken. "Je ziet iemand als een soort zielig vogeltje binnenkomen en die begint zich dan op een gegeven moment te ontpoppen" zegt Ivo. Hij vertelt dat de benadering er een is van gastvrijheid en betrokkenheid: niet dwingend, maar uitnodigend.
Vrijwilligers spelen een cruciale rol. Zij helpen niet alleen bij praktische taken zoals koken en het onderhouden van de boerderij, maar bieden ook een luisterend oor en een menselijke verbinding. "De doelgroep van de vrijwilligers is divers, soms zijn het mensen die hun plek zoeken, maar het samen werken brengt ze tot elkaar", zegt Pouw.
Innovatie en duurzaamheid
Het is donderdagochtend, een frisse dag in maart. De zon schijnt en het voorzichtige groen is zichtbaar in veel bomen. Een aantal mensen is op deze ochtend aan het werk in De Proeftuin. "Ik ga er even met een frees voorlangs", zegt een vrijwilliger tijdens een werkoverleg in de proeftuin. "Met de stalen hark een beetje erbij en die bult modder daar, die maken we nog wel vlak." Dit soort momenten, waarin ideeën en plannen vorm krijgen, tonen de kern van De Proeftuin, aldus Pouw. Een broedplaats voor oplossingen die soms simpel lijken en ook zijn.
Samenwerken met beleid
De filosofie van Het Passion strekt zich uit tot in de kleinste details. Zelfs bij het opruimen van oude tenten klinkt een duidelijke oproep tot zorgvuldigheid. "Niet lomp doen, maar gewoon schroefjes losdraaien met beleid", zegt Pouw. "Alles hier heeft waarde, zelfs wat op het eerste gezicht afgedankt lijkt."
Dit principe van respect en behoud past bij de bredere missie van Het Passion: een toekomst bouwen zonder te vergeten wat achter ons ligt. Het benadrukt dat herstel niet alleen gaat over het herstellen van mensen, maar ook over hoe we omgaan met onze omgeving en middelen.
De werkzaamheden in de proeftuin hebben vaak een symbolische betekenis. Het egaliseren van de grond, het opruimen van modder, en het verwijderen van obstakels weerspiegelen de innerlijke processen die de gasten van Het Passion doormaken. Het is een tastbare manier om vooruitgang te boeken en te zien dat inspanning wordt beloond.
"Dit heeft nog een beetje draagvlak", zegt Pouw tijdens het werk, doelend op een deel van de grond. De zin lijkt terloops, maar bevat een diepere waarheid. Alles in Het Passion, van de kleinste taak tot de grootste uitdaging, draait om het creëren van draagvlak: voor herstel, voor hoop en voor een toekomst waarin iedereen meetelt.
Toekomst van hoop
Het Passion is een plek die verder gaat dan tijdelijke opvang. Het biedt een route naar een nieuw leven, een plek om te wonen, en een kans om weer deel te nemen aan de samenleving. De combinatie van praktische hulp, innovatie in De Proeftuin en een diepgeworteld geloof in de waarde van ieder individu maakt Het Passion tot een voorbeeld van wat mogelijk is als we ons richten op herstel en menselijkheid.
Iedere gast die de boerderij verlaat, doet dat met een rugzak vol ervaringen, vaardigheden en hernieuwd vertrouwen. Hij of zij laat een gemeenschap achter die blijft bouwen aan een toekomst waarin hoop, gastvrijheid en betrokkenheid centraal staan.
"Ik hoop dat er een breder perspectief komt voor mensen, dat ze zich meer verbonden voelen met de natuur en wat ze consumeren", zegt Pouw. Dit eenvoudige credo resoneert door de hele tuin en het is precies wat volgens hem Het Passion tot een bijzondere plek maakt: een ruimte waar leven opnieuw vorm krijgt.
Praatmee