Evangelisch College steekt opleiding Pastorale Hulpverlening in nieuw jasje

Gesponsord 29 mei 2025 6 minuten Evangelisch College
Hans Alblas en studenten
Evangelisch College

Hoewel vragen over zingeving, geloof en identiteit toenemen, wordt de wereld waarin we leven steeds seculierder. Het is tegen die achtergrond dat het Evangelisch College onlangs besloot haar opleiding 'Pastorale Hulpverlening’ in een nieuw jasje te steken. Voortaan draagt die opleiding de naam ‘Pastoraal Werk’. Volgens Hans Alblas, die als docent en coördinator aan de opleiding werkzaam is, sluit die naam beter aan bij de inhoud van de opleiding én het type pastoraal werker dat men wil opleiden.

Geen therapie
De reden voor de naamswijziging is helder, aldus Alblas. “De term ‘pastorale hulpverlening’ riep steeds vaker associaties op met therapie of counseling,” legt hij uit. “Maar wij leiden geen therapeuten op. Wij richten ons primair op het geestelijk leven van mensen. Op ondersteuning van hun geloofsweg – niet op psychische behandeling.”

Volgens Alblas past ‘pastoraal werk’ beter bij de inhoud en het doel van de opleiding. “Het draait bij ons niet om diagnoses stellen of therapieën uitvoeren, maar om naast mensen staan, luisteren, begeleiden, en geloofsgesprekken voeren – vanuit een stevige theologische en Bijbelse basis.”

“Wij leiden geen therapeuten op. Wij richten ons primair op het geestelijk leven van mensen”

Een opleiding in beweging
De naamsverandering komt niet uit de lucht vallen. "De opleiding Pastorale Hulpverlening is 20 jaar geleden gestart. Er is enkele jaren hard gewerkt aan het herzien van het programma. We zitten in een veranderingsproces van een aantal jaren. Vanaf het komende studiejaar zijn de vernieuwingen helemaal doorgevoerd in het programma.”

Wat verandert er concreet aan de studie? Vooral de persoonlijke en professionele vorming van studenten krijgt meer aandacht. “Elke student krijgt begeleiding in kleine groepen. Daarin is ruimte voor persoonlijke verhalen én reflectie op je ontwikkeling als pastoraal werker. Want het belangrijkste instrument in het pastoraat”, zegt Alblas met overtuiging, “ben je zelf.”

Daarnaast wordt ingezet op competentieontwikkeling. “De studenten zijn volwassen mensen met een rugzak aan levenservaring. We willen daarop aansluiten en hen helpen bewust te groeien. Je hoeft niet bij nul te beginnen – maar het is wel belangrijk om te weten waar je staat en wat je nog kunt ontwikkelen.”

                                                 Beeld: Evangelisch College

Theologie én praktijk hand in hand
De opleiding legt een stevige theologische basis, naast training in vaardigheden. “Goede Bijbelkennis, een verantwoorde theologie en praktische toepasbaarheid – die driepoot is essentieel”, aldus Alblas. “Je leert omgaan met geloofsvragen, nuances te herkennen en daar respectvol op in te spelen. Het gaat niet om dogmatiek opleggen, maar om mensen begeleiden in hun zoektocht.”

“De vrienden van Job boden de meeste troost toen ze zwegen. Pas toen ze spraken, ging het mis”

Geen preek in de woonkamer
Alblas is duidelijk over de rol van een pastoraal werker: die is wezenlijk anders dan die van een predikant. “Een predikant staat op de preekstoel, die heeft een andere rol. Een pastoraal werker komt in de huiskamer, in de kwetsbaarheid van het alledaagse leven. Dan moet je niet gaan preken, maar juist ruimte bieden.”

“Wat wij veel zien is dat mensen binnenkomen met de neiging om te helpen vanuit wat ze zelf belangrijk vinden”, vervolgt Alblas. “En hoe zij het geloof beleven. Maar in onze ogen is dat niet waar het in het pastoraat om gaat.”

Hij verwijst naar het Bijbelboek Job: “De vrienden van Job boden de meeste troost toen ze zwegen. Pas toen ze hun mond opendeden, ging het mis. Dat beeld gebruik ik vaak. Eérst luisteren en aanwezig zijn.”

Pastoraal werk is anno 2025 complexer geworden
Dat pastoraal werk anno 2025 complexer is dan vroeger, denkt Alblas. “De tijd waarin geloof en gemeenschap vanzelfsprekend met elkaar verbonden waren, ligt achter ons. Mensen moeten nu zélf hun leven richting geven – ook hun geloofsleven. Dat vraagt om andere competenties van pastoraal werkers.”

Daarbij komt dat mensen vandaag de dag met allerlei druk en psychische uitdagingen kampen. “Geloofsvragen raken steeds vaker aan existentiële thema’s: ‘Waarom ben ik hier?’, ‘Wie ben ik?’ of: ‘Is er nog wel een God die om mij geeft?’”

Ontdek in onderstaande video meer over de opleiding Pastoraal Werk:


Geestelijk leven student  

Een opvallend aandachtspunt binnen de opleiding is het geestelijk leven van de student zelf. “Het gevaar is dat je alleen nog bidt of je Bijbel leest omdat je je moet voorbereiden op een gesprek of een dienst. Maar dan raakt je eigen geloofsleven op de achtergrond”, waarschuwt Alblas.

Daarom krijgen studenten handvatten om hun eigen geestelijk leven op peil te houden. “We leren studenten variëren in vormen van bidden en Bijbellezen. Als één vorm niet meer werkt, kun je iets anders doen. Zo voorkom je dat je in een geloofscrisis belandt doordat je routine stukloopt.”

Emotionele impact en zelfzorg
Het werk kan zwaar zijn. “Er zijn momenten dat je bij iemand weggaat en denkt: dit is wel heel heftig. Dan zit je bijna te shaken in je stoel”, vertelt Alblas. “Ik heb het zelf gehad dat ik na twee gesprekken op een ochtend even mijn vrouw moest bellen. Gewoon om de heftigheid kwijt te raken.”

Daarom leren studenten hoe ze geestelijk, emotioneel en mentaal goed voor zichzelf kunnen zorgen. “Na elk gesprek even reflecteren: hoe ging het? Wat raakte mij? Wat was mooi of juist moeilijk? Dat soort gewoontevorming proberen we aan te leren.”

Supervisie speelt daarbij een belangrijke rol. In het derde jaar lopen studenten een erkend supervisietraject via de LVSC. “Daar leren ze methodisch nadenken over hun handelen. En dat komt ook echt op je diploma te staan.”

Praktijkervaring als vormend element
De opleiding duurt drie jaar, wordt in deeltijd aangeboden en telt zo’n 20 of 10 studie-uren per week. Elk jaar lopen studenten stage. “In het begin loop je mee. Uiteindelijk voer je zelf pastorale gesprekken – en in het derde jaar complete trajecten van minstens vijf gesprekken.”

“Uiteindelijk ben jij niet diegene die zo hard aan het werk moet. Je bent niet de redder, Die hebben we al”

Voor veel studenten is de stage bevestigend dat ze de goede studiekeuze gemaakt hebben. “Juist doordat ze in het werkveld merken: ik mag echt iets betekenen, ik ervaar Gods aanwezigheid in dat gesprek, ik ontvang ook zelf terwijl ik geef – dát is bemoedigend.”

“Uiteindelijk ben jij niet degene die zo hard aan het werk moet. Je mag ook ontspannen daarin gaan staan en ontvangen wat zich aandient. Je bent niet de redder – Die hebben we al. Jij mag gewoon naast iemand staan.”

                                                 Beeld: Evangelisch College

Diversiteit in de klas – en in het werkveld
De opleiding trekt studenten van uiteenlopende leeftijden en kerkelijke achtergronden. “Van eind 20 tot in de 70, van reformatorisch tot evangelisch. Die veelkleurigheid is erg verrijkend”, aldus Alblas.

Die diversiteit is ook zichtbaar in het werkveld. “Het maakt nogal verschil of je werkt in een reformatorische zorginstelling waar mensen twijfelen over hun behoud, of dat je in een context werkt waar mensen twijfelen of God überhaupt bestaat. Maar de basis is altijd: luisteren, invoelen en verbinden.”

Ruimte voor theologische verschillen
Binnen de opleiding is veel ruimte voor uiteenlopende visies. “Wij proberen geen dogma’s op te leggen. We willen dat studenten hun overtuigingen bewust ontwikkelen”, zegt Alblas. “We zeggen niet: ‘dit moet je vinden’, maar vragen: ‘waar baseer je je visie op? Ken je ook de tegenargumenten? Wat doet dat met jou?’”

Dat vraagt een open leerhouding. “Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Maar je mag wel leren om zonder oordeel te luisteren. Je mag uiteraard een eigen visie hebben, maar dat is niet hetzelfde als iemand overtuigen van jouw gelijk.”

“Je mag mensen begeleiden in hun zoektocht naar God”

Actuele thema’s en pastorale uitdagingen
De opleiding blijft actueel. Thema’s als rouwverwerking, relatieproblemen, geloofstwijfel en geestelijke gezondheid krijgen volop aandacht. “We willen studenten toerusten om met deze vraagstukken om te gaan, met kennis van de laatste inzichten én oog voor geloofsperspectief.”

Daarbij maakt de opleiding onderscheid in benadering. “Je bent geen opiniemaker of predikant, maar pastoraal werker. Die rol vraagt een andere houding. Je zit niet in het gesprek om stelling te nemen, maar om mensen te begeleiden in hun zoektocht naar God.”

Hans Alblas is werkzaam aan het Evangelisch College. Hij is docent en coördinator van de opleiding Pastoraal Werk (voorheen Pastorale Hulpverlening) en docent aan het studietraject 'Gods Koninkrijk en de Heilige Geest' en de EC-Bijbelcursus. Daarnaast is hij actief als geestelijk begeleider en spreker.

Praatmee

Beluister onze podcast

#368 Patrick & Jeffrey over de SGP, strafbaarstelling illegaliteit en pro-Palestijnse PKN-dominees
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Prof. dr. Willem Ouweneel
Opinie

Oordelen over tatoeages? Laat dat maar aan God over

Telkens weer leidt het zetten van tatoeages bij christenen tot vragen en soms zelfs twijfels over hun geloof of behoudenis. Maar is dat terecht? Prof. dr. Willem J. Ouweneel gaat in op de Bijbelse achtergronden van deze discussie, bekijkt vaak aangeh

N.T. Wright
Nieuws

Bekende theoloog wijst op 'één van grootste misvattingen over de eindtijd'

De bekende Britse theoloog en nieuwtestamenticus N.T. Wright neemt afstand van de vaak gehoorde claim dat Jezus en Paulus dachten dat de wereld binnen één generatie zou eindigen. Volgens Wright richtten zij zich niet op het einde van de wereld, maar

Ds. J. Oosterhuis
Nieuws

Nieuwe dominee voor NGK Kampen: Ds. J. Oosterhuis

De Nederlandse gereformeerde kerk (NGK) te Kampen mag zich verheugen op de komst van een nieuwe dominee. Ds. J. Oosterhuis uit Hasselt heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Nieuwe Kerk wordt hij de collega van ds. J. A. C. Weij.  Ds.

Kerk Nieuw-Zeeland
Nieuws

Nieuw-Zeelandse christen ziet zijn land steeds seculierder worden: "Alleen God kan het tij keren"

De afname van het christelijk geloof in Nieuw-Zeeland baart veel Nieuw-Zeelandse christenen zorgen. Volgens dr. Stuart Lange is er slechts één antwoord daarop: geestelijke vernieuwing door Gods Geest. “Alleen een ingrijpen van God kan het tij keren”,

Ds. R. van Kooten
Video

HHK-predikant deelt schrijnend verhaal over diaken die zijn zus verkrachtte

Tijdens een recente preek vertelde HHK-emerituspredikant ds. R. van Kooten een schrijnend verhaal. Een man werd verkozen tot diaken, maar kort daarna stapte zijn zus naar de kerkenraad met de onthulling dat hij haar had verkracht. Toen zij stelde dat

Farshid Seyed Mehdi
Podcast

Farshid Seyed Mehdi: “Groot deel Iraniërs wil geen moslim meer zijn”

Terwijl Iran bekendstaat om religieuze onderdrukking en streng islamitisch gezag, klinkt achter gesloten deuren een ander geluid. Volgens de Iraans-Nederlandse christen Farshid Seyed Mehdi vindt er momenteel een ongekende opwekking plaats in het land

prof. dr. W.J. op ’t Hof
Nieuws

Juridische procedure na ontslag voorganger vrije hervormde gemeente Driedorp

In de vrije hervormde gemeente van Driedorp is een conflict over het plotselinge ontslag van prof. dr. W.J. op ’t Hof (foto) geëscaleerd tot een juridische procedure. Aankomende vrijdag moeten het bestuur en de kerkenraad van de gemeente zich verantw

Jody Maneschijn
Video

Jody Maneschijn vertelt waarom christenjongeren voor een DTS kiezen

Elk jaar volgen honderden jongeren wereldwijd een DTS, Discipleship Trainingsschool bij Youth With A Mission oftewel Jeugd Met Een Opdracht. Deelnemers zetten een periode apart voor God om te groeien in geloof. Jody Maneschijn vertelt hierover in het

Meerartikelen

IZB-Podwalks
Persbericht

IZB-Podwalks: met andere ogen kijken naar een alledaagse plek

Deze maand lanceert de IZB - de vereniging voor zending in Nederland - iets nieuws: IZB-Podwalks. Dit zijn wandelingen door dorpen, wijken of steden, waarbij je op verschillende locaties audiofragmenten beluistert over de plaatselijke geschiedenis, e

Damascus
Verdieping

Christenen in Syrië voelen zich steeds onveiliger (maar er is niet alleen slecht nieuws)

Een gruwelijke zelfmoordaanslag tijdens een kerkdienst, christenen die bedreigd worden en openlijke oproepen tot jihad en het doden van christenen. De positie van gelovigen in Syrië komt steeds meer onder druk te staan. Wat weten we over hun situatie

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt: "Pro-Palestijnse PKN-dominees zijn verblind"

Spreker en Bijbelleraar Jacques Brunt spreekt zich in krachtige bewoordingen uit tegen protesterende pro-Palestijnse PKN-predikanten. Volgens Brunt is er sprake van een verontrustende verschuiving in publieke opinie, waarin Israël eenzijdig wordt aan

Hanna Wapenaar
Interview

Hanna Wapenaar maakt nieuwe start op Ameland: "God voelt hier dichterbij dan in de stad"

Hanna Wapenaar werkte zeven jaar als straatpastor in Amsterdam, totdat ze begin dit jaar de drukte van de stad verruilde voor de rust en ruimte van Ameland. Een hele verandering. Ze is nu predikant op het Waddeneiland. "Het is hier zo weids en mooi.

John MacArthur
Nieuws

Predikant en Bijbelleraar John MacArthur op 86-jarige leeftijd overleden

De bekende Amerikaanse predikant en Bijbelleraar John MacArthur is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn kerk, Grace Community Church in Los Angeles, maakte zijn overlijden bekend. Een week geleden werd MacArthur vanwege een longontsteking o

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant trekt vergelijking met Donald Trump: "Ook wij willen groot zijn"

"Trump zegt: 'Make America great again', maar ten diepste wil hij vooral zichzelf groot maken. We zijn wat dat betreft allemaal een beetje Donald Trump. We willen allemaal groot worden", aldus ds. P. den Ouden. In een recente preek waarschuwde de HHK

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit wat het betekent om te leven met de Heilige Geest

Wat betekent het om te leven met de Heilige Geest – niet alleen in ons, maar ook op ons? In een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' werpt spreker Wilkin van de Kamp een inspirerend licht op dit onderscheid. In deze video maakt hij d

Henk-Willem Laan
Interview

Henk-Willem Laan ontving een gehandicapte zoon: "God is te vertrouwen"

"Bel 112", zei de verloskundige tegen Henk-Willem Laan toen zijn zoon Joas net geboren was. Terwijl zij Joas reanimeerde belde Henk-Willem de ambulance. De directeur van stichting Het Gehandicapte Kind vertelde afgelopen zondag bij Hour of Power over

katholieke priester
Nieuws

Amerikaanse bisdommen springen in de bres voor ongedocumenteerde migranten

Twee katholieke bisdommen in de Verenigde Staten hebben ongedocumenteerde migranten vrijstelling gegeven van hun zondagse kerkplicht, uit angst voor immigratierazzia's. De maatregel komt te midden van een toegenomen immigratiehandhaving onder het bel

Kandidaat H. J. Ymker
Nieuws

CGK Soest verwelkomt nieuwe dominee: kandidaat H. J. Ymker

De CGK te Soest beschikt binnenkort weer over een eigen predikant. Kandidaat H. J. Ymker uit Meppen heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In Soest volgt Ymker ds. J. L. de Jong op die in 2023 vertrok. De kandidaat gaat in het Utrechtse dor

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese kerken gebombardeerd: 5 doden

In het noorden van Soedan zijn begin juni drie kerken getroffen door luchtaanvallen van de Rapid Support Forces (RSF). De bombardementen, tussen 9 en 11 juni in El Fasher, kostten minstens vijf mensen het leven, onder wie priester Luka Jumu. Tientall

Upgrade Festival 2025
Persbericht

Upgrade Festival keert terug: Groeien, aanbidden en verbinden in Kapelle

Op 5, 6 en 7 september 2025 is het weer zover: Upgrade Festival 2025 gaat van start! Na het succes van de vorige edities keert het festival voor de derde keer terug, wederom op de prachtige locatie in Kapelle, Zeeland. Het driedaagse festival present