Nederlands Dagblad: merendeel SGP-stemmers wil vrouwen op de kieslijst

Zaterdag vindt de SGP-partijdag plaats. Veel mensen zullen daarbij vooral benieuwd zijn naar de inmiddels beruchte motie over het wijzigen van het vrouwenstandpunt van de partij. In de achterban is een meerderheid voorstander van het wijzigen van dit standpunt, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van het Nederlands Dagblad.
De standpunten over vrouwen in de politiek lijken hoe langer hoe meer een discussie te worden binnen de SGP. Hoewel op lokaal niveau vrouwen al actief zijn voor de politieke partij, is het officiele standpunt van de SGP nog steeds dat politieke functies bedoeld zijn voor mannen. Een plaats op de landelijke lijst zit er voor vrouwen vooralsnog niet in. Steeds vaker vragen leden zich echter openlijk af of het aloude standpunt niet gewijzigd moet worden.
Dit jaar is daar zelfs een motie over ingediend. Daarin wordt verzocht om vrouwen meer mogelijkheden te geven binnen de SGP door de partijbeginselen over dit onderwerp te veranderen. Daarin staat dat het politieke ambt ‘in strijd is met de roeping van de vrouw’. Dat gedeelte wil men schrappen om de weg te openen voor SGP-vrouwen in de landelijke politiek. De motie is afkomstig van de SGP Vlissingen, waar Lilian Janse fractievoorzitter is. Zij was de eerste vrouw die zich verkiesbaar stelde voor de SGP en als het aan de afdeling Vlissingen ligt, wordt ze ook de eerste vrouw op de landelijke kieslijst.
Het hoofdbestuur van de SGP ontraadt de motie, zo werd eerder al bekend. Verder houden bestuur en partijprominenten in aanloop naar de partijdag de kaken stijf op elkaar over dit onderwerp.
Merendeel SGP-stemmers wil verandering
Het Nederlands Dagblad besloot echter om in aanloop naar de partijdag een peiling te laten uitvoeren door Ipsos I&O. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de SGP-kiezers voorstander is van het wijzigen van het vrouwenstandpunt. 51 procent van de kiezers geeft aan dat wat hen betreft het klassieke vrouwenstandpunt gewijzigd wordt en dat vrouwen voortaan op de landelijke kieslijst van de SGP moeten komen. 32 procent van de kiezers is daar tegenstander van en 17 procent blijft neutraal.
Naast SGP-kiezers ondervroeg men in de peiling ook mensen die nu op een partij als ChristenUnie of CDA stemmen maar wel een stem op de SGP overwegen. Bij die groep is het verschil nog vele malen groter. Maar liefst 79 procent vindt dat het vrouwenstandpunt gewijzigd moet worden en slechts 7 procent vindt van niet. 14 procent stemt blanco.
Van die laatste groep geeft overigens 28 procent aan dat de kans groter is dat ze op SGP stemmen als het vrouwenstandpunt gewijzigd wordt. Van de SGP-stemmers zegt dan weer 6 procent dat de kans juist kleiner wordt dat ze op de SGP stemmen als het vrouwenstandpunt wijzigt. De partij lijkt dus niet bang te hoeven zijn voor veel verlies, mocht het vrouwenstandpunt veranderen. Klik hier voor alle bevindingen in het Nederlands Dagblad.
Praatmee