Marijn (22) koos theologie: "Studie gaf mij antwoord op de vraag wat God met mijn leven wil”

Hoewel Marijn Bouma met zijn 22 jaar nog jong is, is hij al redelijk vertrouwd met het universitaire wereldje. Na een studie Psychologie aan de Universiteit Leiden maakte hij vorig jaar de overstap naar de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). Waarom? “Omdat theologie mij een antwoord gaf op de vraag: Heere, wat wilt U met mijn leven?” In een openhartig gesprek vertelt Marijn over zijn switch, studeren aan de TUA en de waarde van theologie in een seculiere samenleving.
Na vier jaar studeren in Leiden, leek weinig erop dat Marijn als theologiestudent aan de TUA terecht zou komen. Toch bleef er naar eigen zeggen altijd iets aan hem knagen. “Ik twijfelde al toen ik aan mijn studie Psychologie begon. Theologie vond ik altijd al interessant, maar destijds dacht ik: daar moet je meer ‘voor hebben’. Toch bleef het trekken.”
Tijdens zijn studie Psychologie volgde hij een minor theologie, en die ervaring bleek doorslaggevend: “Dat halfjaar heeft me geraakt. Ik merkte: dit past bij mij. De gesprekken, de inhoud, de verdieping… het klopte gewoon.”
Zijn overstap was niet enkel academisch gemotiveerd. “Het geloof is voor mij altijd al een richtsnoer geweest. Ik kom uit een christelijk gezin, we zijn lid van de Gereformeerde Gemeente, en dat fundament speelt een grote rol in mijn leven. De keuze voor theologie kwam uiteindelijk voort uit de vraag: Heere, wat wilt U met mijn leven? En het antwoord dat ik daarin vond, was: theologie.”
Geen vaststaand einddoel
Op de vraag of hij predikant wil worden, reageert Marijn genuanceerd: “Voor mij zijn zulke vragen nog niet aan de orde. Ik begon deze studie ook niet met een vaststaand einddoel. Natuurlijk sluit ik het predikantschap niet uit, maar ik ben er niet op gefixeerd. Ik ervaar het nu als mijn ‘roeping’ om deze bachelor af te ronden. Als het om mijn pad gaat, ligt dat in Gods handen.”
Marijn benadrukt dat zijn keuze vooral is ingegeven door verlangen om zijn leven in Gods dienst te besteden. “Het predikantschap is niet de enige uitkomst van deze studie. Het is veel breder dan dat.”
Voor Marijn was de keuze voor de Theologische Universiteit Apeldoorn niet zomaar een praktische beslissing. “Ik heb getwijfeld tussen verschillende instellingen, maar koos bewust voor de TUA vanwege haar gereformeerde grondslag. Die basis is voor mij essentieel. Ik wil stevig staan, zowel in het kerkelijk landschap als in een seculiere wereld. De TUA biedt die stevige fundering.”
Wat hem vooral aanspreekt, is de combinatie van persoonlijke geloofsvorming en academische diepgang. “De TUA is meer dan een opleiding. Het is een gemeenschap. Je studeert samen, denkt samen na en je wordt gevormd. En dat merk je ook echt onder studenten. Het geloof leeft hier.”
Hoewel hij nog maar in zijn eerste jaar van zijn studie zit, merkt Marijn dat de studie hem al veel gebracht heeft. “Het heeft me milder gemaakt. Je leert waarom mensen bepaalde overtuigingen hebben. Er komt veel meer begrip. Het theologische landschap is breed, ook binnen de gereformeerde gezindte. Door écht te begrijpen waar iemand vandaan komt, ga je anders luisteren en denken. Zonder overigens daarbij je eigen visie overboord te gooien.”
Ook op academisch vlak heeft hij zich snel ontwikkeld. “Ik verbaas me hoe snel je groeit. Je leert standpunten begrijpen, hun achtergronden en de implicaties daarvan. Je leert denken. En dat niet alleen: je leert ook jezelf bevragen.”
Sommigen denken bij een opleiding aan een reformatorische onderwijsinstelling aan een eenzijdig geluid. Maar volgens Marijn is niets minder waar. “Ik werd juist positief verrast. Je wordt op een begeleide manier geconfronteerd met andere visies. Niet om je aan het twijfelen te brengen, maar om je te leren denken en onderscheiden.”
Zijn opgedane ervaringen in Leiden helpen hem daarbij. “Ik heb daar leren omgaan met een andere wereldvisie. Dat zie ik als waardevol en die ervaring wil ik ook niet kwijt. Tegelijk is het mooi om nu op de TUA samen met anderen vanuit dezelfde basis verder te denken en te groeien.”
Waarom theologie vandaag de dag relevant is
Wat heeft de studie theologie de samenleving nog te bieden, zeker nu die steeds meer seculariseert? De theologiestudent is daar helder over: “Het geloof heeft een boodschap. Voor iedereen. Niet alleen voor mensen die uit traditie naar de kerk gaan, maar voor elke mens. Een boodschap van hoop en verlossing in Jezus Christus.”
Die overtuiging geeft de theologie haar kracht. “Je moet stevig staan, want de wereld is complex. Maar juist daarom moet je naar buiten treden. Niet met oppervlakkige slogans, maar met diepgang, inhoud en liefde. De TUA helpt mij om dat te leren.”
Volgens Marijn is theologie niet alleen belangrijk voor kerk en christen, maar juist ook om het publieke gesprek te voeren. “We kunnen niet blijven praten in ons eigen jargon. We moeten de dialoog aangaan en dat vraagt om een theologie die gefundeerd is én betrokken.”
Theologie als verrijking
Op de vraag welke vakken hem het meest aanspreken, hoeft Marijn niet lang na te denken: “Dogmatiek en hermeneutiek. Daar voel ik dat ik echt bezig ben met datgene wat mij raakt. Maar ook Grieks vind ik boeiend. Het is bijzonder om de Bijbel te kunnen lezen in de grondtaal.”
Hij benadrukt dat de studie hem niet alleen inhoudelijk verrijkt, maar ook geestelijk. “Het is een studie die je geloof verdiept, je denken scherpt én je persoonlijk vormt.”
Wat zou hij tegen jongeren zeggen die wellicht overwegen om de theologiestudie te gaan doen? “Als je alleen geïnteresseerd bent in de theologie zonder dat het je raakt, dan is het niet de juiste studie. Maar als je geraakt bent door het geloof en verlangt naar verdieping, dan is het een verrijking op alle fronten. Je leert niet alleen wat je gelooft, maar ook waarom je gelooft.”
Marijn ziet dat (de studie) theologie juist nu weer aan aantrekkingskracht wint. “Ik zie het om me heen. Jongeren zoeken naar zingeving en het christelijk geloof wordt daarbij opnieuw als een serieuze optie gezien Je bent niet meer ‘vreemd’ als je er openlijk voor uitkomt. Integendeel.”
De theologiestudent sluit af met een overtuiging die voor hemzelf alles samenvat: “We hebben iets te brengen. Niet wat wij bedacht hebben, maar wat God ons heeft gegeven. Een boodschap van genade, hoop en verlossing. Dat is wat mij drijft en daar wil ik mijn leven voor inzetten.”
Praatmee