Het onzekere en moeilijke leven van Messiasbelijdende Joden in Israƫl

Honderdduizenden christenen in de wereld hebben inmiddels ƩƩn of meerdere reizen naar Israƫl gemaakt. Zij keren terug onder de indruk van het land, van de gastvrijheid en van de bijzondere ontmoetingen die ze hebben meegemaakt. Ongemerkt geeft dat het beeld dat je als christen welkom bent in het land en dat belijders van Jezus als Messias geen strobreed in de weg wordt gelegd. Helaas is de werkelijkheid anders, merkt Stichting Steun Messiasbelijdende Joden.
Het kruis als struikelblok
Een diepgewortelde overtuiging die bij vrijwel alle religieuze Joden aanwezig is, is de gedachte dat je Joods Ć³f christen bent. Zodra je in Jezus als Messias gelooft, ga je over tot het christendom en ben je dus niet meer Joods. Een āMessiasbelijdende Joodā die in Jezus gelooft bestaat vanuit dit perspectief niet. Bovendien wordt het christendom als afgodendienst wordt beschouwd. Deuteronomium 28:64 (āDe HEERE zal u verspreiden onder al de volken, van het ene einde van de aarde tot aan het andere einde van de aarde. Daar zult u andere goden dienen, die u noch uw vaderen gekend hebben, hout en steen.ā) wordt algemeen betrokken op christenen als vereerders van het kruis. Dat is ten diepste hĆ©t probleem waar Messiasbelijdende Joden mee te maken hebben.
Jezus als gevaar
Ondanks dat christenen welkom zijn om het land te bezoeken, wordt het geloof in Jezus als Messias dus als een gevaar voor het Jodendom gezien. Met name Messiasbelijdende Joden ondervinden daar de gevolgen van, op persoonlijk vlak, maar ook als Messiaanse gemeente. Het overhalen van Joden om in Jezus te geloven wordt beschouwd als het verleiden tot afgoderij. Door religieuze Joden wordt dat gezien als een groot kwaad wat bestrijding met eigenlijke en oneigenlijke middelen rechtvaardigt.
Aliyah als Messiasbelijdende Jood?
Een van de grote struikelblokken waar Messiasbelijdende Joden mee te maken krijgen betreft de Aliyah (Joodse emigratie naar Israƫl). Om een geldige aanvraag te doen heeft men een brief nodig van een erkende synagoge -ondertekend door de rabbijn- als bewijs voor het Joods-zijn. Het spreekt voor zich dat Joden die lid zijn van een kerk of een Messiasbelijdende synagoge daar niet gemakkelijk aan kunnen voldoen. Ook is bekend dat tijdens de procedure vragen gesteld worden waarmee gecontroleerd wordt of iemand Joods of christelijk is - vooral wanneer er een vermoeden bestaat dat iemand Messiasbelijdend is. Dit zijn pijnlijke vragen, want wanneer men opgeeft niet in Jezus als Messias te geloven wordt dit ervaren als het verloochenen van Jezus. Tegelijkertijd is bekend dat wie belijdt in Jezus als Messias te geloven grote problemen ervaart in het vervolg van de procedure. Denk aan dossiers die verdwijnen, procedures die wel tien jaar duren en actieve intimidatie om te voorkomen dat men Aliyah maakt.
Messiaanse gemeenten
Messiaanse gemeenten bestaan doorgaans uit gelovigen die reeds het Joodse staatsburgerschap hebben. Zij hebben dus geen last van tegenwerking tijdens Aliyah en zijn in die zin dat station gepasseerd. Dit wil echter niet zeggen dat ze in gemeenteverband vrij zijn. Het probleem blijft bestaan dat Jezus als een misleider wordt gezien en Messiasbelijdende gelovigen als een actief gevaar voor de Joodse identiteit worden beschouwd. Met name wanneer men een gebouw voor samenkomsten zoekt, wordt tegenstand ervaren. Het actief belemmeren van vergunningen, acuut wijzigen van het bestemmingsplan en bedreigingen aan het adres van de eigenaren zijn bekende voorbeelden. Duidelijk is dat men niet schuwt om oneigenlijke middelen te gebruiken om te belemmeren dat Messiasbelijdende Joden samenkomen. Vrijwel elke gemeente heeft hiermee te maken of te maken gehad. God is echter een God van wonderen en vaak ervaren gemeenten op bijzondere wijze dat God uitkomst biedt en er toch opening gevonden wordt om een ruimte te kopen of te huren.
Perspectief voor de toekomst?
Het ligt niet voor de hand dat het leven voor Messiasbelijdende Joden gemakkelijker zal worden. Het religieuze aandeel in de samenleving en de regering stijgt namelijk gestaag. Ook hebben religieuze partijen er veel werk van gemaakt om een stevige voet aan de grond te krijgen bij de ministeries die de meeste impact maken op de identiteit van de Joodse staat. In de praktijk heeft dat ertoe geleidt dat het maken van Aliyah en visumprocedures gedurende de afgelopen jaren eerder moeilijker zijn geworden dan gemakkelijker. Juist daarom verdienen Messiasbelijdende Joden als huisgenoten van het geloof onze steun.
Stichting Steun Messiasbelijdende Joden ondersteunt de Messiasbelijdende Joden en gemeenten in Israƫl. Uw gebed en gift voor dit mooie en zo belangrijke werk wordt gewaardeerd!
Praatmee