Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?
In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou de beste zorgverzekering is in 2025, hangt van een aantal zaken af.
Je kunt kiezen voor de laagste premie. Maar je kunt ook gaan voor een christelijke zorgverzekeraar. Deze sluit beter aan bij jouw normen en waarden. Maar wat maakt een verzekeraar eigenlijk ‘christelijk’? Wat kun je er precies van verwachten? In dit artikel kijken we samen met zorgvergelijker Independer naar dit onderwerp.
Een zorgverzekering vergelijken die past bij je wensen
Elk jaar kun je overstappen van zorgverzekering. Als je benieuwd bent welke zorgverzekering het beste aansluit op je wensen en behoeften, kan het verstandig zijn om aanbieders met elkaar te vergelijken. Onder andere Independer kan je hierbij helpen, meer informatie over het zorgverzekering vergelijken vind je hier.
Overweeg je dit jaar over te stappen naar een christelijke zorgverzekeraar? Je hebt dan keuze uit twee verschillende aanbieders: De christelijke zorgverzekeraar en Care4Life. Wat zijn de verschillen en waar staan de verzekeraars voor?
De christelijke zorgverzekeraar
De wortels van De christelijke zorgverzekeraar liggen in Katwijk. Zo’n 100 jaar geleden kon je in deze kustgemeente lid worden van De Verpleging. Dit was een lokale ziekenhuisverpleging met een eigen ambulance. Deze vereniging is opgericht vanuit naastenliefde, betrokkenheid en solidariteit. Later werd het onderdeel van zorgverzekeraar Het Zilveren Kruis en groeide het uit tot de verzekeraar ‘Pro Life’, die sinds 2024 verder gaat onder de naam ‘De christelijke zorgverzekeraar’.
Wat maakt De christelijke zorgverzekeraar ‘christelijk’? Hier zijn wat belangrijke speerpunten van de verzekeraar:
- Ieder leven is geschapen, gewenst en geliefd door God. Ze moedigen mensen daarom aan om na te denken over de waarde van elk leven. Ze praten over keuzes die gaan over het leven en de dood en de onomkeerbare beslissingen die gemaakt kunnen worden
- De Bijbel is de basis: waar mogelijk wordt dit gebruikt om de verzekeringen en diensten zo goed mogelijk naar het geloof in te richten.
- Ze geven steun aan wetenschappelijk onderzoek met een christelijke kijk. Ze steunen bijvoorbeeld medisch-ethisch onderzoek naar genderdysforie.
- Ze bieden hulp aan ongewenst zwangere vrouwen, bijvoorbeeld door een vertrouwensarts aan te bieden die meedenkt zonder vooroordelen.
Via een aanvullende zorgverzekering kun je je naast algemene zorg ook verzekeren voor onder andere de volgende christelijk verantwoorde zorg:
- IVF en ICSI waarbij er geen embryo’s overblijven
- Kraamzorg bij een christelijk kraamcentrum
- Natuurlijke vruchtbaarheidsmethoden
- Palliatieve zorg
- Psychosociale hulp
- Relatietherapie en relatiecursussen
- Terminale zorg door vrijwilliger thuis
Care4Life
Als je overweegt om over te stappen naar een verzekeraar met christelijke waarden, dan kun je ook kiezen voor Care4Life. Deze verzekeringsmaatschappij werd een stuk later opgericht, namelijk in 2022. De verzekeraar werkt nauw samen met de specialisten van Aevitae als uitvoeringsorganisatie en EUCARE als verzekeraar.
Ook bij Care4Life kun je je verzekeren voor christelijke hulp en zorg. Ze werken namelijk met een uitgebreid netwerk van christelijke zorgverleners. Care4Life is een principiële ziektekostenverzekering. Een paar vergoedingen bewust uitgesloten in de basisverzekering:
- Abortus (behalve als het leven van de moeder in gevaar is)
- Euthanasie
- IVF waarbij geslachtscellen worden gebruikt die niet van de wettelijke partner zijn
- IVF waarbij sprake is van restembryo’s
- Kunstmatige inseminatie met donorsperma
- Anticonceptie met een mogelijke abortieve werking. Denk bijvoorbeeld aan de morning-afterpil, abortuspil en een koperhoudend spiraaltje)
- Geslachtsveranderende ingrepen en vervolgbehandelingen
Overeenkomsten en verschillen
Beide verzekeraars hebben een duidelijke overeenkomst: ze stellen het geloof in God en de waarde van leven voorop. Toch zijn er ook verschillen.
Bas Knopperts, expert zorgverzekering “De christelijke zorgverzekeraar biedt speciale aandacht voor ethische zorgkeuzes. Ze helpen verzekerden bij het maken van keuzes die overeenkomen met de christelijke normen en waarden, maar zijn uiteindelijk wel van mening dat iedereen zelf beslissingen mag nemen over behandelingen. Abortus en euthanasie worden daarom wel vergoed vanuit de basisverzekering.”
Care4Life verschilt hierin doordat ze een principiële polis aanbieden, waarin ze alleen zorg vergoeden die in lijn is met christelijke normen en waarden. Zorg die niet aan deze waarden voldoet, zoals abortus, euthanasie en geslachtsveranderende ingrepen, wordt uitgesloten van vergoeding.
Persoonlijke keuze
Wat de beste keuze is voor jou, is vooral een persoonlijke afweging die afhangt van je eigen overtuigingen en behoeften. Ben je op zoek naar een eigen beslissingsruimte binnen een christelijke context, of geef je de voorkeur aan een principiële benadering?
Praatmee