Mpox: Medair start groot programma om verdere uitbraak te stoppen
In Afrika is een grote uitbraak van een pokkenvariant gaande: mpox, dat eerder als het apenpokkenvirus bekend stond. De ziekte kan dodelijk zijn en begint met griepachtige symptomen en koorts. Patiënten met mpox krijgen huiduitslag die zich verspreidt over het lichaam en het gezicht.
Na de eerste constatering van mpox in een vluchtelingenkamp in D.R. Congo was het noodhulpteam snel ter plaatse. Medair is een programma gestart om de verspreiding te stoppen en besmette personen te behandelen. Vooral kinderen onder de 10 jaar blijken vatbaar voor het virus.
Veruit de meeste besmettingen komen voor in vluchtelingenkampen omdat mensen dicht op elkaar leven. Van de mensen die Medair behandelt woont 90% in een vluchtelingenkamp, 70% van hen zijn kinderen onder de 10 jaar.
In DR Congo is het mpox-virus al vele jaren aanwezig. In december 2022 was er een uitbraak van mpox en sindsdien is het aantal gevallen van besmetting langzaam gegroeid.
In 2023 werden meer dan 14.600 verdachte gevallen gemeld met 654 doden.
In 2024 verslechterde de situatie verder.
Tussen januari en half juli werden meer dan 15.000 verdachte gevallen gemeld en was de ziekte in 23 provincies aangetroffen. De epidemie versnelt nu en dat is heel zorgwekkend. Vooral omdat er een nieuwe variant is ontstaan die nog veel besmettelijker is.
Medair in Congo
Medair werkt al 28 jaar in Congo en geeft medische zorg en andere noodhulp. Eerder hielp de organisatie na uitbraken van cholera en ebola. In een van de vluchtelingenkampen in D.R. Congo werd mpox geconstateerd. Medair is toen direct in actie gekomen en was als eerste internationale hulporganisatie ter plaatse in het gebied.
Praatmee