Bevolkingsonderzoeken: meedoen of laten lopen?

Onlangs kreeg ik een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker en ik twijfel of ik mee wil doen, schrijft een vragensteller aan de NPV - Zorg voor het Leven. Deelname aan bevolkingsonderzoeken kent niet alleen voordelen, schrijft de beantwoorder, maar God vraagt ook van ons dat we zorgvuldig omgaan met alles wat Hij ons toevertrouwt
Vraag: Onlangs heb ik een uitnodiging gekregen Ik deed wel altijd mee met de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker en borstkanker. Ik merk dat het me tegenstaat om steeds meer onderzoeken te ondergaan, zonder dat ik klachten heb. Mijn leven wordt door God geleid en moet ik het daar niet bij laten? Hoe ga ik hiermee om?
Antwoord: Een begrijpelijke vraag. De genoemde bevolkingsonderzoeken worden door de overheid gratis aangeboden. De overheid doet dit omdat bij de grote groep die ervoor in aanmerking komt, de medische voordelen opwegen tegen de nadelen.
De betreffende ziektes zijn bij vroegtijdige opsporing beter te behandelen en de behandeling is ook minder zwaar dan wanneer de ziekte later wordt ontdekt. Maar daarmee is niet alles gezegd. Want wat voor de grote groep goed kan zijn, hoeft dat voor u persoonlijk nog niet te zijn. Naast de medische overwegingen spelen bovendien ook Bijbelse overwegingen een rol.
U geeft aan dat het besef dat God uw leven leidt meespeelt in uw overwegingen. Die wetenschap behoedt voor overbezorgd bezig zijn met de eigen gezondheid. Tegelijkertijd vraagt God ook van ons dat we zorgvuldig omgaan met alles wat Hij ons toevertrouwt. Daar hoort ook onze gezondheid bij. Voor de een zal dat reden zijn om deel te nemen aan bevolkingsonderzoeken, terwijl voor een ander juist dƔt de reden is om ervan af te zien.
Deelname aan de bevolkingsonderzoeken kent namelijk niet alleen maar voordelen.
- Het kan leiden tot onterechte ongerustheid bij een afwijkende uitslag, waarbij uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn.
- Daarnaast bieden de onderzoeken geen 100% zekerheid, waardoor juist een vals gevoel van gerustheid kan ontstaan.
- Bij alle uitslagen die nader onderzoek vragen, blijkt het bij maar een heel klein percentage om kanker te gaan.
- Dat geeft de kans op overbehandeling omdat een deel van de gevonden afwijkingen nooit tot medische problemen geleid zou hebben.
- Bij het onderzoek naar darmkanker is het vervolgonderzoek zelf niet zonder risicoās. Bij het darmonderzoek dat dan nodig is, komt 2 op de 1000 gevallen een complicatie voor zoals een bloeding door beschadiging van de darm.
Het voorgaande laat zien dat u terecht een zorgvuldige afweging wil maken. Niet in de laatste plaats omdat we een tendens zien dat er steeds meer preventief onderzoek mogelijk is. Zowel aangeboden door de overheid als op eigen initiatief. Daardoor wordt het moeilijker om het leven nog te beleven als een gave uit Gods hand. Het leven is niet maakbaar en dat zou je bij zoveel medische mogelijkheden bijna uit het oog verliezen. De keuze om al of niet deel te nemen blijft een persoonlijke keuze waarin God gelukkig ook wil leiden.
Verder doordenken?
- Bij de NPV-Advieslijn denken we graag met u na over uw specifieke situatie
- Voor de medische afweging kunt u ook terecht bij uw huisarts
- Algemene informatie over bevolkingsonderzoeken vindt u hier of op de website van de NPV - Zorg voor het Leven
Praatmee