Nieuwe directie Wycliffe Bijbelvertalers duidelijk over hun visie: “Het liefst worden we overbodig”

Gesponsord 28 juni 2024 5 minuten Wycliffe Bijbelvertalers
Marinus & Anke
Wycliffe Bijbelvertalers

“Het ultieme doel is dat we overbodig raken en lokale kerken al het Bijbelvertaalwerk doen”, vertellen Anke Plange en Marinus Lamper. De twee vormen sinds maart de nieuwe directie van Wycliffe Bijbelvertalers nadat ze het stokje overnamen van voormalig directeur Bram van Grootheest. Lamper is algemeen directeur, Plange directeur internationale partnerschappen. Met een achtergrond binnen de organisatie kennen de twee Wycliffe als geen ander. Plange en Lamper gaan niet het roer omgooien, maar staan wel voor de uitdaging om kerken te helpen zelfstandig te worden in het vertaalwerk. Dat vertellen zij in gesprek met Cvandaag.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag bij Wycliffe er voor jullie uit?
“Als algemeen directeur stuur je de organisatie aan en voer je geregeld overleg over de verschillende projecten die lopen. Mijn deur staat daarom vrijwel altijd open. Regelmatig komt er een issue langs waar dan op dat moment een oplossing voor gevonden moet worden. In die zin ben ik op sommige dagen een beetje het manusje van alles. Zeker als er veel collega’s op kantoor zijn”, vertelt Lamper.

“Soms denk ik wel eens gekscherend: ik zou eigenlijk eens moeten bijhouden hoelang ik onafgebroken achter mijn computer kan zitten”, zegt hij lachend. “Al houd ik er juist van om de mensen te spreken als ik op kantoor ben, juist omdat we ook voor 50 procent thuiswerken.”

“Ik kom op mijn beurt veel in contact met buitenlandse partners”, vertelt Plange die directeur internationale partnerschappen is. “Dat kunnen zowel partners zijn die onze projecten uitvoeren als meer internationale partners die heel breed betrokken zijn bij het Bijbelvertaalwerk. Het Bijbelvertaalwerk is een internationale beweging waar veel verschillende organisaties bij betrokken zijn en waar Wycliffe ook deel van is.

“Het grote doel is dat we taalgroepen bereiken waar nog helemaal geen gedeeltes van Gods Woord beschikbaar zijn"

Met hen onderhoud ik contact, maar dat geldt ook voor nieuwe spelers die in het veld komen. Dan kijken we of we bijvoorbeeld gezamenlijk een Bijbelvertaalproject kunnen uitvoeren. Het grote doel is dat we taalgroepen bereiken waar nog helemaal geen gedeeltes van Gods Woord beschikbaar zijn. Dit zijn vaak de gebieden waar het evangelie niet welkom is of waar veel oorlogsgeweld woedt. Denk daarbij aan landen als Tsjaad en Mali maar ook landen in sommige delen van Azië.” 

Hoe kijken jullie terug op de eerste maanden nadat jullie het stokje van voormalig directeur Bram van Grootheest overnamen?
“Het is een voordeel dat wij allebei uit de organisatie komen”, antwoordt Lamper. “In die zin kennen we beiden Wycliffe van binnenuit. Anke en ik hebben vanuit het managementteam al veel met elkaar samengewerkt. Dat maakt dat je na al die jaren goed op elkaar ingespeeld bent en dat de switch niet zo groot is als wanneer je bijvoorbeeld van buitenaf komt.”

“Het is niet zo dat we nu het roer willen omgooien”

Een nieuwe directie zit vaak boordenvol ambitie. Wat is jullie visie voor de komende jaren? Of is het een kwestie van verder bouwen op het fundament dat al gelegd is?
“We hebben met elkaar de huidige strategie op poten gezet, dus de grote internationale betrokkenheid waar Anke ook al deels bij betrokken was en de professionalisering – vanwege de groei - van de organisatie in de afgelopen jaren gaan door. Het is niet zo dat wij het roer omgooien. Bewust niet. Er zit nog steeds groei in, ook financieel gezien. Ons programmaportfolio is enorm gegroeid. Dat is iets waar we mee verder willen. Als er iets is waar we goed over na moeten denken is het de huidige stand van het Bijbelvertaalwerk. Dat is een heel andere situatie dan tien jaar geleden want ieder jaar neemt het aantal taalgroepen die nog niet bereikt is met een paar honderd af, doordat er gestart wordt met Bijbelvertaalwerk", vertelt Lamper. 

“We werken internationaal met organisaties samen aan ‘Vision 2025’”, zegt Plange vervolgens. “Dat houdt dat er in 2025 in elke taal waar behoefte is aan een Bijbelvertaling een vertaalproject is gestart. We gaan hard die kant op, maar dat levert ook nieuwe uitdagingen op. Want hoe zorg je ervoor dat een vertaalorganisatie zich op een gegeven moment terug kan trekken en een lokale kerk zelfstandig verder kan gaan? Of dat als de vertaling van het Nieuwe Testament klaar is een kerk zegt: ‘We gaan zelf het Oude Testament vertalen.’ Of als er een revisie nodig is, een kerk of taalgemeenschap dat zelf oppakt.'

“Het eigenaarschap moeten komen te liggen waar het hoort te liggen: bij de lokale kerk”

“Deze organisatie en de wereldwijde beweging moeten klaar zijn voor de volgende stap. Dus als dit overal begonnen is, moet je ook nog jaren verder kunnen om die Bijbel af te ronden en om bijvoorbeeld een revisie te doen”, vult Lamper aan. “Maar ook om bij Bijbelgebruik betrokken te zijn en ervoor te zorgen dat wij ons zoveel mogelijk terugtrekken, zodat het eigenaarschap komt te liggen waar het hoort te liggen: bij de lokale kerk zelf. Tegelijkertijd betekent dat niet dat wij dan geen bijdrage meer kunnen leveren. Als wij concreet kunnen bijdragen door bijvoorbeeld een theoloog of een taalkundige korter of langer uit te zenden, dan willen we die bijdrage graag leveren. In die zin is de focus veranderd: het gaat erom dat je kunt inspelen op de behoefte die er is, terwijl tegelijkertijd de focus op lokaal eigenaarschap komt te liggen.”

Dat je als het ware eigenlijk overbodig wordt op zo’n plek?
“Daar wil je het liefst naartoe”, reageert Plange. “Dat de lokale kerk en de organisaties ter plekke verantwoordelijkheid hebben en zeggen: ‘Wij willen als kerk die en die taalgroep bereiken waar nog geen kerk is. Als kerk zien we het als onze roeping om het evangelie te verspreiden en gaan wij aan de gang met die taalgroep om daar iets te betekenen.’ Dat is het ultieme doel."

"Er gebeuren écht wonderen zodra moslims met Gods Woord in aanraking komen"

Hoe kijken jullie naar de impact die Wycliffe wereldwijd heeft?
“Je kunt dat op heel veel verschillende niveaus zien”, zegt Plange. “Als het gaat over bevolkingsgroepen die opeens zeggen: ‘Hé, die zijn ook de Bijbel aan het vertalen en die hebben ook een kerk. Waarom komen wij eigenlijk niet bij elkaar?’ Wat je ziet is dat kerkmuren tussen lokale kerken door het Bijbelvertaalwerk wegvallen. De impact is ook zichtbaar op individueel niveau. Als je kijkt naar gebieden waar veel geweld woedt, zijn veel mensen getraumatiseerd. Bijbelteksten kunnen dan een cruciale rol vervullen als het gaat om traumaverwerking, om een stukje heling en genezing. Denk maar aan de Psalmen of bepaalde teksten uit het Nieuwe Testament die daarover spreken. 

Wat we ook zien is dat verandering vaak bij de vertalers zelf begint. In sommige gebieden waar we Bijbelvertaalprojecten hebben, wonen alleen moslims en wordt het vertaalwerk dus mede door moslims gedaan. Soms gebeuren er wonderen als moslims zo met de Bijbel in aanraking komen. Het is iets dat soms klein begint, bij één of meerdere personen die tot geloof komen en dat je van daaruit een beweging ziet ontstaan dat meer mensen Christus leren kennen. Dat vind ik prachtig om te zien", aldus Plange.

Praatmee

Beluister onze podcast

#358 Patrick & Jeffrey over Christenen voor Israël, Tim Hofman en de CGK-crisis
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

vasten
Verdieping

Waarom zou je vasten als christen?

Als kind wist ik niet zo goed wat vasten is. ‘Minder snoepen!’, was steevast het antwoord. Als kleine jongen spaarde ik dan ook de hele vastentijd lang al het snoep en de koeken die ik kreeg in een plastic zakje. Dat ik het zakje in een lade van mijn

Anne Borkent
Column

Mijn worsteling met een gezonde kerkcultuur

Wat begint als een bijbels principe van respect en erkenning voor leiderschap, kan langzaam veranderen in een cultuur van vrees en manipulatie, zo schreef ik onlangs. Ik vertelde ook hoe we als leiderschapsteam besloten om titels af te schaffen in on

Het muziekteam voor Audience of One
God

Uniek aanbiddingsconcert in Dordrecht verbindt culturen

Proef en beleef multiculturele aanbidding. Dat is het doel van het aanbiddingsconcert Audience of One dat op 12 april plaatsvindt in de Pauluskerk in Dordrecht. Het multiculturele concert is interkerkelijk en wordt ondersteund door Intercultural Chur

Ds. W. Pieters
Nieuws

HHK-predikant vertelt welke list de duivel rechtzinnige christenen wil wijsmaken

"De duivel zegt niet dat we ons niet moeten bekeren of dat we de Heere niet moeten zoeken. Maar wat hij wél zegt is dat je je vandaag nog niet hoeft te bekeren", aldus ds. W. Pieters. De hersteld hervormde predikant vertelde onlangs in een preek welk

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp waarschuwt in deze videoboodschap tegen wetticisme

"Wetticisme doet mensen geloven dat ze door het houden van allerlei bepalingen en regels door God goedgekeurd en aanvaard worden", aldus Wilkin van de Kamp. In een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' vertelt de spreker en schrijver

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet zoomt in op 95 stellingen van Maarten Luther

In het jaar 1517 publiceerde Maarten Luther, op dat moment nog een priester binnen de Rooms-Katholieke Kerk, zijn 95 stellingen in Wittenberg. Het blijkt het beginpunt te zijn van de historische Reformatie. Maar waar gingen deze stellingen eigenlijk

Esther Westerkamp
Video

Esther Westerkamp legt uit waarom pauzes tijdens je gebed nodig zijn

In deze nieuwe serie met Esther Westerkamp worden verschillende onderwerpen rondom gebed besproken. Ze doet dit aan de hand van het woord PRAY. Vandaag beginnen we bij de letter P van Pause. "Als ik bij jou met de deur in huis val met een hele lijst

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 65

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Meerartikelen

Prof. dr. Jan Hoek
Recensie

Reinier Sonneveld prikkelt tot broodnodige discussie over de hel

Reinier Sonneveld schrijft met grote stelligheid en gedrevenheid over het einde van de hel. Volgens hem zelf is de inhoud van zijn boek in één zin samen te vatten: er is een hemel (deel 1) en daar gaat uiteindelijk iedereen heen (deel 2). Er is wel d

Man voor raam
Verdieping

God regeert zelfs in de duisternis van China en Noord-Korea

Ik kan er alleen maar stil van worden, schrijft projectleider Jonathan van stichting HVC over een recent bezoek aan China. 'Stil van waar wij als mensen toe in staat zijn, maar ook stil van Gods grootheid. God regeert over deze wereld, zelfs in de du

Gerhard Rijksen
Interview

Gerhard Rijksen ervaart kritiek als een zegen: "Het kan ons dichterbij God brengen"

"Ik heb heel erg geworsteld met overgave. Ik wilde zelf nog controle houden, maar uiteindelijk besefte ik: als ik echt wil veranderen, moet God het doen." Gerhard Rijksen (links op de foto), werkzaam bij Uitgeverij Gideon, is verantwoordelijk voor de

Wilbert Magré
Nieuws

MS geconstateerd bij muzikant Wilbert Magré (33), vrienden starten crowdfunding

Bij de 33-jarige Wilbert Magré is onlangs de diagnose multiple sclerose (MS) vastgesteld. Daarom hebben vrienden van de christelijke muzikant uit Nunspeet een crowdfunding opgezet. Uit de medische onderzoeken, waaronder MRI-scans, blijkt dat de ziekt

Amsterdamse kerk
Nieuws

Amsterdam moet na aangenomen motie tóch ruimte bieden aan huisvesting kerken

De gemeente Amsterdam moet ruimte bieden aan kerken en andere religieuze instellingen die een onderkomen zoeken. Dat is de uitkomst van een motie die gisteren met een grote meerderheid werd aangenomen. Eerder stelde wethouder Rutger Groot Wassink nog

Wang
Nieuws

Predikant Chinese huiskerk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf

De Chinese voorganger Wan Changchun is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij leidde de Living Stone Reformed House Church in de stad Bengbu, in de Chinese provincie Anhui. De autoriteiten beschuldigen hem van “fraude”, een aanklacht die vake

Cvandaag podcast
Podcast

Podcastduo Cvandaag blikt terug op cruciale synodeweek CGK

Vorige week werd opnieuw duidelijk dat de toekomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op het spel staat. Wat werd er door de afgevaardigden vorige week besproken in Nunspeet? En is de tijd rijp om het kerkverband op te heffen? Deze vragen

Inez en Jan
Video

Zondag in Hour of Power is gedragscoach Inez Petter te gast

Zondag in Hour of Power is Inez Petter te gast. Na een ingrijpende periode in haar leven ontdekte zij de kracht van balans. Petter is gedragscoach en spreker. Ze helpt mensen meer rust in te bouwen in hun leven. "Ik geloof in de kracht van kwetsbaarh

Ds. P. W. J. van der Toorn
Video

CGK-predikant vraagt kerkgangers of ze leven uit Jezus' genade

"Leef je van het feit dat God de Vader Zijn Zoon gaf en de Zoon Zijn leven, en dat Vader en Zoon de Geest hebben gegeven?", aldus ds. P. W. J. van der Toorn. De CGK-predikant stelde deze vraag aan zijn toehoorders in een preek over Handelingen 2. Ook

Strijden tegen zonde
Nieuws

Meisje deelt worsteling met wedergeboorte: 'Ik kan zo niet sterven'

Een 18-jarig meisje worstelt met diepe geloofsvragen. Ze is haar hele leven al met God bezig en heeft in moeilijke tijden steun ervaren, maar voelt nu vaak afstand en leegte. Ze verlangt naar bekering, wedergeboorte en een nieuw hart, maar vindt het

Ds. Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser: "Judas ging met zijn teleurstellingen niet naar Jezus"

"Het zou zomaar kunnen dat je zwaar teleurgesteld bent in God en geen raad met Hem weet. Judas ging niet naar Jezus. Stel je voor dat hij met al zijn teleurstellingen en twijfels naar Jezus toe was gegaan, in plaats van naar de hogepriester. Had het

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Hans Hamoen

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Hans Hamoen te gast. Hij noemt zichzelf bussionary omdat hij zakendoen en zendeling zijn combineert. Hans vertelt over de wonderen die hij meemaakte tijdens zijn reizen naar het Oostblok in