Nieuwe directie Wycliffe Bijbelvertalers duidelijk over hun visie: “Het liefst worden we overbodig”

Gesponsord 28 juni 2024 5 minuten Wycliffe Bijbelvertalers
Marinus & Anke
Wycliffe Bijbelvertalers

“Het ultieme doel is dat we overbodig raken en lokale kerken al het Bijbelvertaalwerk doen”, vertellen Anke Plange en Marinus Lamper. De twee vormen sinds maart de nieuwe directie van Wycliffe Bijbelvertalers nadat ze het stokje overnamen van voormalig directeur Bram van Grootheest. Lamper is algemeen directeur, Plange directeur internationale partnerschappen. Met een achtergrond binnen de organisatie kennen de twee Wycliffe als geen ander. Plange en Lamper gaan niet het roer omgooien, maar staan wel voor de uitdaging om kerken te helpen zelfstandig te worden in het vertaalwerk. Dat vertellen zij in gesprek met Cvandaag.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag bij Wycliffe er voor jullie uit?
“Als algemeen directeur stuur je de organisatie aan en voer je geregeld overleg over de verschillende projecten die lopen. Mijn deur staat daarom vrijwel altijd open. Regelmatig komt er een issue langs waar dan op dat moment een oplossing voor gevonden moet worden. In die zin ben ik op sommige dagen een beetje het manusje van alles. Zeker als er veel collega’s op kantoor zijn”, vertelt Lamper.

“Soms denk ik wel eens gekscherend: ik zou eigenlijk eens moeten bijhouden hoelang ik onafgebroken achter mijn computer kan zitten”, zegt hij lachend. “Al houd ik er juist van om de mensen te spreken als ik op kantoor ben, juist omdat we ook voor 50 procent thuiswerken.”

“Ik kom op mijn beurt veel in contact met buitenlandse partners”, vertelt Plange die directeur internationale partnerschappen is. “Dat kunnen zowel partners zijn die onze projecten uitvoeren als meer internationale partners die heel breed betrokken zijn bij het Bijbelvertaalwerk. Het Bijbelvertaalwerk is een internationale beweging waar veel verschillende organisaties bij betrokken zijn en waar Wycliffe ook deel van is.

“Het grote doel is dat we taalgroepen bereiken waar nog helemaal geen gedeeltes van Gods Woord beschikbaar zijn"

Met hen onderhoud ik contact, maar dat geldt ook voor nieuwe spelers die in het veld komen. Dan kijken we of we bijvoorbeeld gezamenlijk een Bijbelvertaalproject kunnen uitvoeren. Het grote doel is dat we taalgroepen bereiken waar nog helemaal geen gedeeltes van Gods Woord beschikbaar zijn. Dit zijn vaak de gebieden waar het evangelie niet welkom is of waar veel oorlogsgeweld woedt. Denk daarbij aan landen als Tsjaad en Mali maar ook landen in sommige delen van Azië.” 

Hoe kijken jullie terug op de eerste maanden nadat jullie het stokje van voormalig directeur Bram van Grootheest overnamen?
“Het is een voordeel dat wij allebei uit de organisatie komen”, antwoordt Lamper. “In die zin kennen we beiden Wycliffe van binnenuit. Anke en ik hebben vanuit het managementteam al veel met elkaar samengewerkt. Dat maakt dat je na al die jaren goed op elkaar ingespeeld bent en dat de switch niet zo groot is als wanneer je bijvoorbeeld van buitenaf komt.”

“Het is niet zo dat we nu het roer willen omgooien”

Een nieuwe directie zit vaak boordenvol ambitie. Wat is jullie visie voor de komende jaren? Of is het een kwestie van verder bouwen op het fundament dat al gelegd is?
“We hebben met elkaar de huidige strategie op poten gezet, dus de grote internationale betrokkenheid waar Anke ook al deels bij betrokken was en de professionalisering – vanwege de groei - van de organisatie in de afgelopen jaren gaan door. Het is niet zo dat wij het roer omgooien. Bewust niet. Er zit nog steeds groei in, ook financieel gezien. Ons programmaportfolio is enorm gegroeid. Dat is iets waar we mee verder willen. Als er iets is waar we goed over na moeten denken is het de huidige stand van het Bijbelvertaalwerk. Dat is een heel andere situatie dan tien jaar geleden want ieder jaar neemt het aantal taalgroepen die nog niet bereikt is met een paar honderd af, doordat er gestart wordt met Bijbelvertaalwerk", vertelt Lamper. 

“We werken internationaal met organisaties samen aan ‘Vision 2025’”, zegt Plange vervolgens. “Dat houdt dat er in 2025 in elke taal waar behoefte is aan een Bijbelvertaling een vertaalproject is gestart. We gaan hard die kant op, maar dat levert ook nieuwe uitdagingen op. Want hoe zorg je ervoor dat een vertaalorganisatie zich op een gegeven moment terug kan trekken en een lokale kerk zelfstandig verder kan gaan? Of dat als de vertaling van het Nieuwe Testament klaar is een kerk zegt: ‘We gaan zelf het Oude Testament vertalen.’ Of als er een revisie nodig is, een kerk of taalgemeenschap dat zelf oppakt.'

“Het eigenaarschap moeten komen te liggen waar het hoort te liggen: bij de lokale kerk”

“Deze organisatie en de wereldwijde beweging moeten klaar zijn voor de volgende stap. Dus als dit overal begonnen is, moet je ook nog jaren verder kunnen om die Bijbel af te ronden en om bijvoorbeeld een revisie te doen”, vult Lamper aan. “Maar ook om bij Bijbelgebruik betrokken te zijn en ervoor te zorgen dat wij ons zoveel mogelijk terugtrekken, zodat het eigenaarschap komt te liggen waar het hoort te liggen: bij de lokale kerk zelf. Tegelijkertijd betekent dat niet dat wij dan geen bijdrage meer kunnen leveren. Als wij concreet kunnen bijdragen door bijvoorbeeld een theoloog of een taalkundige korter of langer uit te zenden, dan willen we die bijdrage graag leveren. In die zin is de focus veranderd: het gaat erom dat je kunt inspelen op de behoefte die er is, terwijl tegelijkertijd de focus op lokaal eigenaarschap komt te liggen.”

Dat je als het ware eigenlijk overbodig wordt op zo’n plek?
“Daar wil je het liefst naartoe”, reageert Plange. “Dat de lokale kerk en de organisaties ter plekke verantwoordelijkheid hebben en zeggen: ‘Wij willen als kerk die en die taalgroep bereiken waar nog geen kerk is. Als kerk zien we het als onze roeping om het evangelie te verspreiden en gaan wij aan de gang met die taalgroep om daar iets te betekenen.’ Dat is het ultieme doel."

"Er gebeuren écht wonderen zodra moslims met Gods Woord in aanraking komen"

Hoe kijken jullie naar de impact die Wycliffe wereldwijd heeft?
“Je kunt dat op heel veel verschillende niveaus zien”, zegt Plange. “Als het gaat over bevolkingsgroepen die opeens zeggen: ‘Hé, die zijn ook de Bijbel aan het vertalen en die hebben ook een kerk. Waarom komen wij eigenlijk niet bij elkaar?’ Wat je ziet is dat kerkmuren tussen lokale kerken door het Bijbelvertaalwerk wegvallen. De impact is ook zichtbaar op individueel niveau. Als je kijkt naar gebieden waar veel geweld woedt, zijn veel mensen getraumatiseerd. Bijbelteksten kunnen dan een cruciale rol vervullen als het gaat om traumaverwerking, om een stukje heling en genezing. Denk maar aan de Psalmen of bepaalde teksten uit het Nieuwe Testament die daarover spreken. 

Wat we ook zien is dat verandering vaak bij de vertalers zelf begint. In sommige gebieden waar we Bijbelvertaalprojecten hebben, wonen alleen moslims en wordt het vertaalwerk dus mede door moslims gedaan. Soms gebeuren er wonderen als moslims zo met de Bijbel in aanraking komen. Het is iets dat soms klein begint, bij één of meerdere personen die tot geloof komen en dat je van daaruit een beweging ziet ontstaan dat meer mensen Christus leren kennen. Dat vind ik prachtig om te zien", aldus Plange.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he