cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Nico van der Voet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 februari 2022 door Nico van der Voet

Zet een punt achter de discussie over kinderdoop-volwassendoop

Naar aanleiding van het proefschrift van Teun van der Leer is de doop vanuit verschillende invalshoeken benaderd op Cvandaag. In de bijdragen miste ik nog de sociologie en psychologie. Het gesprek gaat bijna altijd over theologische standpunten. In kerken gebeurt veel wat theologisch uitgelegd en bij meningsverschillen ook verdedigd wordt. Prima. Maar dat alles staat niet los van sociologie (groepsprocessen) en psychologie (innerlijke beleving van mensen). Bij elke discussie spelen die op de achtergrond mee. Die haal ik nu even naar voren en dan blijken kinderdoop en geloofsdoop binnen kerkelijke praktijken dichterbij elkaar te liggen dan we meestal denken.

Jaarlijks maak ik in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) minstens één kerkdienst mee waarin meestal jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. 40 jaar geleden was dat een beetje een afstandelijke gebeurtenis. Het leek wel of de catechisanten alleen maar instemden met de leer van de kerk. Nu zijn de belijdenisdiensten persoonlijker geworden. De belijdeniscatechisanten leggen een eigen getuigenis af, of er wordt uit een brief van hen voorgelezen. Ze krijgen een toespraakje van de voorganger dat op hen is toegespitst. Eigenlijk is het een dienst van volwassendoop geworden. Alleen het water ontbreekt nog.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Doop
- Onrust op Urk: leerkracht mag niet meer voor de klas nadat hij als evangelist bekeerling doopt in IJsselmeer
- Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?
- "Doopwater mag christenen niet scheiden"
- Waarom Martijn moeite heeft met christenen die zich laten overdopen
- Nico van der Voet heeft een boodschap voor christenen die discussiëren over de doop
Meer over Doop »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Als nu Jezus, onze Heiland en Heer Zichzelf, als voorbeeld voor alles wat ná Hem komen zou, liet dopen door geheel onder te gaan in het water ( voor ons het watergraf om daarna in nieuw leven daar weer uit op te staan ) en dat nádat Hij als baby besneden was, nodig gevonden heeft, zou dat m.i. ook de christelijke praktijk hebben moeten zijn door alle eeuwen heen. Met alle respect voor de gelovigen uit de andere traditie dan welke Jezus inzette maar laten we toch allen teruggaan naar wat we leerden van ons Grote Voorbeeld Jezus. Bekeer u !