cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tineke Wuister - Creative Brand Lab
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 april 2022 door Nienke Alblas

Tineke Wuister daagt christenen uit: "Profetie is veel toegankelijker geworden"

Dagelijks daagt Tineke Wuister invloedrijke christenen om uit te stappen in geloof in de leidinggevende functies die zij hebben. Maar niet alleen een directeur is daartoe in staat, nee, dat geldt voor elke christen. "Wanneer je Gods verlangen om tot jou en door jou heen te spreken combineert met leiderschap, dan heb je te maken met profetisch leiderschap’", aldus Tineke.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

"Profetisch leiderschap heeft te maken met het verstaan van Gods stem. In de eerste plaats is dit voor jezelf. Voor de keuzes die je maakt in je leven en leiderschap", vertelt Tineke. Ze wijst op verschillende leiders in de Bijbel die hun invloed inzetten zoals Mozes, Jozef of Daniël. "Je ziet dat veel Bijbelfiguren een invloedrijke positie hebben. Dat zegt denk ik iets over Gods verlangen om leiders in te zetten en zo Zijn Koninkrijk zichtbaar te maken."

"Je ziet dat God heel vaak precies weet wat er werkelijk speelt en nodig is in het leven van de ander."

Profetisch leiderschap heeft niet alleen te maken met jezelf, maar ook met anderen. "Je mag God vragen wat Hij wil zeggen tegen de mensen die je tegenkomt, ook - misschien zelfs juist - op je werk. De eerste opdracht die ik geef aan de mensen die ik coach is: sta een half uur eerder op en neem tijd met God. Want daar gebeurt het", aldus Tineke. In het dagelijkse leven en op de werkvloer kunnen we meebouwen aan Gods Koninkrijk en zo dus Kingdom Impact hebben. "Veel mensen denken bij profetie aan moeilijke en zware boodschappen zoals in het Oude Testament vaak aan de orde was. Ik geloof dat, na de uitstorting van de Heilige Geest, profetie veel toegankelijker is geworden voor jou en mij. Het zijn woorden van God die bemoedigend, opbouwend en richtinggevend zijn."

"Je ziet dat God heel vaak precies weet wat er werkelijk speelt en nodig is in het leven van de ander. Denk bijvoorbeeld aan de vrouw bij de bron. Jezus ontmoet haar en zij stelt Hem allerlei theologische vragen. Dan vraagt Jezus haar: Ga je man eens halen. En dat is precies de vinger op de zere plek, maar met zoveel liefde. Deze vrouw is beschadigd in de relatie met mannen en dat is waar Jezus herstel wil brengen. Zo werkt het nog steeds. De mensen waar ik vandaag mee spreekt, kent Hij en Hij weet wat ze nodig hebben." Door af te stemmen op Gods stem, op de Heilige Geest, zul je als leider meer impact hebben met minder moeite. 

Gods stem verstaan
Maar is dat profetische wel voor iedereen? Kan iedere christen dan 'zomaar' Gods stem verstaan? "Ik denk dat Gods stem verstaan iets is wat we allemaal mogen doen. Ik zie daarnaast wel dat er mensen zijn die 'heel profetisch' zijn. Bij hen ‘stroomt’ het meer en is het echt hun passie. Maar ik geloof dat wanneer de Geest iets geeft, dat dit voor iedereen is. Misschien bij de een meer dan bij de ander, maar we hebben allemaal toegang tot Gods Geest en Gods Woord - geschreven en ongeschreven."

In eerste instantie wist Tineke niet dat God vandaag de dag nog steeds spreekt. "Ik las uit de Bijbel en dacht dat dit de enige manier was waarop God sprak. Soms ontving ik dan wel iets wat van de bladzijde af leek te springen en zo treffend was. Dit gebeurt nog steeds", aldus de coach. Ze herinnert zich een van de eerste keren dat God op deze manier duidelijk tot haar sprak. "Toen ik ging werken voor Navigators en van giften moest gaan leven, vond ik dat in eerste instantie heel spannend. Toen kreeg ik een vers uit Jesaja 49 vers 8. De tekst sprong van de bladzijde af en ik wist dat dit voor mij was. Daar staat: "Ik zal je behoeden, Ik neem je in dienst..." en vervolgens volgt er een heel rijtje met waar we voor geroepen zijn door God. Dat was voor mij zo'n mooie belofte op dat moment. Ik wist dat wanneer God mij in dienst nam, Hij dan ook zou zorgen voor de financiën. Dit heeft mij in mijn hele loopbaan bemoedigd."

"Als je je geestelijke voelsprieten uitzet kan je soms ook door omstandigheden leiding ontvangen van God."

Maar God spreekt ook op andere manieren. "Hij kan rechtstreeks door een soort stem in je gedachten spreken. Als je je geestelijke voelsprieten uitzet kan je soms ook door omstandigheden leiding ontvangen van God. Voor mij is de ochtend een heel belangrijk moment om contact te maken met God. Ik sta extra vroeg op en neem dan ruim een uur de tijd voor mijn kinderen wakker worden om God te zoeken. In die tijd gebeurt er vaak heel veel. Dan ontvang ik vaak woorden of indrukken voor mensen."

Twijfel en vrijmoedigheid
"Heel lang zat ik met de vraag: is dit nu Gods stem? Of zijn het mijn eigen gedachten?", vertelt Tineke Wuister. Het zijn vragen waar je volgens haar niet uitkomt door erover na te blijven denken. "Dus de enige manier om erachter te komen of het van God komt is om het uit te spreken. Het is alsof God iets in je hand legt en je handpalm sluit. Je weet niet of het een steentje of een zaadje is. De enige manier om erachter te komen of het een zaadje is, is door het te zaaien en te kijken of het gaat groeien. Wanneer God tot je spreekt en jij hierin uitstapt, zul je zien dat de Woorden die je van Hem ontvangt vrucht zullen dragen. Daarin heb ik de knop om moeten zetten voor mezelf."

"Wanneer ik de Heilige Geest uitnodig in mijn hart, mag ik wat er binnenkomt in mijn hart serieus nemen. Ik ga ervan uit dat God spreekt. Dat is een hele bevrijding. Dat betekent natuurlijk niet dat alles wat ik ontvang en doorgeef altijd raak is of klopt. Een van de eerste keren dat ik bezig hiermee bezig was bij een workshop 'Gods stem verstaan', had ik bijvoorbeeld het idee dat er een teleurstelling was in iemands leven. Dat deelde ik met haar, maar zij had geen idee waar ik het over had. Toen dacht ik: Nou, lekker is dat. Goed begin."

Toch heeft Tineke vooral positieve ervaringen met het delen van woorden. "De dingen waarvan je zelf soms denkt: ‘geen idee’, kunnen voor een ander juist heel betekenisvol zijn. Dat is heel bijzonder om te merken. God kan ons echt gebruiken als wij ons beschikbaar stellen. Waar wij niets mee kunnen, daar kan Hij wel wat mee."

"Ik zei dingen die ik niet had kunnen weten en waardoor hij zich enorm gezien voelde door God."

"Jij bent soms de enige christen die mensen kennen. Als jij woorden van hoop, van leven leert spreken vanuit het hart van de Vader over hun levens, dan is dat heel krachtig. In mijn Kingdom Impact-programma oefenen we hiermee. Dat gaat stapje voor stapje."

Tineke vertelt over een eerste gesprek dat ze had met Pieter, directeur van een basisschool, waarin ze een paar profetische indrukken deelde. "Ik zag Pieters ogen vochtig worden. De indrukken waren precies raak! Ik zei dingen die ik niet had kunnen weten en waardoor hij zich enorm gezien voelde door God. Mijn woorden reikten sleutels aan waardoor hij ineens weer perspectief zag. Dit was zo’n moment waarop hemel en aarde elkaar raakten. En in die paar minuutjes ontstonden er verwondering, ontroering, verbinding en hoop. En een enorme honger om hier meer van te leren. Ik heb het als een super krachtig moment ervaren!" Het mooie is dat Pieter, voor wie dit compleet nieuw was, na nog geen half jaar deelnam aan haar programma, nu zelf woorden van leven doorgeeft in de functioneringsgesprekken die hij heeft met zijn collega's.

Gods plan voor jouw leven
Veel mensen zijn op zoek naar Gods stem en leiding als het gaat over hun loopbaan of grote keuzes in hun levens. "Iemand vertelde mij een keer iets moois over Gods leiding. Hij zei: 'Alle stoplichten staan op groen, totdat God er een op rood zet.' Vaak kijken wij naar het leven alsof het andersom is en zijn we steeds aan het wachten tot God iets laat horen. Maar een stilstaande auto kan Hij niet besturen. Je mag dus 'gewoon' dingen gaan doen. Pak de kansen op je pad en durf ook keuzes te maken. God zal je daarin leiden en beschermen, wanneer Hij geen groen licht geeft, zal het ook niet gebeuren." 

Het volgen van Gods stem, betekent dat je Zijn stem moet leren kennen. "In Johannes 10 vertelt Jezus de vergelijking van de Goede Herder. Hij geeft aan dat Zijn Schapen Hem volgen, omdat ze Hem kennen. We kúnnen Zijn stem dus leren kennen, maar daar is natuurlijk wel iets voor nodig. Je moet dichtbij Hem zijn en er moet voldoende rust zijn om stil te staan om Zijn stem te horen. Gods stem is zacht, als een fluistering. Wanneer er letterlijk en figuurlijk te veel herrie om je heen is, gebeurt er sowieso niets. Dus daar begint het volgen van Gods stem. Zoek de rust en stilte op en durf vervolgens te vragen of Hij tot je wil spreken", vertelt Tineke. "We zijn gewend dat wij vooral praten en God luistert wanneer wij bidden. En dat is ook zo, Hij luistert zeker. Maar God zegt ook zoveel dingen! Dat besef zal ervoor zorgen dat er bijzondere dingen gaan gebeuren in je leven en leiderschap."

Volg Tineke Wuister op Instagram, Facebook of LinkedIn voor meer inspirerende verhalen. Benieuwd naar hoe jij meer Kingdom Impact kan maken? Klik hier voor meer informatie.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Maak meer Kingdom Impact!

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Je was er zowat. Je schrijft: "Hij geeft aan dat Zijn Schapen Hem volgen, omdat ze Hem kennen. We kúnnen Zijn stem dus leren kennen, maar daar is natuurlijk wel iets voor nodig. Je moet dichtbij Hem zijn en er moet voldoende rust zijn om stil te staan om Zijn stem te horen. Gods stem is zacht, als een fluistering." De eerste zin klopt, maar de rest is weer vaag. En het is zo eenvoudig. Jezus vraagt om alleen maar naar Hem te luisteren en Zijn geboden te onderhouden. Dan zal God in je komen wonen. Dus achter Jezus aan en verder niets.