cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. A. C. Uitslag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 april 2021 door Jeffrey Schipper

Urker predikant heeft boodschap voor journalisten: "Laat kerkgangers op zondag met rust"

“Het advies om maximaal 30 kerkgangers toe te laten, geldt niet voor grote kerken. Dit wordt door de pers vaak verzwegen en zorgt voor eenzijdige berichtgeving”, merkt ds. A. C. Uitslag op. Hij is niet alleen predikant van de christelijke gereformeerde Eben Haëzerkerk op Urk. Namens deze kerk houdt hij ook als woordvoerder contact met journalisten. Woordvoerders van kerken liggen na de geweldsincidenten in Krimpen aan den IJssel en op Urk onder een vergrootglas. Dreigt de kloof tussen ‘randstadjournalisten’ en de Biblebelt onoverbrugbaar te worden?

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De predikant komt nog even terug op de geweldsincidenten die afgelopen zondag op Urk en in Krimpen aan den IJssel plaatsvonden. “Die zijn in geen enkel opzicht goed te praten. Een journalist dient met respect behandeld te worden en dat is nu niet gebeurd. Dat is ongepast en alleen maar radicaal af te keuren! Dit gedrag past niet bij een kerkganger.”

"Het is voor mij onbegrijpelijk, dat dit genootschap wel – terecht! – het gedrag van enkele kerkgangers veroordeelt, maar niet het gedrag van deze journalist."

Wat neemt u na afgelopen zondag de pers kwalijk?
“De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen, dat de PowNed-journalist op Urk zich erg opdringerig gedroeg en geen respect toonde voor mensen die naar de kerk gingen. Deze journalist handelde duidelijk in strijd met de code voor journalistiek, waarin onder andere staat: ‘De journalist lokt geen incidenten uit met de bedoeling nieuws te creëren.’ Dat heeft deze journalist zichtbaar wel gedaan en daarop zou hij aangesproken dienen te worden door het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Het is voor mij onbegrijpelijk, dat dit genootschap wel – terecht! – het gedrag van enkele kerkgangers veroordeelt, maar niet het gedrag van deze journalist. Dat ervaar is als selectief.”

“Ik denk dat het nodig is, dat elke gemeente een woordvoerder aanstelt die de pers te woord staat. Dan zal de pers vervolgens het fatsoen moeten hebben om kerkgangers met rust te laten en enkel het gesprek aan te gaan met de perswoordvoerder.” Uitslag merkt op dat veel journalisten in hun benadering richting kerken gekleurd zijn en belangrijke informatie onbenoemd laten. Hij verwijst naar de onlangs vrijgegeven corona-routekaart voor kerken. “Omdat de routekaart veel te laat is gepubliceerd hebben kerkenraden op diverse plekken in het land besloten om eigen beleid te voeren, rekening houdend met de grootte van hun kerkgebouw. In de routekaart wordt ook duidelijk maatwerk geboden voor kerken met meer dan 300 zitplaatsen. De adviesgrens van 30 kerkgangers ligt dus anders voor grote kerken. Dit wordt door de pers vaak verzwegen en zorgt voor eenzijdige berichtgeving.”

Is dat ook een verklaring voor het feit dat het afgelopen zondag op verschillende plaatsen rondom kerkdiensten uit de hand liep?
“Ja, dat klopt. En ik zie ook een voortdurende focus op kerken in de Biblebelt. Ik vraag me af of er ook journalisten zijn die zich verdiepen in hoe moskeeën, synagogen en boeddhistentempels met de coronamaatregelen omgaan. Hoeveel mensen bezoeken deze gebedshuizen in coronatijd? Mijns inziens wordt nu te sterk ingezoomd op kerken, terwijl de grondwettelijke uitzonderingsbepaling geldt voor alle religies.”

“Het advies om maximaal 30 kerkgangers toe te laten, geldt niet voor grote kerken. Dit wordt door de pers vaak verzwegen en zorgt voor eenzijdige berichtgeving.”

Journalist Jolyn van der Garde wijst in een analyse op een patroon. "Al mijn hele leven komen randstadjournalisten naar kleine kerkelijke dorpjes voor smeuïge quotes. Ziet nou helemaal niemand dat hier een snelkookpan aan spanningen ontstaat met gereformeerden in een machteloze positie ten opzichte van oneerlijke verslaggeving en de samenleving als geheel?”, schrijft ze. Herkent u haar analyse?
“Mijn ervaring met de meeste journalisten is dat ze op een integere manier proberen hun werk te doen en ik als woordvoerder namens onze kerk ruimte krijg om keuzes toe te lichten. Van der Garde merkt terecht ook op dat er journalisten zijn die ophef creëren om nieuws te maken. Dat is niet respectvol, terwijl die respectvolle houding wel verwacht mag worden.”

Gaat dit gepaard met een gebrek aan besef van wat de zondagsheiliging voor de gemiddelde Urker betekent?
“Het mag duidelijk zijn dat de zondag voor kerkgangers op Urk een heilige en afgezonderde dag is om met de dingen van Gods koninkrijk bezig te zijn. Daar past het ondervragen van kerkgangers op weg naar de kerk niet bij. Dat wordt als bedreigend ervaren. Dat is een groot verschil met kerkelijke gemeenten in een grote stad als Rotterdam waar christenen tussen het winkelende publiek door naar een kerkdienst gaan. In zo’n context wordt de zondag heel anders beleefd.”

Maar de meeste randstadjournalisten zullen de zondagsbeleving niet begrijpen, terwijl ze op zondag wel items willen blijven maken. Op andere dagen zijn geen diensten en gaan kerkgangers naar hun werk of school.
“Woordvoerders van kerken kunnen duidelijk maken dat het voor inhoudelijke interviews met Urkers verstandiger is niet op zondag naar Urk te komen. Mijn advies voor journalisten die per se op die dag items willen maken zou ik zeggen: ga op een gepaste afstand van de kerk staan, zoek zoveel mogelijk de woordvoerders op en laat kerkgangers met rust. Je hoeft de zondagsbeleving van Urkers niet van dichtbij te kennen om dit respect op te brengen. En voor de duidelijkheid: journalisten zijn op Urk en bij mij altijd welkom, als daar een afspraak voor wordt gemaakt.”

"Laat kerkgangers met rust. Je hoeft de zondagsbeleving van Urkers niet van dichtbij te kennen om dit respect op te brengen."

Is er na zondag sprake van een escalatie in de verhouding tussen de randstadjournalistiek en de reformatorische kerkganger?
“Er zijn zondag in totaal drie mensen opgepakt, terwijl over heel Nederland duizenden netjes naar de kerk gingen. Laten we deze incidenten niet te groot maken en bevolkingsgroepen niet tegenover elkaar uitspelen.”

Maar ik zie de lontjes duidelijk korter worden en de polarisatie toenemen. Dan is het toch niet gek om te veronderstellen dat de geweldsincidenten langetermijngevolgen hebben?
“Ja, de toenemende polarisatie herken ik. Daarin heeft de pers een belangrijke verantwoordelijkheid door evenwichtig met nieuws om te gaan. Woensdag zag ik dat er duizenden mensen in het Amsterdamse Vondelpark bij elkaar kwamen en geen afstand van elkaar hielden. Berichtgeving hierover wordt veel minder prominent opgepakt dan de kerkdiensten. Daar komt de frustratie bij gelovigen in Krimpen aan den IJssel en op Urk vandaan. En voor de duidelijkheid: gewelddadig gedrag dat uit die frustratie voortkomt valt niet te rechtvaardigen!”

Het helpt niet dat media dominees of woordvoerders niet te pakken kunnen krijgen en de deur bewust wordt dichtgehouden, zoals al maandenlang bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel het geval is.
“Iedere kerk doet er verstandig aan om de media te woord te staan. Tegelijkertijd zouden journalisten ook genoegen moeten nemen als er op bepaalde vragen allang en breed antwoord is gegeven. Na de persconferenties van demissionair premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge draaiden de journalisten richting de kerken steeds hetzelfde rondje. Op een gegeven moment kun je de antwoorden ook weten. Waarom moet dat dan steeds herhaald worden? In dat geval neem ik je werk als journalist niet serieus.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Geweldsincidenten Biblebelt
- 80 uur werkstraf voor inrijden op journalist bij Sionkerk Urk
- Urker broers veroordeeld voor geweld tegen journalist bij Sionkerk
- 60 uur taakstraf voor kerkganger Mieraskerk na aanval verslaggever
- Dreigbrief bezorgd bij ds. A. Kort; Mieraskerk extra beveiligd
- Sionkerk vermindert aantal kerkgangers met Pasen wegens "veiligheid" gemeenteleden
Meer over Geweldsincidenten Biblebelt »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hele goede, verstandige en evenwichtige reaktie!