cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
bestorming Capitool
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Hoe Amerikaanse en Nederlandse christenen reageren op bestorming Capitool

Met ontzetting heeft christelijk Amerika gekeken naar de beelden van de bestorming van het Capitool. Aanhangers van Trump vielen het gebouw van het Amerikaanse parlement binnen toen politici bezig waren de verkiezingsuitslag goed te keuren. CIP.nl zet reacties van christenen in de Verenigde Staten en Nederland op een rijtje.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De bekende evangelical en pastor Rick Warren spreekt van "binnenlands terrorisme". De invloedrijke theoloog Russell Moore, voorzitter van de Ethics & Religious Liberty Commission van de Southern Baptist Convention, noemt de bestorming “immoreel, onrechtvaardig, gevaarlijk en onvergeeflijk” en riep de president op om zijn aanhangers tot de orde te roepen.

Southern Baptist Convention-voorzitter J. D. Greear verwees naar de christelijke verantwoordelijkheid die regeringsleiders hebben bij een vreedzame machtsoverdracht. Hij sloot zich aan bij de oproep van Russell Moore. Albert Mohler sprak als invloedrijk theoloog vorig jaar zijn steun uit voor Trump in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Zijn claims van verkiezingsfraude heeft hij altijd weerlegd en hij legt de verantwoordelijkheid van de bestorming bij Trump. “President Trump is verantwoordelijk voor de chaos die hij ontketent”, schrijft de negende president van het Southern Baptist Theological Seminary.

Michael Brown is een Joodse gelovige in Jezus en wordt algemeen beschouwd als een van 's werelds meest vooraanstaande verdedigers van het Messiaans-Joodse geloof. Hij constateert dat Trump het slechtste naar boven heeft gehaald bij zijn achterban. “Dat moeten we onder ogen zien.” Hij maakt duidelijk dat “een geest van wetteloosheid en anarchie” altijd verkeerd is, of het nu gaat om pro-Trump-demonstranten of relschoppers van antifa of Black Lives Matter. Aanbiddingsleider Sean Feucht, bekend van zijn protestconcerten tegen de coronamaatregelen, riep degenen die het Capitool bestormden op om hun protestactie te beëindigen.

Reacties Nederlandse christenen:
Gert-Jan Segers, partijleider ChristenUnie: Wat een dramatische dag voor dit mooie land wat zo vaak voor zoveel mensen elders in de wereld een baken van vrijheid en democratie is geweest..En zullen we een beetje zuinig zijn op onze democratie hier? En op elkaar, ook als we het soms enorm met elkaar oneens zijn?

Kees van der Staaij, partijleider SGP: Goede woorden van Pence. Met pijn in het hart kijk ik naar de wanorde en de bizarre beelden. Dat democratie en rechtsstaat het moge winnen van chaos en geweld!

Met pijn in het hart kijk ik naar de wanorde en de bizarre beelden. Dat democratie en rechtsstaat het moge winnen van chaos en geweld!

Arnold Huijgen, hoogleraar systematische theologie: Ik mag toch hopen dat het Reformatorisch Dagblad, dat deze week in het commentaar prioriteit legde bij het kapittelen van de ChristenUnie over vergaderen op zondag, nu ronduit Trumps aanval op de democratie veroordeelt. Een eerlijke evaluatie van de Trumpvriendelijke koers is ook welkom.

Joël Voordewind, Kamerlid ChristenUnie: Een coup van Trump-aanhangers. Trump weigert om de aanhangers op te roepen zich terug te trekken uit het parlementsgebouw. Ongelooflijk dat dit gebeurt in het centrum van de democratische wereld!

Stefan Paas, theoloog: Wordt het niet tijd dat Trump met een Bijbel voor het Capitool gaat staan?

Joël Boertjens, voorganger: #WashingtonDC #MartinLutherKing #GodSaveAmerica


Cees Dekker, natuurkundige en universiteitshoogleraar: Deze laatste stuiptrekking is een dramatisch en spijtig passend einde van de Trump era:

Totale puinhoop,
Vernieling,
Bandeloosheid,
Onrechtvaardigdigheid,
Verdeeldheid,
Racistisch,
Misleiding.
Een totale afgang in Trumpstijl.

Gijs van den Brink:


“Rust mijn ziel uw God is Koning
heel de wereld Zijn gebied.
Alles wisselt op Zijn wenken
maar Hij Zelf verandert niet!”

Riekelt Pasterkamp, journalist en presentator:

Margreet Batteau: Het geweld en het extremisme aan beide kanten is schokkend en maakt me bang. Deze scenes zijn een dieptepunt. Ik houd van de VS en krijg buikpij van deze beelden...

Nico Schipper: Polarisatie. Dat is onze grootste vijand. Elkaar voortdurend verketteren is een bedreiging voor de democratische rechtstaat. Dingetje voor de verkiezingscampagne, dames en heren in Den Haag!

Elkaar voortdurend verketteren is een bedreiging voor de democratische rechtstaat. Dingetje voor de verkiezingscampagne, dames en heren in Den Haag!

Don Ceder, fractievoorzitter ChristenUnie-Amsterdam: Vandaag zien we dat een functionerende democratische rechtstaat niet vanzelfsprekend is. Het betekent dagelijks opkomen voor wat rechtvaardig is, moedig blijven uitspreken tegen onwaarheden en zuinig zijn op onze instituties. 

Roel Kelder, predikant: Hij wist wat er komen ging. Door hem opgestookt. Wat een vreselijk hypocriete intrigant.

Johan Snel, journalist en docent: Wedden dat Mexico nu best een muur met de VS wil.

Roel Kuiper, hoogleraar TU Kampen en oud-senator ChristenUnie: Kijk met afschuw naar de beelden uit Washington. Ik snap ineens weer waarom er overtuigde antirevolutionairen nodig zijn om democratie en rechtsstaat op hun plek te houden. Dit niet!

Hans van den Heuvel: Woorden doen ertoe; ze zijn het sterkste wapen ter wereld. Ze hebben door de hele geschiedenis heen mensen in beweging gezet. Ten goede. Ten kwade. Trump en zijn fanatiekste aanhangers herinneren ons pijnlijk aan hun destructieve kracht in de praktijk. Woorden doen ertoe.

Tiemen Westerduin, spreker: Zit naar CNN te kijken. Ontluisterend. Kan wel huilen.

David Boogerd, EO-journalist: Ik merk dat ik niet eens meer boos kan zijn op Trump en die malloten die het Capitool bestormden. Ik voel vooral boosheid naar de Trump-adorerende evangelicals, de Eric Metaxas'sen van deze wereld en laffe Mike Pence die er 4 jaar glimlachend naast stond en Trump legitimeerde.

Tjitske Kuiper: "Een kwaadaardig iemand richt met zijn woorden anderen te gronde. Een rechtvaardige wordt door inzicht gered" Spreuken 11:9

Bij het journaal zie ik een bord voor het Capitool met daarop drie bijbelteksten: Heb. 4:12, Jer 4:7 en Psalm 67. Ook evangelicals in opstand dus.

Laura Dijkhuizen: Gelukkig zie ik steeds meer evangelicale kopstukken de mensen oproepen de uitslag te erkennen. Maar het is diep beschamend inderdaad, extreme fundamentalisme.

Bert Jan Lietaert Peerbolte, hoogleraar Nieuwe Testament: Bij het journaal zie ik een bord voor het Capitool met daarop drie bijbelteksten: Heb. 4:12, Jer 4:7 en Psalm 67. Ook evangelicals in opstand dus gisteren. Het eigen recht claimen met de Bijbel in de hand lijkt me niet bijbels verantwoord.

Gerdien Karssen: Bizarre beelden. Ongelooflijk dat het in de VS zo ver kon komen. En ook echt eng wat iemand kan bereiken als hij zijn leugens maar vaak genoeg blijft herhalen.

Karel van Ingen: Ik was er al een beetje bang voor. Hij heeft een grote blinde menigte die achter hem aanloopt en die zich niet tegen laat houden. Trump zal het niet laten om het vuurtje een beetje op te stoken. Alles ter eer en meerdere glorie van hemzelf.

Jan van den Brand: Maarten van Rossem: slotakkoord van vier jaar waanzin. Goede analyse.

Peter Wubs: Z'n podium is aardig kleiner geworden als hij van Facebook, Twitter en YouTube wordt afgetrapt en terecht. Nu nog naar GEEN dubbele standaard en elke dictator en haatzaaiende figuur er van af zoals Iran...

Henk Goudzwaard: Ik zag een bord tussen die huisvredebreukers met de tekst: Jesus saves...?

Lees ook: Amerikaanse volksvertegenwoordigers biddend in schuilplaatsen bij aanval op democratie.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Ronald Booij,gaan we psycholoogje spelen?Wie geeft u het recht te spreken over een anti sociale stoornis? Laat deze psychologische onzin, geen mens is geheel balanced. Dit napraten geeft niet weer wat er gebeurt in Amerika, wij Nederlanders met ons vlakke land kijken niet verder dan de horizon.Amerika is een groot land, onderschat niet dat dit land een tweedeling aan het licht heeft gebracht die er al lang voor Trump was.Wij zullen zien waar dit uiteindelijk op uitloopt.