Isabella Wijnberg is non én advocaat: “Christenen hebben veel van de ‘wereld’ te leren"
Isabella Wijnberg is in het dagelijks leven actief als advocaat, mediator én non. In Hour of Power vertelde ze onlangs dat deze totaal verschillende werelden elkaar tóch niet afsluiten. Sterker nog: christenen en de ‘wereld’ hebben veel van elkaar te leren, zegt de in Amsterdamse Zuidas actieve Wijnberg. Aan tafel bij Jan van den Bosch vertelde de geestelijke verder hoe ze gestalte geeft aan haar celibataire leven en dat ze zich op moeilijke momenten vastklampt aan Jezus.
De Amsterdamse Zuidas
Enerzijds is ze een non die altijd een kruisje draagt, maar tegelijkertijd is ze een briljante advocaat op de Zuidas, het Amsterdamse zakendistrict. Wat is haar richtsnoer? “Daar kan ik een heel eenvoudig maar tegelijkertijd een veel omvattend antwoord op geven. Mijn richtsnoer is Jezus en het kruis. Dat is mijn richtsnoer en weg”, merkt Wijnberg op.
Het beeld van prachtige kantoorgebouwen waar dagelijks grote borrels plaatsvinden, hoge honoraria geschreven worden en waar mensen jaloers naar kijken, is volgens de advocaat wat zwart-wit gesteld. “Ik denk dat die tegenstelling eerlijk gezegd wel meevalt. Het zijn heel hardwerkende mensen die het beste van zichzelf geven in hun werk, hart hebben voor de zaak en gaan voor rechtvaardigheid. Dus in die zin valt de tegenstelling die de buitenwereld vaak ziet wel mee.”
Van elkaar leren
“Het is inderdaad wel zo dat veel mensen die er rondlopen bijvoorbeeld helemaal niet gelovig zijn”, vervolgt de advocaat. “Ik ben dat natuurlijk wél en daar ben ik ook vrij expliciet in, maar dat maakt ook dat je elkaar juist kunt verrijken. Ik zie heel duidelijk dat de kerk en de ‘wereld’ heel veel van elkaar kunnen leren. Ik zeg ook uitdrukkelijk ‘elkaar’, wat betekent dat we ook als christenen heel wat van de wereld te leren hebben. Bijvoorbeeld in de manier waarop mensen, die ogenschijnlijk God helemaal niet kennen, met elkaar omgaan. Je kunt dus niet zeggen dat wij het als christenen allemaal wel weten en dat wij hen eens even komen vertellen hoe het eigenlijk hoort.”
Een zwart-wit televisie
Wat nu als er een advocaat op Wijnberg afstapt en zegt: ‘Leuk dat je gelooft, maar ik geloof nergens in.’ Wat zegt Wijnberg dan? "Dat hangt een beetje van de situatie af”, reageert ze lachend. “Maar wat ik dan zeg? Dat kan. Maar ik zou je gunnen om wél te geloven, want voor mij is het een van de grootste geschenken die je kunt krijgen.”
Waarom beschouwt Wijnberg het geloof als een van de grootste geschenken? “Ik heb natuurlijk het ‘ervoor en erna beleefd’, doelt Wijnberg op de periode voordat ze tot geloof kwam. “Het is eerst alsof je een zwart-wit televisie hebt. Hij doet het en er zit knop op. Prima. Maar met het geloof zie je opeens 3D, zie je extra felle kleuren en hoor je een soort van Dolby Surround sound- geluid. Je hebt allerlei andere perspectieven en ook in moeilijke tijden is het geloof wel de grond waarop ik sta. Ik denk soms wel eens: hoe doe je dat dan als je geen vast anker hebt?”
Vastklampen aan Jezus
"Er zijn natuurlijk allerlei manieren om door cisis heen te komen. Ik zeg ook niet dat je geen moeilijkheden meer tegenkomt op het moment dat je gelooft. Maar voor mij is Jezus wel degene aan wie ik mij vastklamp in de moeilijkere momenten van het leven.”
Het geloof is nooit saai
Jezus was in Zijn tijd op aarde een dienend leider. Wat pakt Wijnberg vooral uit Jezus’ leven mee? “Er is zoveel uit het leven van Jezus dat je kunt meenemen. Er komt ook steeds weer iets nieuws uit. Hoe meer je daarover nadenkt en hoe meer je ook met Hem leeft, hoe meer je er steeds weer nieuwe dingen in ontdekt. Het geloof is nooit saai. Het is nooit een pakketje van: dit is het en klaar. Je hebt altijd weer iets nieuws over God en dus over Jezus te ontdekken.
Als ik een ding zou moeten noemen, is het Zijn blik voor ieder mens, voor ieder individu. Dat is ook een van de belangrijkste beginselen van de sociale leer van de kerk. De mens is altijd het doel en nooit het middel. Dat zie ik ook heel duidelijk in het leven van Jezus terug. Hij zag ieder individueel en ook wat diegene nodig had."
Tijd besteden aan God
Wijnberg vertelt dat ze elke dag zo’n twee uur per dag bidt. “Ik heb ook perioden van droogten”, antwoordt ze eerlijk. Een van de methoden die haar vaak helpt is Lectio Divina. “Daarbij lees je eerst een Bijbeltekst rustig door, en dus niet alsof je globaal door een groot stuk moet. Maar echt van: wat staat hier nou? Vervolgens denk je erover na en schieten er je misschien meditaties of preken die daar over gingen te binnen. Op basis daarvan kom je vervolgens tot gebed en uiteindelijk kom je in de laatste fase terecht. Het zijn met de Heer. Dat is ook de meest bijzondere en niet een fase die je niet kunt afdwingen. Net zoals verliefde mensen gewoon met elkaar kunnen zijn en dat noemen ze dan de contemplatie.”
Verliefdheid
Wat nu als er een knappe advocaat op Wijnberg afstapt en kenbaar maakt dat hij verliefd op haar is? “Dat is geen theoretisch scenario, regeert Wijnberg lachend. “Ik heb het regelmatig gehad dat mensen op mij afkwamen en zeiden: Ik ben hartstikke verliefd op je en kunnen we toch niet samen verder? Maar ja, ik ben al bezet hé.
Celibaat
De advocaat merkt op dat de celibaatsbelofte die ze aflegde haar niet in een steen verandert. “Het is niet zo dat ik geen gevoelens meer heb of dat ik niet meer verliefd kan worden, want ook als je getrouwd bent kan je dat nog steeds. Dat zijn gewoon gevoelens, maar ik besluit er niet mee verder te gaan. Je kunt gevoelens voeden of niet. Je kunt ermee verder gaan of niet. Je kunt die persoon opzoeken of niet. Het is ook wel echt een keuze die je maakt.”
Weggeven
Wijnberg vertelt dat ze het grootste gedeelte van haar maandelijkse salaris afstaat. “Het geeft een bepaalde vrijheid, al wil dat niet zeggen dat het niet moeilijk is. We hebben allemaal de behoefte om controle te houden en om mooie spullen te hebben, maar uiteindelijk is er maar Eentje die je hart echt kan vervullen.”
Benieuwd naar het volledige gesprek met Isabella Wijnberg? Bekijk dan onderstaande video van Hour of Power terug.
Praatmee