Martin Kramer kreeg voor het eerst met God te maken in een buitenlandse kliniek

Levensverhaal 26 december 2023 6 minuten Hour of Power
Martin Kramer
Hour of Power

Martin Kramer is werkzaam voor het Leger des Heils in Amsterdam waar hij mensen met allerlei problematieken bijstaat. Dat hij dit nu dagelijks doet, beschouwt hij als een wonder. Wanneer Martin opgroeit, kent hij namelijk geen gemakkelijke jeugd en zoekt hij zijn uitwegen in drugs. Als hij niet dieper kan zinken, leert hij tijdens zijn verblijf in een buitenlandse afkickkliniek God kennen. Zijn leven verandert voorgoed. Dat vertelde hij gisteren in Hour of Power. 

Majoor Bosshardt
De geliefde en bekende Majoor Bosshardt (overleden op 25 juni 2007) is zijn grote voorbeeld. Martin weet zijn eerste ontmoeting met haar nog precies te herinneren. “Ze deelde lunchpakketjes uit in de Amsterdamse Warmoesstraat. Als je honger had, dan wist je op een gegeven moment wel waar je moest zijn. Zodoende heb ik haar ontmoet."

“Als je haar dan regelmatig ziet, leert ze op een gegeven moment je gezicht kennen”, vertelt Martin verder. "Wat ik van haar weet en gezien heb, is dat ze altijd een liefdevolle vrouw was. Ze had een warm hart en veroordeelde niemand. Ze hielp iedereen. Soms was ze ook heel moe en dat kon je ook aan haar zien. Maar toch bleef ze doorgaan."

Martin omschrijft Bosshardt ook als een kordate vrouw. "Ze legde wel eens haar hand op mijn schouder of ze hield mij vast. Ze raakte je in ieder geval aan.’ Loopt Martin nu in haar voetsporen? "Ik probeer het wel. De gedrevenheid die zij had, probeer je te evenaren. Al was zij natuurlijk uniek. Ik geloof wel dat ik net als haar ook dat warme hart heb."

Een bekende uitspraak van Majoor Bosshardt luidt: "God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen.’ Had Martin ooit gedacht dat hij hetzelfde zou gaan doen? ‘Nee, zeker niet."

Een moeizame jeugd
Martin groeit op in een groot gezin van zeven broers en twee zussen. "Toch merkte ik als klein jongetje al dat ik anders was dan mijn broers en zussen. Ik was verlegen en ik voelde mij niet op mijn plek ondanks dat ik uit een liefdevol gezin kwam." Daarnaast ervoer Martin ook eenzaamheid. “En dat ondanks we met zijn twaalven in een woning woonden. Dat gevoel van eenzaamheid kan ik tot op heden niet verklaren. Ik hoefde mij niet eenzaam te voelen, maar toch was dat wel zo."

Straatboefje
Om voldoening te zoeken, gaat Martin met wat jongens de straat op. Daarbij komt hij onder meer in aanraking met drugs. "Ik gebruikte verschillende middelen omdat het mij het gevoel gaf dat ik wél iemand was. In die tijd dacht ik heel laag over mezelf en had ik geen eigenwaarde."

Afkickkliniek
Als Martin zodanig verslaafd raakt, kiest hij ervoor om hulp te gaan zoeken. “Ik kwam in een buitenlandse kliniek in het buitenland terecht. Daar kreeg ik ook voor het eerst te maken met God en daar begon mijn proces waarbij ik tot geloof kwam." 

In de kliniek krijgt Martin te maken met een twaalfstappenprogramma die bij moet dragen aan zijn herstel. "Eerst moet je erkennen dat je een probleem hebt. De paradox is dat je herstelproces begint op het moment dat je tot een overgave komt. Je moet terugkijken op alles wat achter je ligt en of dat een succesvol verhaal is geweest. In mijn geval was dat het absoluut niet."

"In die tijd was ik niet geestelijk gezond en dat is eigenlijk ook een beetje wat verslaving is", vult Martin aan. "Verslaving is liegen en bedriegen tegen je omgeving maar vooral tegen jezelf. Op dat moment wist ik ook niet hoe ik weer geestelijk gezond moest worden."

Politie
In die periode voelt Martin zich erg wanhopig. “Mijn moeder zei later in mijn herstelperiode tegen mij dat ze altijd bang was dat ze een telefoontje van de politie zou krijgen. Zo’n telefoontje dat je ze vertellen dat ze je zoon ergens in het park gevonden hebben en hij niet meer in leven is. Dat is altijd haar angst geweest."

Good Orderly Direction 
Tijdens zijn genezingsproces is er één stap die Martin het allerbelangrijkst noemt. "Dat was de vervolgstap waarbij je zegt dat je gelooft dat God je weer geestelijk gezond kan maken. In het buitenland noemen ze dat ‘Good Orderly Direction’ (GOD). In Nederland vertelde ze mij dat GOD staat voor ‘geven, ontvangen en delen.’ Dat begreep en herkende ik. Dat is iets wat tastbaar is. Dus als ik geef, ontvang ik iets en dat deel je met elkaar."

Een levensveranderende ontmoeting met Coen
Op een gegeven moment leert Martin Coen kennen. "Coen heeft dezelfde achtergrond als ik. Wat ik bijzonder vond aan Coen is dat hij zo geïnspireerd raakte door het geloof dat hij zich op een gegeven moment liet dopen en christen werd."

Martin ziet verandering bij Coen, al kan hij dat dan niet thuisbrengen. “Hoewel ik het in het begin niet zo goed herkende, zag ik dat hij veranderd was. Ook omdat ik hem daarvoor al kende. Toen hij zich meer oriënteerde op het geloof, naar de kerk ging en de stap zette om christen te worden, zag ik hem veranderen. Ik vergelijk dat wel eens met het planten van een zaadje. Na verloop van tijd zie je dat zaadje in een prachtige bloem veranderen. Dat gebeurde bij Coen ook."

Zelf wil Martin maar wat graag diezelfde verandering ondergaan. "Alleen wist ik niet hoe ik daar moest komen. Ik was een beetje depressief en ik voelde pijn. Blijkbaar heeft hij dat een keer gezien. Hij kwam naar mij toe en vroeg of hij voor mij mocht bidden."

Martin gaat in op Coens verzoek. "Ik laat het maar toe, dacht ik. Toen hij voor mij begon te bidden, begon ik spontaan te huilen. Al die pijn die ik op dat moment had, moest eruit."

Ervaringsdeskundige
Inmiddels is Martin werkzaam voor het Leger des Heils waar hij mensen met allerlei problematieken perspectief probeert te bieden. “Als mensen lijden door middelengebruik, wat dat ook is, zie ik dat van iemand. In gesprek met hen probeer ik erkenning en herkenning te creëren. Ook gevoelsmatig weet ik waar iemand zit en doormaakt.

Stel je voor dat iemand in een heel diep gat gevallen is. Met behulp van een psycholoog of psychiater proberen mensen uit dat gat te klimmen. Maar toch weten ze nét niet die arm van die persoon die in dat gat zit vast te pakken. Op de een of andere manier lukt mij het wel om zijn of haar hand vast te pakken en uit het gat te trekken."

Dan ben je uit het gat maar hoe moet je dan verder? "Dat heb ik over de jaren geleerd. Er zijn dan namelijk heel veel wegen die je dan moet belopen. Eigenlijk deel ik mijn persoonlijke ervaring van de weg ernaar toe, waar geloof ook een onderdeel van is. Ik mag mijn persoonlijke ervaring delen en mensen helpen om vanaf een lijdensweg weer op de weg naar herstel te komen. 

Ik gebruik er wel eens een metafoor voor. Als je van Amsterdam naar Maastricht moet reizen, moet je niet bij Culemborg of Breukelen de afslag nemen. Je moet op die A2 blijven. Mensen die met deze problematiek te dealen hebben, hebben soms de neiging om er bij Culemborg of Breukelen af te gaan. Dan gaan we weer in gesprek: als je naar Maastricht wil, moet je deze weg blijven volgen." 

Hour of Power
In de tijd dat Martin het moeilijk heeft, kijkt hij naar Hour of Power. Dat gebeurt mede op advies van Coen. "Ik ben niet gelovig opgevoed en het was voor mij een nieuwe en onbekende wereld. Toen ik jouw programma ging kijken, leek het net alsof er allemaal kwartjes vielen", zegt hij tegen presentator Jan van den Bosch. "Zo van: oh, dat is waar het om gaat in het leven! Of: dit is wat men bedoelt met het geloof! Er kwam bij mij heel veel bewustwording op gang. Dat kwam ook door de mensen die je interviewde. Je vroeg wat het geloof voor hen betekende. Toen ik het keek, dacht ik: dit is het dus! Toen begreep en voelde ik het ook."

Het Kind in de kribbe
Wat betekent de geboorte van het Kind in de kribbe specifiek voor Martin? Wat heeft Jezus in zijn leven gedaan? "Daar kan ik wel een heel boek over schrijven’, antwoordt hij. ‘Dat is simpelweg niet te bevatten. Mijn leven is zoveel beter geworden en ik ben zo dankbaar. Majoor Bosshardt zei altijd: ‘God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen.’ Dat probeer ik ook te doen. Ik probeer te helpen of te ondersteunen, hoe klein of groot dat ook is. Als ik naar mezelf kijk, zie ik Gods wil en niet Martins wil. Als het Gods wil is, dan zal het goed zijn."

Kijk in onderstaande video van Hour of Power het interview met Martin Kramer terug.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Dr. Bert-Jan Heusinkveld
Interview

De nieuwe missie van Bert-Jan Heusinkveld: "Liefde en waarheid horen samen te gaan"

Een roeping voelen om niet langer gemeentepredikant te zijn, maar juist directeur. Het overkwam dr. Bert-Jan Heusinkveld. Eerder dit jaar werd hij aangesteld als de directeur van de NPV – Zorg voor het Leven. “Mijn Vader heeft het voor mijn gevoel du

Ds. P. G. Heijkamp
Nieuws

Ds. P. G. Heijkamp aanvaardt beroep GerGem Doetinchem

Ds. P. G. Heijkamp uit Emmeloord heeft het beroep van de gereformeerde gemeente Doetinchem aangenomen, zo laat GerGeminfo.nl weten. Ds. Heijkamp is sinds 2014 aan Emmeloord verbonden. Het was zijn eerste gemeente, na de studie aan de Theologische Sch

Dijkhoff & Segers
Podcast

Voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaat het theater in

Na een uitverkochte première gaat de podcast Dijkhoff & Segers verder op theatertour. “Dilan Yeşilgöz was onze eerste gast en we beloven ook de andere shows met prominenten in gesprek te gaan”, vertelt voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. D

SGP
Nieuws

SGP keert zich tegen oproep staak-het-vuren in Libanon: "Immorele oproep"

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk reageerde woensdag in de Tweede Kamer uiterst scherp toen premier Dick Schoof opriep tot een staak-het-vuren in Libanon. Van Dijk vroeg zich af wie Hezbollah onschadelijk maakt. Hij benadrukte dat Israël deze taak op zi

Redactie
Nieuws

Christenen in Soedan gevangen tussen vechtende islamitische groeperingen

Christenen in Soedan bevinden zich in een gevaarlijke positie tussen twee strijdende islamitische milities. Beide groeperingen beschuldigen hen ervan de andere kant te steunen. Dat meldt de christelijke hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide

ICEJ
Nieuws

Waarom honderden christenen naar Israël zijn afgereisd (ondanks de oorlog)

Israël voert momenteel een heftige oorlog tegen Hamas in Gaza en Hezbollah in Libanon. En dagelijks gaat in grote delen van Israël het luchtalarm af. Desondanks verwelkomt de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem (ICEJ) honderden christe

connor
Nieuws

Britse vader van twee kinderen veroordeeld voor stil gebed bij abortuskliniek

Een Britse vader van twee kinderen is veroordeeld omdat hij in stilte bad in de buurt van een abortuskliniek in Bournemouth. Adam Smith-Connor, een voormalig legerreservist, werd schuldig bevonden aan het overtreden van de voorwaarden van een openbar

computer
Nieuws

EO- en NBG-'hackers' maken met AI Bijbel toegankelijker

Een meme-generator of podcast-generator met de Bijbel als bron. Dat waren twee van de serieuze ideeën die de Bijbel-hackaton van de EO en het Bijbelgenootschap afgelopen weekend opleverde. De vraag was: hoe kunnen we de Bijbel toegankelijker maken vi

Meerartikelen

kinderen
Nieuws

Paus roept kinderen op 18 oktober mee te bidden voor vrede

Paus Franciscus bedankte gisteren tijdens het Angelusgebed alle kinderen die komende vrijdag deelnemen aan de kindergebedscampagne voor vrede en eenheid van Kerk in Nood (ACN). “Volgende week vrijdag, 18 oktober, organiseert de stichting ‘Kerk in Noo

Oscar Lohuis
Video

Hoe kunnen we bevrijd worden van pornoverslaving? Oscar Lohuis antwoordt

"Alleen door geloof in Jezus word je gereinigd. De overtuiging dat Hij je ziet en behandelt alsof je nooit hebt gezondigd, gaat vooraf aan het overwinnen van je pornoverslaving. Als je het omdraait, gaat het mis; dan moet je een probleem oplossen", m

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Jezus dreigt met hel en verdoemenis

We horen in dit artikel harde woorden van Jezus. Woorden waar je bang van zou kunnen worden. Als we zulke woorden tegenkomen moeten we goed opletten. Wat is er dan aan de hand? Wat zeggen die woorden écht. Wat zegt ónze reactie erop? In uw kindertijd

Milad Simo
Dagelijks leven

Milad is diaken in oorlogsgebied: "Het herstel van onze kerk biedt hoop"

Milad Simo (61) is diaken in de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo. De oorlog tekende zijn leven. De kerk waar hij zo graag komt om te bidden en anderen te helpen, werd volledig verwoest. Nu het geweld is gestopt, is de heropbouw begonnen. En dat biedt h

Naomi Oosterhof
Podcast

Moeten christenen veroordelen of bemoedigen? Beluister deze podcastaflevering

De Geloofwaardige Podcast is dé podcast die jongvolwassenen informeert over het christelijk geloof. 'Kunnen christenen anderen wel veroordelen? Hoe kunnen christenen elkaar bemoedigen?', vraagt podcastmaker Naomi Oosterhof (foto). In deze aflevering

Netwerk Gebedspastoraat
Nieuws

Landelijk Netwerk Gebedspastoraat organiseert toerustingsdag

Speciaal voor gebedspastors, pastoraal werkers en voorgangers houdt het landelijk Netwerk Gebedspastoraat op zaterdag 2 november een tweede, gratis toerustingsdag. Het thema is trauma. De dag is in Het Kruispunt Vathorst in Amersfoort en duurt van 10

Gemeenteraad R'dam
Nieuws

ChristenUnie Rotterdam legt eerste steen voor Kerkenvisie 2.0

'Het is tijd voor een Kerkenvisie 2.0.’ Zo luidt het pleidooi van de ChristenUnie Rotterdam in de initiatiefnota ‘Meer dan hout en steen alleen’, die zij op 17 oktober aanbiedt aan de Rotterdamse gemeenteraad. De ChristenUnie biedt een zevental concr

Iraanse protestbeweging
Nieuws

Iraanse evangelist: "Wat Israël doet, komt overeen met Bijbelse profetieën"

Er zijn sterke overeenkomsten tussen de huidige situatie in Israël en profetieën in de Bijbel. Dit stelt de Iraanse evangelist Shariat Hormoz, oprichter van Iran Alive. Hij wijst op toenemende ontevredenheid onder de Iraanse bevolking. Ook voorspelt

online gokken
Nieuws

Kamermeerderheid voor wettelijke verplichting leeftijdsverificatie gokken en porno

Een motie van Don Ceder (ChristenUnie) en Jesse Six Dijkstra (NSC) die oproept tot 'privacyvriendelijke en betrouwbare leeftijdsverificatie' voor het bezoeken van gok- en pornografische websites heeft vandaag een meerderheid in de Tweede Kamer gehaal

Armenie
Nieuws

Sensationele vondst: vermoedelijk oudste kerk van Armenië opgegraven

Een team van archeologen heeft in Armenië vermoedelijk de resten ontdekt van het oudste kerkgebouw in het land is. Deze vondst werpt een nieuw licht op de vroege aanwezigheid van het christendom in de regio, zo schrijft de Christian Post.  Onderzoeke

China
Nieuws

Chinese kerkleiders blijven doelwit van christenvervolging

In China blijven christelijke leiders te maken krijgen met zware vervolging vanwege hun geloofsactiviteiten. Waar in oktober 2023 een kerkleider werd vrijgelaten op borgtocht, terwijl een andere christelijke leider werd gearresteerd vanwege zijn inze

Dia Moodley
Nieuws

Britse straatpredikant opgepakt na opmerkingen over islam en scheppingsorde

Een christelijke straatpredikant werd eerder dit jaar gearresteerd nadat hij zich in de buurt van de Universiteit van Bristol uitliet over de islam en de scheppingsorde, zo werd deze week bekend volgens Christian Today. De politie heeft het onderzoek