Jonathan Pellegrom was ernstig ziek en verloor zijn moeder: “Waarom werd zij niet beter en ik wel?”

Levensverhaal 13 december 2023 5 minuten Hour of Power
Jonathan en Jeanine Pellegrom
Hour of Power

Afgelopen weekend waren jeugdwerkers Jonathan en Jeanine Pellegrom te gast bij Hour of Power. De twee zetten zich al sinds 2010 fulltime in voor kwetsbare jongeren. Daarnaast spreken zij geregeld in kerken, op conferenties en evenementen. Jonathan zelf kende niet altijd een voorspoedig bestaan. Zo verloor hij zijn moeder en had hij een zware vorm van epilepsie. Naast zijn levensverhaal, kwam ook het nieuwe boek ‘onvolmaakt vertrouwen’ van Jonathan ter sprake. 

Kwetsbare en eenzame jongeren, soms zonder toekomstperspectief, hebben al sinds 2010 hun hart. Jeugdwerkers Jonathan en Jeanine Pellegrom zetten zich dagelijks voor hen in. Dat doen ze namens Youth for Christ. Hoewel we in een voortvarend land leven, vertelt Jonathan soms te schrikken van wat hij aantreft. “Hoe beter je de jongeren leert kennen en de verhalen achter de voordeur ontdekt, hoe meer je ervan schrikt van wat er op een paar kilometer van je woonplaats gebeurt.”

Jeanine noemt vervolgens een paar voorbeelden van situaties waar de jongeren die zij spreken mee te maken hebben. “Zeker na de coronatijd, zijn jongeren heel eenzaam. Ze zijn heel alleen en veel achter hun schermpje te vinden. Maar de jongeren in Rotterdam die wij spreken, maken wel ietsjes meer mee. Ze zijn getuige van geweld, schietpartijen en drugs. Het gebeurt gewoon op straat en bij hen thuis.”

“Wat we ook zien, en ook hopen, is dat God het antwoord kan zijn in die gebrokenheid"

“We worden echt geraakt door die gebrokenheid die we zien en tegelijkertijd ook door de geestelijke nood”, merkt Jonathan op als hem gevraagd waarom hij en zijn vrouw dit werk doen. “Wat we ook zien, en ook hopen, is dat God het antwoord kan zijn in die gebrokenheid. Het is echt het hart voor jongeren, juist in die gebrokenheid, wat ons drijft om in hun leven te investeren.”

“Het is ons verlangen dat jongeren echt zichzelf kunnen zijn bij ons en dat we een tweede huis voor hen zijn”, vult Jeanine aan. “En dat de jongeren daadwerkelijk kunnen zijn zoals ze diep van binnen zijn. Daarin wil je investeren.”

Liefde op het eerste gezicht en een burn-out
We maken een stapje terug in de tijd als de eerste ontmoeting tussen Jonathan en Jeanine ter sprake komt. De twee studeren dan in Utrecht. Jeanine: “Jonathan kwam een keer een feestje binnen en ik dacht: ‘Wat een leuke jongen!’ Het was echt liefde op het eerste gezicht toen ik hem voor het eerst sprak.”

De interesse is wederzijds, zo vertelt Jonathan. “Ze sprak me aan en ik dacht: ‘Zo, dat is een leuke meid!’ We hebben vervolgens anderhalf uur gesproken, terwijl dat als een paar minuutjes aanvoelde. Toen dacht ik: ‘Hoe kunnen we dit volgende stapje gaan maken?’

Die volgende stap is allesbehalve makkelijk, want Jonathan loopt een burn-out op. Jeanine weet zich nog te herinneren dat ze op dat moment twijfelt of ze de relatie voortzet of niet. “Dat was echt heel pittig, want je hebt verkering en hij komt in een burn-out terecht. Dan ga je denken: ‘Wil ik dit echt?’ en ‘Ga ik met deze jongen door?’ Totdat een vriendin tegen mij zei dat ik eigenlijk twee opties had: ‘Ga je ervoor of niet?’ Toen dacht ik: ‘Oké, let’s go.’ 

"Als kind had ik hele ernstige epilepsie. Kort daarna werd mijn moeder ziek. Ze had een hersentumor en overleed toen ik veertien jaar oud was"

Ziekte en overlijden Jonathans moeder
Het feit dat Jonathan in zijn puberteit in een burn-out terechtkomt, is dan geen verrassing. “Ik ben zelf heel ernstig ziek geweest. Eigenlijk ongeneeslijk ziek. Als kind had ik hele ernstige epilepsie. Kort daarna werd mijn moeder ziek. Ze had een hersentumor en overleed toen ik veertien jaar oud was. Dat zorgde ervoor dat ik heel diep zat als tiener.”

Het verlies van zijn moeder zorgt ervoor dat Jonathan in een geloofscrisis terechtkomt. “Het was voor mij heel complex. Ik weet nog goed dat ik op de dag van moeders begrafenis ‘s avonds in bed lag en er een vraag was die continu terugkwam in mijn hoofd: ‘Waarom God ben ik wel beter gemaakt door U en waarom zij niet?’ Ik kreeg er geen antwoord op. Er kwamen geen mooie lichtflitsen uit de hemel. Op het moment dat ik in slaap begon te vallen, nestelde zich een laatste gedachte in mijn hart: ‘Hoe kan je nou op een God vertrouwen die dit soort dingen toelaat?’”

Al lang voordat zijn moeder overlijdt, krijgt Jonathan te maken met zware epileptische aanvallen. “Toen ik kind was, bleven die aanvallen tot ‘s nachts beperkt. Maar op het moment dat ik naar de middelbare school ging, vonden ze ook overdag plaats. Het was al snel dat ik gemiddeld drie of vier aanvallen per dag kreeg, waarbij je ook echt buiten bewustzijn raakt en helemaal van de kaart bent.”

"Dit kan medisch niet, het is onmogelijk"

Toch zou Jonathan hiervan herstellen. “Dat was echt een wonder van God, al duurde het wel een paar maanden bij mij voordat ik realiseerde dat dat echt gebeurd was. Het was heel bijzonder verlopen. Heel veel mensen waren in die tijd voor mij aan het bidden en ik was bij een neuroloog geweest voor een second opinion. Die schrok enorm en dacht dat ik een hersentumor had.

Ik kreeg van hem een medicijn. Hij zei: ‘We gaan dit rustig opbouwen en voor jou verwachtingen: dit gaat de boel niet oplossen maar wél verminderen.’ Maar het werkte direct, want het was helemaal weg. Hij zei: ‘Dit kan medisch niet, het is onmogelijk. Maar ja het werkt, dus laten we er maar mee doorgaan.’ In het begin dacht ik zelf: ‘Die medicijnen werken niet.’ Maar nadat er een paar weken geen aanvallen meer plaatsvonden, daalde langzaam het besef dat God een wonder gedaan heeft.”

Een wonderbaarlijk herstel
Jonathan geneest op wonderlijke wijze van zijn epileptische aanvallen, terwijl zijn moeder sterft. Een geloofscrisis volgt, maar toch komt Jonathan hier uit. Ondanks dat zijn waarom-vragen niet beantwoord worden. “Het verhaal neemt een onverwachte wending. Toen we elkaar leerden kennen, kregen we op ons hart om ons leven fulltime voor God in te zetten als zendeling. Daar was flink wat vertrouwen voor nodig. 

Eigenlijk had ik in die periode van mijn leven al die waarom-vragen zo ver weggestopt dat ik niet eens meer doorhad dat ze er nog zaten. Dus eigenlijk pas jaren later toen we al heel veel wonderen meegemaakt hadden, samen met God in voorziening, en een heel avontuur van vertrouwen achter de rug hadden, realiseerde ik me pas dat die waarom-vragen er nog steeds waren."

"We kregen van iemand een ton geleend, die vervolgens zei: ‘Ga maar een huis kopen'"

Als het om vertrouwen gaat, hebben Jeanine en Jonathan een bijzonder verhaal te vertellen als het gaat over een woning. Jeanine: “We wilden heel graag met onze poten in de modder staan. Dus wij dachten: ‘Wij gaan het jongerenwerk doen, dus willen we ook in het leefgebied van de jongeren zijn. We kregen van iemand een ton geleend, die vervolgens zei: ‘Ga maar een huis kopen.’

Wij dachten: ‘Wow, wat bijzonder!’ Maar binnen een paar maanden kwamen wij, en andere bewoners uit het blok, erachter dat we waren opgelicht. Er bleken enorme funderingsproblemen te zijn. Als je het dan hebt over vertrouwen, was dat een groot drama. We waren daar neergezet om aan het werk te gaan en dan heb je een huis dat niet werkt. Gelukkig is dat goed gekomen.”

(On)volmaakt vertrouwen
Onlangs verscheen van de hand van Jonathan het boek ‘(On)volmaakt vertrouwen.’ Waarom viel de keuze op die titel? “Het is eigenlijk de grote les die die ik de afgelopen veertien jaar leerde. Mensen zeggen wel eens: ‘Wow, wat een vertrouwen heb jij op God!’ Maar vervolgens merk je dat je zo te maken hebt met hoogte- en dieptepunten. Ik kwam er midden in het verhaal ook achter dat ik God eigenlijk diep van binnen helemaal niet vertrouwde. Ik heb dat samen met God echt doorgeworsteld en aangepakt.

"Zie je wel dat Ik te vertrouwen ben?"

Aan het einde van het proces, zat ik met een vriend van mij. We waren samen aan het terugkijken op alle hoogte- en dieptepunten, toen daar zo’n uniek moment kwam dat God duidelijk tegen mijn sprak. Hij zei terwijl we op dat moment aan het terugkijken waren: ‘Zie je wel dat Ik te vertrouwen ben?’ Dat vind ik zo mooi. Ondanks mijn ongeloof en twijfels, hoogte- en dieptepunten, blijft God altijd trouw. Dat is eigenlijk ook de kernboodschap van het boek. Het draait niet om de onvolmaaktheid van ons vertrouwen, maar het gaat om Zijn volmaakte trouw en dat dat de basis is onder je avontuur van vertrouwen samen met Hem.”

Bekijk in onderstaande video van Hour of Power het volledige interview met Jonathan en Jeanine Pellegrom terug.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he