Kees van Ekris is de nieuwe Theoloog des Vaderlands
Kees van Ekris is de nieuwe Theoloog des Vaderlands, zo werd vrijdagavond bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie. De PKN-predikant volgt prof. dr. Katja Tolstaja op. Eerder waren onder andere Janneke Stegeman, Stefan Paas, Samuel Lee en Almatine Leene Theoloog des Vaderlands.
Van Ekris (1972) is programmaleider van Areopagus, de afdeling binnen de IZB die zich richt op de toerusting van predikanten inzake contextueel-missionaire prediking. Daarvoor was hij gemeentepredikant in Breukelen (Protestantse wijkgemeente Pieterskerk) en Zeist (Hervormde wijkgemeente ‘Bethel). Van 2002-2006 was hij zendingspredikant in Indonesië, uitgezonden door de GZB als docent Oude Testament op het seminarie ‘Abdiel’ en toerustingspredikant in de Christelijke Kerk van Noord Midden-Java (GKJTU).
In 2018 promoveerde hij cum laude op een proefschrift over profetische prediking (‘Making See. A Grounded Theory about the prophetic dimension of preaching’). Sinds 2018 doceert hij homiletiek aan de ETF in Leuven. Daarnaast werkt hij mee aan de dagelijkse bijbelpodcast Eerst Dit, schrijft hij een maandelijkse column in het Nederlands Dagblad, is hij lid van de Raad van Advies voor het Gereformeerd Belijden (RAGB) en van de Raad van Advies van de PThU. Sinds 2019 woont hij met zijn gezin in leefgemeenschap ‘de Wittenberg’ in Zeist.
Van Ekris is in theologische kring geliefd vanwege zijn boek 'Dialoog, dans en duel
Preken voor tijdgenoten'. Daarin beschrijft Van Ekris hoe je de boodschap van de Bijbel kunt vertalen naar de concrete werkelijkheid van mensen in deze tijd. De auteur neemt de lezer mee op een inspirerende reis naar de negen dimensies van predikantschap. Dit boek is niet alleen bedoeld voor predikanten, maar ook voor mensen die hun geloof willen delen met tijdgenoten. "Dat de prediker een topproduct moet afleveren en de kerkganger die als consument mag recenseren, is een misverstand. Daar is de preek niet voor bedoeld”, zei hij in gesprek met Cvandaag.
Van Ekris promoveerde op een proefschrift over profetische speeches: “De wereld heeft mystici nodig en heiligen, maar zeker ook: profeten", zei hij eerder. "Dat zijn mensen die anders denken, anders handelen, andere idealen hebben. Zulke mensen dagen je uit om niet mee te doen met dat wat jouw tijd lelijk maakt, maar om schoonheid te zoeken, waarheid en barmhartigheid. Dat heeft onze wereld vandaag nodig. 'Moderne Profeten' gaat over acht van dat soort personen. We vertellen hun verhaal, hun komaf, hun wording, hun zwaktes, hun blijvende stem. Profeten durven te lijden, ze hebben lief, ze spreken (of zingen), ze zijn radicaal, ze hebben het besef geroepen te zijn, ze durven te provoceren en als het moet waarschuwen ze je. In dat alles weten ze dat vrijheid een Godsgeschenk is en daar waken ze over. En die juist die bijzondere verhalen vertellen we in de podcast.”
Van Ekris vertelde in de EO-podcast 'Moderne proften' verhalen die nog niet zo bekend zijn achter tijdgenoten zoals Martin Luther King, Desmond Tutu, Dietrich Bonhoeffer en Angela Merkel.
Praatmee