cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Elah-vallei
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 februari 2023 door Redactie

Video: wat iedere christen zou moeten weten over de Elah-vallei

In de Elah-vallei vond een van de meest bekende geschiedenissen uit de Bijbel plaats: David vocht er tegen de reus Goliath. De geschiedenis van David en Goliath staat beschreven in 1 Samuël 17. De Bijbelschrijver is in zijn beschrijving redelijk gedetailleerd. Daarom weten we vrij precies waar het gevecht plaatsvond.

‘Elah’ betekent ‘terebint’, dat is een soort kleine eik. Die boom tref je nog steeds best veel aan in de omgeving van de Elah-vallei.

De Elah-vallei is van strategische waarde. Het is een belangrijke oost-westverbinding door het heuvelland van Judea. Daarom is er vroeger veel om gevochten.

Filistijnen
Veel van die gevechten vonden plaats met de Filistijnen. De Filistijnen woonden in de kustvlakte van Israël. Daar lagen de vijf bekende Filistijnen steden Gath, Ashdod, Ekron, Gaza en Ashkelon. Lange tijd waren de Filistijnen de Israëlieten militair de baas. Dat kwam onder andere omdat ze erg goede ijzeren wapens hadden. In de tijd van de late richters en in de tijd van koning Saul vormden de Filistijnen een ware plaag.

In 1 Samuel 17 lezen we dat de Filistijnen ditmaal hun leger hadden samengetrokken in de Elah-vallei tussen Socho en Azeka. Azeka is een hoge berg ten westen van de Elah-vallei. Azeka was vroeger een belangrijke stad, onder andere vanwege de strategische ligging.

Socho ligt ten zuidoosten van de vallei. Het is tegenwoordig een populaire plek bij natuurliefhebbers. In het voorjaar groeien daar namelijk prachtige wilde lupines.

Bekijk de video van De Verkenners:

Saäraïm
De Israëlieten waren aan de noordkant van de Elah-vallei gelegerd. Waarschijnlijk bevond het Israëlische legerkamp zich boven op de berg. ’s Ochtends trokken de soldaten dan naar beneden en stelden zich in het dal op tegenover de Filistijnen.

In de buurt van het legerkamp van Israël lag de stad Saäraïm. Saäraïm betekent letterlijk ‘twee poorten’ en wordt ook genoemd in 1 Samuël 17. Die naam heeft de stad niet voor niets. Bij opgravingen zijn er restanten teruggevonden van twee stadspoorten; stadpoorten die dateren ongeveer uit de tijd van David en Goliath.

Grafheuvel
Het is altijd treffend om te lezen waarom David het gevecht met Goliath aangaat. Hij is hevig verontwaardigd omdat Goliath de God van Israël, de God van David, kleineert en bespot. Dat kan de herdersjongen uit Bethlehem niet laten gebeuren. En daarom neemt hij het in de Elah-vallei op tegen de drie meter lange reus Goliath.

Davids vertrouwen op God wordt niet beschaamd. In de Elah-vallei werd duidelijk dat je met Heere aan je zijde niet bang hoeft te zijn, zelfs niet voor een zwaarbewapende, vloekende reus.

In de buurt van de Elah-vallei is een plek waarvan wordt gezegd dat Goliath er is begraven. Het is de gewoonte dat mensen die erlangs lopen, even een steen naar de grafheuvel. De vloekende en spottende reus wordt zelfs 3000 jaar na zijn dood nog bekogeld met stenen. Het is veelzeggend!

Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify