cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 maart 2021 door Redactie

Andries Knevel haalt uit naar kerkbesturen Urk en Krimpen aan den IJssel: "Schade aan het beeld van Jezus"

Zondagmorgen werden journalisten bij verschillende kerken aangevallen door kerkgangers in Krimpen aan den Ijssel en Urk. Het zorgde voor veel commotie en zondagavond werd er bij de talkshow Op1 uitgebreid over gesproken. Onder meer slachtoffer Jacco van Giessen en theoloog en presentator Andries Knevel waren daarvoor uitgenodigd. Laatstgenoemde haalde hard uit naar de kerkbesturen: "Het doet ten diepste schade aan het beeld dat wij van Jezus hebben."

Antimedia-sfeer
Jacco van Giessen, de verslaggever van RTV Rijnmond die bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel werd aangevallen, vertelt desgevraagd dat het goed met hem gaat: “Hij raakte me goed in mijn maag. Dat deed even pijn, het was schrikken en ik stond te wankelen op mijn benen. Maar daarna heb ik zoveel lieve, mooie en ontroerende reacties van mensen gekregen. Dat maakte mijn hele dag goed.”

De journalist vertelt wel vaker een ‘antimedia-sfeer’ bij kerken te hebben meegemaakt: “Ook bij deze gemeenschap is dat duidelijk aanwezig. Ze willen geen media en ze willen geen lastige vragen. Zeker niet als het over hun eigen gemeenschap of hun geloof gaat. Laat staan over de vraag waarom ze naar de kerk gaan. Maar dat was wel mijn vraag vandaag.”

Beschimpt
Knevel stelt vervolgens al de hele dag aangeslagen te zijn. Zelf preekte hij in Rotterdam, niet ver bij Krimpen aan den IJssel vandaan. “Dat was in een hele grote kerk. Er kunnen er 1500 in en er waren een stuk of vijftien mensen. Toen ik terug naar huis reed, hoorde ik dit verhaal. Het raakte mij ontzettend.”

"De diepste laag, en dat raakt mij tot in mijn vezels, is dat Jezus beschimpt wordt."

De presentator en theoloog legt vervolgens uit waarom het hem zo raakte: “Door het onverantwoorde gedrag van deze mannen, maar nog veel meer door het onverantwoorde gedrag van het kerkbestuur, wordt er als eerste schade toegebracht aan de persvrijheid en aan journalisten. Ten tweede wordt er ook schade gedaan aan het beeld van christenen en de kerk. We hebben weer een ‘douw’ gekregen. Maar de diepste laag, en dat raakt mij tot in mijn vezels, is dat de God waar ik in geloof, Jezus, beschimpt wordt. Ik heb reacties gelezen op social media vandaag en dat vind ik zo erg.”

“Ik vind het erg voor jou”, vervolgt Knevel wijzend op Van Giessen. “Ik vind het erg voor het beeld van de kerk, maar ik vind het het allerergst voor het beeld van Jezus. De overheid geeft dringend geadviseerd om met dertig mensen naar de kerk te gaan. De meeste mensen houden zich daaraan. Er zijn in Nederland zo’n 5000 functionerende kerken. Het overgrote deel daarvan was vandaag open. Maar bijna allemaal met strenge regels en weinig bezoekers.

Schade aan het beeld van Jezus
Toch zijn er dus ook kerken die zich niet aan de adviezen van de overheid houden. Hoe komt dat? “Een deel van die gemeente denkt dat ze door God worden beschermd”, reageert Knevel. “En ze denken dat ze afhankelijk van God zijn. Ook als ze het zouden krijgen, zou het dan Zijn wil zijn. Dat is een vorm van voorzienigheidsgeloof. De overheid staat daarbij op de tweede rij en het gaat uiteindelijk om het geloof in God.”

"Ik verwijt het die mannen, maar ik verwijt het nog veel meer die kerkbesturen."

Knevel herhaalt nogmaals dat hij het de besturen van de kerken in Krimpen aan den IJssel en Urk erg kwalijk neemt: “Ik verwijt het die mannen, want die hebben een schop gegeven. Maar ik verwijt het nog veel meer die kerkbesturen. Die hadden nooit dat besluit mogen nemen om met 700 of 300 die kerken weer te openen. Nogmaals: dit doet ontzettend veel schade aan journalisten, het doet schade aan mensen die wellicht coronaslachtoffer worden omdat ze in contact komen met de mensen die vandaag in de kerk zijn geweest en het doet schade aan het beeld van christenen. Maar het doet ten diepste schade, en dat vind ik het belangrijkste, aan het beeld dat wij van Jezus hebben.”

Aversie tegen media
Niet veel later vraagt de ook aanwezige zangeres Trijntje Oosterhuis zich af waar de agressie bij deze mensen vandaan komt. “Die agressie is richting de media”, legt Knevel uit. “Dit zijn kerkgenootschappen die niet zo gek veel met media hebben. De media bejegent hen ook heel kritisch. Er zit bij de meeste van deze mensen een soort innerlijke aversie tegen de media.”


Geweldsincidenten Biblebelt
- 80 uur werkstraf voor inrijden op journalist bij Sionkerk Urk
- Urker broers veroordeeld voor geweld tegen journalist bij Sionkerk
- 60 uur taakstraf voor kerkganger Mieraskerk na aanval verslaggever
- Urker predikant heeft boodschap voor journalisten: "Laat kerkgangers op zondag met rust"
- Dreigbrief bezorgd bij ds. A. Kort; Mieraskerk extra beveiligd
Meer over Geweldsincidenten Biblebelt »

Bekijk de hele uitzending

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Één v.d. kerkleiders uit de betreffende kerken zei over de radio . dat de kerken al lang last hebben van journalisten, die op een smalende wijze de bijbel/het christelijk geloof bespotten, maar dat ze dat t.a.v. de Islam/het Islamitische geloof gewoon niet durven. Ik vind dat een zeer terechte constatering. In de media wordt al lange tijd op zeer spottende en laatdunkende wijze christenen en het christelijke geloof bespot. Daarom zijn bepaalde kerkgangers zo wars van journalisten. Zeer begrijpelijk, maar geweld is niet de oplossing.(2)