cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
aanrijdincident Urk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 maart 2021 door Redactie

Man (35) uit Urk aangehouden na aanrijden journalist bij GerGem

Zondagavond is een 35-jarige man uit Urk aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een journalist van de omroep PowNed bewust te hebben aangereden, meldt de politie Flevoland. Deze aanrijding vond zondagochtend plaats op de parkeerplaats van de gereformeerde gemeente (Sionkerk) op Urk.

Voordat er op de journalist werd ingereden werd hij getrapt door een kerkganger. Zondag liet de gemeente Urk weten dat de politie bewust niet ingreep om escalatie te voorkomen. 'De politie was vanmorgen opvallend en onopvallend aanwezig op Urk. Om escalatie te voorkomen is in deze specifieke situaties niet direct ingegrepen, maar er voor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen. De politie heeft contact met de betreffende journalist en zijn redactie over het doen van aangifte om tot vervolgstappen te komen', aldus de gemeente Urk.

Deze opmerking schoot bij PowNed-voorzitter Dominique Weesie in het verkeerde keelgat. 'Wat een totale nonsens. Gewoon oppakken die gasten. En wel nu! Aangifte is al gedaan, maar uit angst voor escalatie op dag des heren wordt er even niets ondernomen. OM ga je schamen!', aldus Weesie via Twitter.

De gemeente Urk, politie en OM keuren de geweldsincidenten ten zeerste af. 'Wij staan voor zowel persvrijheid als vrijheid van godsdienst. En iedereen heeft het recht om wel of niet in gesprek te gaan met journalisten.' Zondag veroordeelde ook Henk van Essen, korpschef van de Nationale Politie, de geweldsincidenten. "Journalisten moeten hun werk kunnen doen. Wat ik net op de beelden zag, heeft weinig te maken met verdraagzaamheid", zei hij in het tv-programma Buitenhof.

Lees ook: Journalisten in Urk en Krimpen aan den IJssel aangevallen door kerkgangers en Hoe Nederlanders reageren op geweldsincidenten rondom kerkdiensten.


Geweldsincidenten Biblebelt
- 80 uur werkstraf voor inrijden op journalist bij Sionkerk Urk
- Urker broers veroordeeld voor geweld tegen journalist bij Sionkerk
- 60 uur taakstraf voor kerkganger Mieraskerk na aanval verslaggever
- Urker predikant heeft boodschap voor journalisten: "Laat kerkgangers op zondag met rust"
- Dreigbrief bezorgd bij ds. A. Kort; Mieraskerk extra beveiligd
Meer over Geweldsincidenten Biblebelt »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
"Maar gij geheel anders". Vind het altijd opmerkelijk hoe Van der Staaij e.d. PowNed positief benaderen. Zowel op Urk als in Krimpen had men de journalisten ook een plaatsje op de voorste rij kunnen geven... Moet een beetje denken aan ds. Schot van de GerGem Nunspeet vorig jaar Jinek benaderde: gewoon uitleggen hoe eea in elkaar steekt. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar kunt wel laten zien dat je de ander respecteert, en de Koning die diende als Knecht is daarbij als het goed is ons Voorbeeld lijkt me.