cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
bestorming Capitool
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen

Na de bestorming van het Capitool namen verschillende prominente christelijke leiders uit de Verenigde Staten afstand van president Donald Trump. Maar er zijn ook evangelicals die ondanks de gebeurtenissen Trump blijven steunen, zo meldt Associated Press.

Eén van de christelijke leiders die achter Trump blijft staan is pastor Brian Gibson van HIS Church. Hij is ervan overtuigd dat aanhangers van de extreem-linkse beweging Antifa het Capitool hebben bestormd. Zij zouden zich als Trump-aanhanger hebben voorgedaan. Een bewering die in conservatief Amerika vaker opduikt, maar niet is bewezen. John Hagee, voorganger van Cornerstone Church, veroordeelde het geweld maar weigerde om zijn held Trump expliciet te noemen. Wel haalde hij uit naar de Democraten door te pleiten voor wetshandhaving, waarop de partij van Joe Biden wil bezuinigen.

Volgens predikant Tim Remington bevinden we ons nu in "de belangrijkste periode van de Amerikaanse geschiedenis". "Ik bid dat het leger van de Heer er klaar voor is", aldus de voorganger van The Altar Church, waarschuwend voor "het communisme en socialisme". Hij hekelt dat de media kritisch berichten over Trump en "bestraft deze media in Jezus' naam". Associated Press citeert meer Amerikaanse voorgangers die het geweld afkeuren, maar Trump daar niet voor verantwoordelijk houden en hem in die zin (indirect) blijven steunen.

Deze mensen zijn niet representatief voor de christelijke Trump-stemmers. In dit artikel is te lezen dat prominente Amerikaanse christenen het gedrag van Trump rondom de bestorming van het Capitool afkeurden, onder wie Rick Warren en Russell Moore. En de Amerikaanse Raad van Kerken, waar ruim 40 kerkgenootschappen bij zijn aangesloten, roept vicepresident Mike Pence en het Congres op om de afzettingsprocedure van president Trump in gang te zetten.

Overigens weigert de onder evangelicals populaire Pence de president af te zetten door het zogeheten 25e amendement te gebruiken. Dit werd bekend gemaakt in de nacht van dinsdag op woensdag. "Ik geloof dat zo'n actie niet in het belang van ons land is of conform de grondwet", citeert NU.nl de vicepresident.

Het 25e amendement voorziet erin dat de vicepresident de taken van de president overneemt als die niet meer in staat is om de taken die bij het ambt horen uit te voeren. De Democraten dienden maandag een resolutie hiertoe in. Een alternatieve route is een impeachment, een aanklacht tot leidt tot een politieke rechtszaak met als doel Trumps gedwongen vertrek. Daarvoor is een tweederde meerderheid in de Senaat nodig.


Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
- Franklin Graham: "Afzetten van Trump zou grote fout zijn"
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Jammer, dat Romeinen 2 zo weinig leeft. God wil, dat degene, die iets zegt over de ander en de ander beiden tot INKEER komen. Of miskent gij zijn goedertierenheid, lankmoedigheid en geduld en beseft gij niet hij u tot inkeer wil brengen. Bekijk iemand naar zijn betekenis. De 1e vrouw (en Christen) Michele Bachman gekozen tot het Huis van afgevaardigen in 2012 getuigt dit van Trump: betekenis voor Israel, uitgesproken pro-life, loste het probleem van de ECONOMISCHE vluchtelingen op tot zegen van de minder verdienende werkende bevolking.