cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
bestorming Capitool
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2021 door Hans Frinsel

Steun aan Trump geeft vijanden van Christus gegronde aanleiding tot lasteren

Het is Trump gelukt! Terwijl het Congres gisterenmiddag in Washington vergaderde om de winst van Biden te bevestigen, heeft Trump zijn fanatieke aanhang zover weten op te zwepen dat ze het complex van de volksvertegenwoordiging bestormden. Ze liepen de bewaking omver, braken de ramen, drongen naar binnen. Er werd zelfs geschoten. Een vrouw kwam daarbij om. Later vielen er nog drie doden. Een politieman werd afgevoerd in een ambulance. Er waren meer dan 50 gewonden. De volksvertegenwoordigers moesten vluchten. De senaatszaal werd ingenomen door deze huisterroristen. Ze drongen door tot de kantoortjes van de parlementsleden. Hoe kwam het zover in de VS?

Al wekenlang hitst Trump op kwaadaardige wijze zijn verdwaasde aanhang op met complottheorieën en leugenverhalen over verkiezingsfraude. Onder zijn aanhang zijn veel extreemrechtse groeperingen en neofascistische milities die graag in actie willen komen. Rechtbanken, maar ook Republikeinse autoriteiten in staten waar Trump fraude claimt, hadden keer op keer bevestigd dat de verkiezingsuitslag correct was, maar misleide Trump-fanaten geloven liever de leugen.

Dit geweld was waar Trump op hoopte, wellicht met de gedachte dat hij zou kunnen ingrijpen en alsnog het presidentschap behouden.

Gisteren, tijdens de gezamenlijke zitting van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, was er een door Trump georganiseerde demonstratie. In een opzwepende toespraak verklaarde hij zijn nederlaag nooit te accepteren en riep zijn aanhangers op naar het Congresgebouw te gaan. En beloofde dat het dan een ‘sad day’ – een trieste dag – zou worden als de vicepresident en de Senaat de verkiezing niet zouden saboteren.

De bewaking leek volkomen verrast. Onbegrijpelijk, want er was al veel gespeculeerd over geweld op 6 januari. Vreemder was het, dat het enkele uren duurde voor er versterking kwam. Daarvoor was ingrijpen vanuit het Witte Huis nodig, maar dat bleef uit. Trump volgde alles op tv en twitterde er lustig op los. Pas na lang aandringen van zijn staf om in te grijpen, zette hij een videoboodschap op Twitter waarin hij zijn aanhang prees voor hun trouw, bevestigde dat ze gelijk hadden, dat de verkiezingen ‘gestolen waren’, maar hij verzocht hen nu naar huis te gaan. In plaats van hun gedrag te veroordelen, prees hij hen.

Trumps Twitterberichten bevatten geen wijze woorden van een verstandige leider, zoals je verwacht in een crisissituatie, maar manipulerende leugentaal van een volksmenner. Hij is niet geïnteresseerd in ‘orde en recht’, zoals hij graag claimt, maar alleen in macht en eigenbelang. Dit benadrukte nogmaals het totaal verdorven karakter van deze president. Twitter blokkeerde uiteindelijk Trumps twitteraccount voor 12 uur uit veiligheidsoverweging.

Christelijke steun aan Trump bracht Gods Koninkrijk niet dichterbij. Het geeft juist de vijanden van Christus gegronde aanleiding tot lasteren.

Dit geweld was waar Trump op hoopte, wellicht met de gedachte dat hij zou kunnen ingrijpen en alsnog het presidentschap behouden. Hij heeft chaos en verdeeldheid veroorzaakt in de Republikeinse partij, die door haar steun aan Trump haar moreel kompas kwijt is. En dat is het allerergste, want het grootste kiezersblok van die partij is juist de evangelische beweging, die Trump tot op het laatst bleef steunen. Met name de charismatische ‘apostelen en profeten’ en welvaartsevangelisten die dachten met Trumps hulp Gods Koninkrijk te realiseren in Amerika, volgden hem in het complotdenken en zijn leugens van verkiezingsfraude. Hun onverdeelde steun voor deze gewetenloze president zal resulteren in een diepe argwaan en antipathie tegen de evangelische beweging. Hun steun aan Trump bracht Gods Koninkrijk niet dichterbij. Integendeel. Het geeft juist de vijanden van Christus gegronde aanleiding tot lasteren.

In de loop van de avond kon een grote politiemacht het Capitool-complex weer onder controle krijgen. Een avondklok werd ingesteld in Washington. De volksvertegenwoordigers besloten hun werk af te maken. Bidens overwinning werd bevestigd. Maar het is nog niet voorbij. Toen de politie de opstandelingen – met hun ‘Make America Great Again’ petjes op – rond het Witte Huis begon weg te drijven, pochten ze vol trots over ‘wat ze voor elkaar hadden gekregen’ en beloofden terug te komen. Zeker, Trump heeft Amerika weer grootste gemaakt, dit keer in schande. Hij heeft zijn waanzin bewezen. En een cynische wereld lacht Amerika uit.

Bovenstaand artikel verscheen eerder op Zaut.org, een initiatief om een christelijk, actueel, profetisch en nuchter geluid te laten horen in Nederland. Klik hier om de website te bezoeken.


Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dank voor deze heldere en scherpe analyse. Je kan als christen toch niet begrijpen dat medegelovigen maar blijven geloven in de manipulerende leugentaal van een gewetenloze narcistische volksmenner die alleen maar uit is op macht en eigenbelang, en die in geen enkel opzicht het karakter van Jezus weergeeft. Niet alleen beschamend voor hen maar voor mij ook heel leerzaam. Het is een aanwijzing van hoe de antichrist als een engel des lichts ook christenen zal kunnen misleiden.