cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Donald Trump
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 januari 2021 door Redactie

Nederlaag bondgenoten Trump over toewijzing verkiezingszege

De aanhangers van president Donald Trump in de Republikeinse partij hebben bij een federale rechter een nederlaag geleden in hun strijd om de benoeming van de verkozen president Joe Biden ongedaan te maken, meldt het ANP.

De Republikeinen onder aanvoering van afgevaardigde Louie Gohmert uit de staat Texas wilden vice-president Mike Pence via de rechter dwingen dat hij zich moet inspannen om president Trump uit te roepen tot winnaar van de verkiezingen bij een speciale vergadering in het Amerikaanse Congres. De rechter heeft de zaak afgewezen.

De rechter oordeelde dat Gohmert en de andere indieners geen gegronde basis hebben om de verkiezing van Biden teniet te doen. Pence had de rechter zelf afgelopen donderdag ook al verzocht om de zaak af te wijzen, omdat die niet aan hem gericht zou moeten zijn.

Meerdere Republikeinen hebben al aangekondigd te zullen dwarsliggen bij de vergadering van het Congres en te zullen protesteren tegen de uitslag. De huidige president Donald Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven en houdt vol dat is gefraudeerd. Pogingen om dat voor de rechter aan te tonen, zijn tot nu toe mislukt.

Als vicepresident heeft Pence de taak om de stemming in het Congres voor te zitten waarin de verkiezingsresultaten worden goedgekeurd. Dat brengt hem in een lastig parket. De vicepresident overweegt op 6 januari te vertrekken, de dag van de Congreszitting, voor een reis naar het buitenland, zeiden drie Amerikaanse functionarissen eerder tegen Policito.

Onlangs werd duidelijk dat 97 procent van de conservatieve christelijke kiezers stemde op Donald Trump. De prominente pro-Trump evangelicals Franklin Graham en Al Mohler legden zich neer bij de keuze van het kiescollege voor Joe Biden als aanstaand president van Amerika. "Ik wilde niet dat Joe Biden werd verkozen tot president van de Verenigde Staten, maar hij ís nu de aanstaande president", aldus Mohler.


Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen