Overheden bezuinigen, Fanta uit Mali blijft vechten

Fanta uit Mali is moeder van negen kinderen. Ze raakte alles kwijt toen ze halsoverkop moest vluchten voor een gewapende aanval op haar dorp. "Ik voel me wanhopig. Hoe moet ik ooit mijn kinderen eten geven?"
Fanta en haar man moesten vluchten vanwege het geweld. "Gewapende mannen ontvoerden onze burgemeester. Ze plunderden het dorp en namen al onze bezittingen mee. Pas weken later was het veilig genoeg om vroeg in de ochtend te vluchten met alle kinderen," vertelt moeder Fanta. Fanta, haar man en hun negen kinderen kwamen terecht in het dorp Fakala in Centraal-Mali. Hier werden ze gelukkig goed ontvangen door de gemeenschap. Maar het noodlot sloeg opnieuw toe. Enkele maanden later besloot Fantaās man terug te keren naar hun huis om te kijken of het veilig was zodat zijn gezin weer terug kon keren. Onderweg reed zijn motorfiets op een mijn. Hij overleefde het niet.
Fanta met ƩƩn van haar kinderen
Een groot verlies
Fanta bleef achter, ontroostbaar en in haar eentje verantwoordelijk voor negen kinderen. āHoe moet ik mijn kinderen nu eten geven?,āā vroeg ze zich af. De wanhoop was haar nabij. In deze kritieke periode kwam ze in contact met World Vision. Ze ontving een voedselpakket met rijst, olie en pasta. Dit voelde als een eerste sprankje hoop in een situatie die uitzichtloos voelde.
Dreiging van honger
De veiligheid in Mali blijft kwetsbaar vanwege de conflicten die er spelen. Duizenden gezinnen zijn op de vlucht, op zoek naar veiligheid binnen het land of in buurlanden. World Vision Mali ondersteunt deze gezinnen samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) met voedsel en contant geld, om het risico op honger en ondervoeding te verkleinen.
Maar nu dreigt een nieuwe ramp. Door wereldwijde bezuinigingen komt hulp, zoals voedselhulp in Mali, in gevaar. Vanaf september is er geen voedsel meer beschikbaar voor gezinnen zoals dat van Fanta. Geen rijst, geen olie en daarmee geen sprankje hoop. "Als we niks doen, moet ik mijn kinderen straks met lege handen aankijken,ā zegt Fanta. "Ze worden elke dag zwakker. Dat breekt mijn hart.ā
Samen gaan we door
Terwijl overheden wereldwijd bezuinigen, groeit het aantal mensen voor wie geen hulp meer beschikbaar is. World Vision heeft daarom samen met meer dan 20 internationale kantoren een noodhulpfonds opgezet. Dit fonds stelt lokale teams in staat om voedsel, medische zorg, onderdak en bescherming te bieden aan kinderen en gezinnen in hun gemeenschap die dit het hardst nodig hebben. Zij hoeven dan niet te wachten op subsidies of politieke besluiten.
Het wereldwijde noodhulpfonds van World Vision richt zich op kinderen in de meest kwetsbare gebieden, waar de nood het hoogst is. Dat is in landen als Mali, Soedan, Congo, Myanmar, Bangladesh, Haïti, Afghanistan, Syrië en Oekraïne.
"Dit is onze grootste uitdaging ooit. Het raakt me diep dat de toekomst van kinderen wereldwijd zeer ernstig wordt bedreigd. Meer dan ooit hebben kinderen onze steun nodig om te overleven, herstellen en een toekomst te bouwen. Een gezamenlijke aanpak is van levensbelang, om hulp te kunnen blijven bieden aan de meest kwetsbaren wereldwijd," aldus Marco van der Graaf, directeur van World Vision Nederland.
Praatmee