Kapitein Menno Bakker weet zich afhankelijk van God: "Ik kan het niet alleen"

Video 18 september 2024 6 minuten Redactie
Menno Bakker
Hour of Power

Hij is kapitein bij de Koninklijke Marechaussee, diplomaat en werkzaam aan verschillende universiteiten. Er is weinig dat Menno Bakker niet kan. Bakker diende onder meer in Afghanistan en is nog steeds betrokken bij humanitaire acties. Afgelopen zondag schoof hij aan in het televisieprogramma Hour of Power en vertelde hij waarom dit alles zijn hart heeft. Ook vertelde de kapitein over zijn dochter die met het Downsyndroom geboren werd en over zijn afhankelijkheid van God.

Ironman
Bakker is een man die uitdagingen bepaald niet uit de weg gaat. Zo sprong hij ooit uit een vliegtuig en deed hij mee aan de wereldberoemde triatlonwedstrijd 'Ironman'. Wat maakt het dat Bakker zo gefocust is op het behalen van prestaties? “Die prestatie is niet de essentie. Voor mij gaat het meer om de vraag: wie ontmoet je als je jezelf blootstelt aan gevaar of aan extreme activiteiten? Wat gebeurt er dan in je? Mijn ervaring is dat als ik vooruit wil in dit leven, het voor mij heel belangrijk is om naar binnen te gaan.

Een van de beste manieren voor mij om naar binnen te gaan is door deel te nemen aan een Ironman. Hierbij raak je helemaal uitgeput. Of door uit een vliegtuig te springen. Om drie uur 's ochtends zit ik dan op mijn bed en probeer ik nog steeds het hele protocol na te lopen. Want als je 1 minuut en 35 seconden niets doet, ben je dood. Dus het is het tarten van het lot en tegelijkertijd leer ik door diep te gaan zoveel over het leven. Voor mij is de beleving van pijn ook bijna een leermeester", vertelt Bakker.

Volgens Bakker hebben we de neiging om pijn vaak uit de weg te gaan. "Als jij nu heel hard op dit stukje van je hand drukt, dan gaat alle aandacht naar dat stuk waar je pijn ervaart. Als je emotionele pijn hebt, gaat veel van je aandacht naar die pijn. Maar wat nu als je zo diep gaat dat je benen niet meer willen lopen en je kramp krijgt in je lichaam? Er gaat zoveel energie van je brein naar je lichaam. Wat er dan bij mij gebeurt, is dat ik meer voel als de filter weg is. En dat diepe voelen is bijna verslavend."

Worstelen met vaderschap
Ervaart Bakker ook pijn in dit leven? Wat zijn dingen waar hij het moeilijk mee heeft? “Ik ben er heel hard mee aan het werk. Ik wil niks uit de weg gaan. Een van de onderdelen waarbij ik moeite ervaar of waar ik niet perfect in ben, is bijvoorbeeld mijn vaderschap. Ik houd ontzettend veel van mijn kinderen, alleen worstel ik met de rol van vader zijn."

De kapitein legt uit waarom. "Enerzijds ben ik heel erg gedreven om activiteiten te ontplooien en ik geef ik alle aandacht op de plaatsen waar ik ben, maar tegelijkertijd verdienen die lieve rakkertjes ook mijn volledige aandacht. Alleen als ze niet voor mijn neus staan, vind ik het moeilijk om aan hen te denken en bij hen te zijn." 

Een dochter met het syndroom van Down
Een van Bakkers kinderen heeft het Downsyndroom. Als dit ter sprake komt, ontroert Bakker dat. "Eigenlijk vertegenwoordigt zij op een bepaalde manier alles wat ik niet wil zijn", zegt de kapitein over zijn dochter. "Het onvolmaakte, het imperfecte en de worsteling van binnen. Ik kan me heel moeilijk verhouden tot haar. Ik snap heel goed dat mensen zich schamen voor een kind met het Downsyndroom. Die schaamte maakt dat we een stap achteruit zetten of het willen verbloemen of verbergen. We willen ons graag associëren met pracht en praal, met succes. Weinig mensen zeggen: 'Oh mijn dochter kan net de mavo aan.’ Iedereen zegt: ‘Die van mij zit op het gymnasium, krijgt Grieks en Latijn en haalt de hoogste cijfers.’ Daar zijn we trots op. Dan heb je een dochter met Downsyndroom, en zij ontkracht alles. Zij is gewoon en ik ben maar aan het streven, aan het rennen en druk aan het zijn."

Hoe reageerde Bakker toen hij hoorde dat zijn dochter het syndroom van Down heeft? En zei hij daarbij iets tegen God? "Ik ben in Afghanistan geweest waar je echt wel zware dingen meemaakt. Ik heb meerdere levensbedreigende situaties meegemaakt, maar het moeilijkste was het nieuws dat mijn dochter Downsyndroom had. Mijn lichaam zei: stop! Ze werd geboren. Ik zag mijn vrouw, ik zag de arts en mijn vrouw zei: ‘Ze is niet goed.’ De arts zei: ‘Ik zie wat je bedoelt.’ En ik zie een kind dat ademt en ik denk: wat is er aan de hand? Ik ervaar paniek. Vervolgens zeggen ze: ‘Ik zie dat de ogen anders zijn.’ Ik dacht: oh nee, want alle testen waren goed. Mijn lichaam zei opnieuw: stop! Ik zat op mijn hurken in dat kamertje in Utrecht, mijn hartslag ging tekeer en ik viel bijna flauw. Voor mij is dat, als je spreekt over traumatische ervaringen, echt traumatisch. Maar wat dan gebeurt is een soort dissociatie tussen je gevoelsleven en je lichaam en je persoonlijkheid. Voor mij was het een nachtmerrie."

Was waar God op dat moment? "Ik kon niet meer voelen. Ik had geen beleving meer. Ik werd ’s nachts wakker met angstzweet, beseffend dat het echt waar was: ik heb echt een dochter met Down. Ik kon het niet handelen. Ik werd steeds vlakker. Voor een deel drijft dat mij dat ook naar meer extreme ervaringen, omdat bijvoorbeeld dopamine en serotonine, dat gemoedstoestand verhogende hormoon, dat heb ik nodig om meer te ervaren. Ze drijft mij naar meer extreme ervaringen om maar mezelf te voelen. Als ik helemaal uitgeput ben, dan kan ik bijna huilen van pracht en van emotie en zie ik bijna mijn dochter voor mijn ogen en denk ik: ik houd van je."

Afghanistan en diplomaat
Van Bakker kun je zeggen dat hij altijd al een dare devil geweest is. In Afghanistan maakte hij levensbedreigende situaties waar hij als kapitein in het leger een aantal mannen aanvoerde in ongekend moeilijke situaties. Wat blijft bij Bakker het meest achter als hij terugdenkt aan die zware tijd in Afghanistan? "Voor mij was het een heel mooie tijd", reageert hij. "Want je bent zo wakker en zo alert en de perceptie van tijd verandert totaal op het moment dat je geconfronteerd wordt met de dood."

Naast zijn kapiteinschap in het leger, is Bakker ook werkzaam als diplomaat. Al vijf jaar lang werkt hij namens ons land op de ambassade in Madrid. Daar draagt hij nog altijd met trots zijn uniform. “Het mooie van defensie is dat je je verhaal altijd met je meedraagt. Een deel van je verhaal draag je hier en hier", zegt Bakker, terwijl hij naar zijn onderscheidingen en zijn hart wijst. “Een van de verhalen waar ik trots op en dankbaar voor ben, is deze bronzen medaille. Dat is een dapperheidsonderscheiding voor moedig en heldhaftig optreden. Twee keer in mijn leven heb ik een mens kunnen redden. We kunnen zoveel meer dan dat we denken en durven. Als we maar opstaan en handelen. Stel, er is een vechtpartij op straat gaande. Wat ga je doen? Er wordt iemand aangerand en je ziet het gebeuren, wat ga je doen? Loop je weg of ga je ernaartoe? Voor mij - en dat geldt voor heel veel militairen in Nederland en politieagenten - betekent dat dat we handelen en opstaan. We strijden tegen onrecht en dat is wat we behoren te doen."

Gered door God
Op de vraag of Bakker zich door God gered weet, knikt hij instemmend. "Aan de buitenkant is alles mooi en sterk, maar tegelijkertijd zit er een bepaalde rusteloosheid in. Perfectie is ook het handelen van imperfectie of het proberen controleren van de omgeving. Iedere keer als ik aan het einde van mijn kunnen ben, aan het einde van mijn doen en aan het einde van alles wat er in mijn vermogen ligt om mijn wereld te beïnvloeden, besef ik: ik kan het niet alleen. Ik loop altijd tegen muren aan en ik strijd altijd met mezelf. En dan zeg ik met open handen terwijl ik op mijn knieën val: 'Oké Heer, het is uw tijd, waar het ook naar toegaat en wat er ook gebeurt.' Juist tijdens de diepste ervaringen van het leven, besef ik iedere keer weer dat echte vrijheid niet in het handelen ligt, maar in het ervaren van de Heilige Geest."

Bekijk in onderstaande uitzending van Hour of Power het volledige interview met Menno Bakker terug. Het gesprek met Bakker is vanaf minuut 15:44 te zien:

Praatmee

Beluister onze podcast

#339 Jeffrey & Richard Groenenboom over een indrukwekkend getuigenis uit Eritrea
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Mirjam Bikker
Nieuws

Volgens Mirjam Bikker is geloven een werkwoord: "Kies voor noaberschap"

“Geloven is niet alleen een woord, maar ook een werkwoord. Doen wat we geloven!” Dit motto ontving ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker onlangs van het Leger des Heils. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen sprak zij over de betekenis v

Chris Stoffer
Nieuws

SGP-leider wijst op veelvoorkomend probleem: "God creëerde na de mens een rustdag"

"Stress en druk, we kennen het allemaal", maakte SGP-voorman Chris Stoffer duidelijk tijdens zijn bijdrage aan de Algemene Politieke Beschouwingen. De christenpoliticus wees op de noodzaak van rust in onze samenleving. Hij wees erop dat de Tweede Kam

Richard Groenenboom
Podcast

Cvandaag podcast: christen uit het 'Noord-Korea van Afrika' deelt getuigenis

Naar schatting zitten zo’n 400 christenen in een Eritrese gevangenis. Aster behoorde tot deze groep vervolgde christenen. In deze themapodcast van Cvandaag vertelt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom hoe ze is gemarteld en waarom ze weigerde om haa

Geert Wilders
Nieuws

Wilders gaat in op dringende oproep SGP en steunt vervolgde christenen

Chris Stoffer deed tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een dringende oproep om aandacht te schenken aan de zware situatie van vervolgde christenen wereldwijd. Hij benadrukte dat er tussen de 300 en 350 miljoen mensen lijden vanwege hun geloof

ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen heeft een boodschap voor ouderen die hun haar verven

"Word je haar grijs dan ga je het verven, want anders ben je zo oud. Ook als het gaat om kleding en vakanties proberen sommige mensen om jong te lijken. Zo werkt het een beetje in onze samenleving. Ouderen hopen zich zo lang mogelijk jong te kunnen v

Megiddo-mozaïek
Nieuws

Archeologische vondst met verwijzing naar Jezus te zien in museum

Een bijzonder mozaïek bevat een verwijzing naar Jezus als God. Het biedt inzichten in de vroege christelijke kerk in een periode waarin het Romeinse rijk nog steeds volgelingen van Christus vervolgde. Het Megiddo-mozaïek, dat een van de oudste christ

Wilkin van de Kamp
Video

Moet je nog zonden belijden? Wilkin van de Kamp antwoordt

Wilkin van de Kamp staat stil bij de vraag of een christen, als hij gezondigd heeft, nog zijn zonden moet belijden. "Aan het kruis heeft Jezus toch al onze zonden op zich genomen?", stelt de bekende spreker. Hij leest in zijn video-overdenking uit Jo

Kerst in de klas
Nieuws

NBG brengt kerstverhaal naar alle basisscholen met ‘Kerst in de klas’

Wie werd er ook alweer geboren in de Kerstnacht? Juffen en meesters in groep 5 en 6 die dát verhaal met hun klas willen oppakken, kunnen zich nu aanmelden voor het project ‘Kerst in de klas’. Met eigentijds en creatief materiaal helpt het Bijbelgenoo

Meerartikelen

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Trap als christen niet in de valkuil van een morele wapenwedloop

Misschien heeft u wel eens meegemaakt dat u kennissen of vrienden had die heel betrokken zijn bij een goed doel. Idealistische mensen! Begaan met de medemens, of met de natuur of met een ver land. Of heel dichtbij, iets wat met de kerk te maken heeft

Marijn Burkunk
Opinie

Te veel christenen focussen zich op het rijk der duisternis

'Het Zoeklicht waarschuwt tegen nieuw yoga-platform' en 'Corina legde contact met overleden mensen'. Met deze artikelen bracht Cvandaag onlangs de duistere kant van de geestelijke wereld onder de aandacht. Naar aanleiding van het nieuwsbericht en het

Martin Bosma
Nieuws

Kamervoorzitter begon Algemene Politieke Beschouwingen met Prediker 1

'Wat een prachtig begin van de Algemene Politieke Beschouwingen. Kamervoorzitter Martin Bosma begint de dag met Prediker 1. Uit de Statenvertaling', merkt Tom de Nooijer, presentator van Ongehoord Nieuws, op via X.  Bosma las het tweede tot en met he

Arie van der Veer
Video

EO deelt laatste video-overdenking dominee Arie van der Veer

De afgelopen maanden publiceerde de EO elke zondag een video-overdenking van ds. Arie van der Veer. De overdenking van deze week was al ingepland voordat hij overleed. Ter nagedachtenis aan de 'EO-dominee' wordt de overdenking gedeeld via Facebook. '

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over het ontstaan van het lied 'Hoe groot zijt Gij?'

"Kent u het lied 'Hoe groot zijt Gij'?", vroeg dominee M. Klaassen recent tijdens een preek. Hij verwijst naar één van de bekendste christelijke liederen. "Het lied is een bewerking van Psalm 8. Ik weet niet of je het verhaal erachter kent? Dat is ee

Open Doors
Nieuws

Moeder uitgezet omdat ze weigert haar geloof in Jezus te verloochenen

De christelijke vrouw Aisha* – ex-moslima – en haar vier jonge kinderen zijn eind augustus onder dwang van de andere dorpsbewoners hun dorp in een land in Centraal-Azië uitgezet omdat ze hun geloof niet wilden herroepen. Aisha en haar man Halil* ware

echtscheiding
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Ik raak de kerk en God steeds meer kwijt'

'Na een korte periode getrouwd te zijn, waar ik van tevoren goed over heb nagedacht, bleek ons huwelijk niet te werken en moest ik voor mijn eigen veiligheid scheiden. Ik kom op dit moment alleen nog maar in de kerk als ik deze functie uit moet oefen

Mirjam Bikker
Nieuws

ChristenUnie presenteert tegenbegroting: "Voor een rechtvaardige overheid"

De ChristenUnie presenteert vandaag haar tegenbegroting. Ook nu het CPB dit jaar de tegenbegrotingen niet doorrekent, een keuze die de ChristenUnie betreurt, zet de partij de traditie van het tegenbegroten voort.  "De ChristenUnie gelooft in construc

hogeschool
Nieuws

Godsdienstdocent promoveert na onderzoek naar christelijke burgerschapsvorming leraren

Peter van Olst promoveert op vrijdag 20 september op zijn onderzoek naar een holistische benadering van de christelijke burgerschapsvorming van leraren in een gefragmentariseerde samenleving. Zijn proefschrift heeft de titel ‘Faithfully Connected. Ho

Sahel
Positief nieuws

Gebedsverhoring: duizenden mensen gedoopt in de Sahel

Nog maar enkele decennia geleden was iedere nieuwe gelovige in de Sahel uitzonderlijk nieuws binnen Operatie Mobilisatie. Nu zien we dat er in korte tijd duizenden mensen zich laten dopen! Dat er zoveel mensen in de Sahel hun hart aan Jezus geven is

Nico van der Voet
Opinie

Te vaak wordt abortus gezien als het probleem van de vrouw

Een kind verwachten is een prachtig beeld van het christelijke leven. Iedere christen is namelijk in verwachting. Ontvankelijk voor wat komen gaat. Verlangend naar Wie komen gaat. Het Oude Testament en Nieuwe Testament zijn vol van verlangen naar en

Hans van de Breevaart
Opinie

Kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders openen aanval op 'extreemrechts': terecht?

Een groot aantal vooraanstaande christenen, theologen en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders ondertekende onlangs een verklaring van Micha Nederland tegen wat zij ‘extreemrechts’ noemen. Aangezien ‘extreemrechts’ doorgaans als scheldwoord wordt gebr