Pastor neemt ontslag bij Amerikaanse megakerk na beschuldiging van seksueel misbruik

Nieuws19 juni 2024 4 minuten Redactie
Robert Morris
Gateway Church/Screengrab

Pastor Robert Morris (62) heeft ontslag genomen als opziener bij de Amerikaanse kerk Church of the Highlands. Dat meldt The Christian Post. De Amerikaan trekt zich terug nadat zaterdag bekend werd dat hij in de jaren '80 herhaaldelijk een minderjarig meisje seksueel misbruikte. Ook aan zijn dienstverband als voorganger bij Gateway Church, de kerk die hij zelf oprichtte, is een einde gekomen. 

Morris, die aan het hoofd staat van de in Texas gevestigde megakerk Gateway Church, heeft gewerkt als opziener van de in Alabama gevestigde Church of the Highlands. Hij trad terug uit die functie nadat zijn misdragingen decennia later aan het licht kwamen. 'Nadat ze op de hoogte waren gebracht van de verontrustende berichten in de media, zijn de beheerders en opzieners van Highlands onmiddellijk een onderzoek gestart waarbij ook contact werd opgenomen met de ouderlingen van Gateway, de gemeente waar Morris als voorganger dient', aldus de beheerders van de Church of the Highlands in een verklaring aan The Roys Report.

Op zaterdag publiceerde The Dallas Morning News een artikel met beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Morris door Cindy Clemishire, een dag nadat The Wartburg Watch de beschuldigingen voor het eerst had gemeld.

"Hij vertelde me dat ik het nooit aan iemand mocht vertellen, omdat ik anders alles zou verpesten."

Slachtoffer spreekt zich uit
Clemishire, nu 54, vertelde de krant dat het wangedrag plaatsvond in de jaren ‘80, toen ze 12 jaar was. Clemishire herinnerde zich het eerste geval van seksueel misbruik, dat plaatsvond toen hij bij haar thuis verbleef terwijl hij preekte in Tulsa, Oklahoma, als onderdeel van zijn rol als rondreizend prediker.

"Ik herinner me nog precies wat ik aanhad en dat hij zei dat hij alleen wilde praten”, vertelt Clemishire. “Maar toen begon hij mijn buik en borsten aan te raken en stak hij zijn hand in mijn broek. Hij vertelde me dat ik het nooit aan iemand mocht vertellen, omdat ik anders alles zou verpesten." Het misbruik ging vier en een half jaar door, zei ze.

Spijtbetuiging
Morris gaf zijn wandaden toe in een verklaring aan The Christian Post. "Toen ik begin twintig was, heb ik mij ingelaten met ongepast seksueel gedrag met een jonge vrouw in een huis waar ik verbleef”, vertelde hij. "Het is bij zoenen en strelen gebleven, maar het was verkeerd. Dit gedrag heeft zich de daaropvolgende jaren verschillende keren voorgedaan."

"In maart 1987 kwam deze situatie aan het licht en heb ik berouw getoond", benadrukte Morris. Hij was toen actief als voorganger van de Shady Grove Church en vroeg de vader van de jongedame om vergeving. "Ze vroegen me om uit de bediening te stappen en counseling te ontvangen, wat ik deed. Sinds die tijd ben ik zuiver en verantwoordelijk op dat gebied."

"Ik heb berouw getoond."

Morris liet ook aan de Christian Post weten dat hij de zegen had gekregen van de vader van Clemishire en zijn toenmalige kerkleiders om na twee jaar terug te keren in zijn bediening.

Clemishire weidde in een interview met The Christian Post uit over wat er met haar gebeurd was als pre-tiener en tiener, een periode die ze als afschuwelijk bestempelde. "Morris zegt dat er geen geslachtsgemeenschap plaatsvond, maar hij raakte elk deel van mijn lichaam aan en stak zijn vingers in me. Ik begrijp nu dat dit vandaag de dag wordt beschouwd als een vorm van verkrachting", zei Clemishire. "Ik was een onschuldig 12-jarig meisje dat niets wist over wat seksueel gezien wel of niet kon.”

Clemishire betwistte Morris' bewering dat haar vader hem zijn zegen gaf om terug te keren in zijn bediening. "Mijn vader heeft nooit zijn zegen gegeven aan Robert (Miller, red.) om terug te keren naar zijn bediening! Mijn vader heeft hem gezegd dat hij blij mag zijn dat hij hem niet vermoord heeft. Ik ben gekrenkt door het feit dat Morris de wereld heeft verteld dat mijn vader zijn zegen heeft gegeven. Natuurlijk vergeven we omdat de Bijbel daartoe oproept. Maar dat betekent niet dat hij zonder gevolgen verder moet gaan."

"Natuurlijk vergeven we omdat de Bijbel daartoe oproept. Maar dat betekent niet dat hij zonder gevolgen verder moet gaan."

Reactie kerkleiders Gateway Church
In navolging van het vermeend seksueel misbruik van de pastor heeft de oudstenraad van Gateway Church een advocatenkantoor in de arm genomen om de claim van de vrouw te onderzoeken, zodat er onafhankelijk onderzoek plaatsvindt en men een volledig beeld krijgt van de gebeurtenissen die zich toentertijd hebben afgespeeld.

"Tot onze spijt beschikten de oudsten vóór vrijdag 14 juni niet over alle feiten van de ongepaste relatie tussen Morris en het slachtoffer, inclusief haar leeftijd op dat moment en de duur van het misbruik. De oudsten hadden vooraf begrepen dat de buitenechtelijke relatie van Morris, die hij tijdens zijn bediening vaak had besproken, met 'een jongedame' was en er geen sprake zou zijn van misbruik van een 12-jarig kind", legden de oudsten uit.

"Ook al vond het vele jaren voor de oprichting van Gateway plaats, als leiders van de kerk betreuren we het dat we niet de informatie hadden die we nu hebben. We zijn geschokt door wat er de afgelopen dagen aan het licht is gekomen en betuigen ons diepe medeleven aan het slachtoffer en haar familie", aldus de oudsten.

"Omwille van het slachtoffer zijn we dankbaar dat deze situatie aan het licht is gekomen. We weten dat velen hierdoor getroffen zijn, we begrijpen dat jullie pijn lijden en het spijt ons zeer. We bidden dat mettertijd genezing kan plaatsvinden voor alle getroffenen."

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het lukte Jezus niet om grote wonderen in Nazareth te doen: hoe kan dat?

Misschien bent u in uw leven wel eens op een plek geweest, een nieuwe plaats waar u naar toe verhuisde of een nieuwe organisatie waar u voor ging werken en dat u er na een paar maanden tot uw schrik achterkwam dat je er niks voor elkaar kreeg. Alsof

Ds. Oscar Lohuis
Opinie

Acceptatie van de homoseksuele praxis is afdwaling van de Bijbel

Steeds meer predikanten gaan om. Er zou volgens hen toch wel enige ruimte moeten zijn voor homoseksuele jongeren om hun seksualiteit te beleven. Hier gaat dan echter een belangrijke wissel om. Een aantal jaren geleden zat ik met een collega te praten

podcast Heilige Grond
Podcast

Hoe blijft de hel relevant? Arnold Huijgen en Guido Derksen in gesprek

Al eeuwenlang spreken hel en hiernamaals tot de verbeelding. Theoloog Arnold Huijgen zette vorig jaar met zijn oratie het onderwerp weer op de kaart en geograaf en schrijver Guido Derksen bracht de hel in kaart. Het boek Hemel en hel in kaart dat hij

Wilkin van de Kamp
Video

Waarom Gods genade slechts beperkte invloed op je gedrag heeft

Het is prachtig als een christen in het vertrouwen mag leven dat God zijn of haar zonden uit genade wil vergeven. Maar als het alleen daarbij blijft, is de kans groot dat je steeds in je oude zondepatronen zal terugvallen. God wil ons echter bovenop

Dr. Viktor Kostov
Nieuws

Advocaat Viktor Kostov: "Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe een kerkgebouw eruit ziet"

“Het is ongekend onrechtvaardig als iemand gedwongen wordt om tegen zijn geloof in God in te gaan”. Dat is waarom dr. Viktor Kostov, voormalig atheïst, zich inzet als advocaat om de vrijheid van godsdienst voor christenen te verdedigen. In de afgelop

Geld of je leven-is er leven na de groei?
Nieuws

Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast

Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de man

kringenmateriaalboekje
Nieuws

New Wine presenteert nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest

New Wine presenteert op de New Wine Zomerconferentie 2024 (20 t/m 26 juli) een nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest. In tien hoofdstukken en bijeenkomsten kun je je verdiepen in en meer ervaring krijgen met de persoon en het werk van de

Heart2Heart
Nieuws

Honderden christenen komen bijeen tijdens vierde editie Heart2Heart Zomerweek

Stichting Heart2Heart organiseert deze zomer voor het vierde jaar op rij een Zomerweek voor jong en oud onder het thema ‘Heavenly Blessing’. De Zomerweek wordt van 2 tot 8 augustus 2024 gehouden op Vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder).

Meerartikelen

Upgrade Festival
Nieuws

David de Vos en Arie de Rover spreken tijdens driedaags Upgrade Festival in Zeeland

Op 16, 17 en 18 augustus 2024 is het zover: Upgrade Festival 2024 gaat van start. Na het grote succes van de volledig uitverkochte eerste editie van Upgrade Festival vorig jaar, vindt nu de tweede editie plaats, opnieuw op dezelfde prachtige locatie

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi

porno kijken
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller kijkt drie keer per week porno: 'Ik smeek God om hulp'

'Ik ben een jongeman van begin 20 jaar. Al een aantal jaren ben ik 'serieuzer' geworden in het omgaan met geloof en met de Bijbel. Ik probeer zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en probeer ook doordeweeks naar de kerk te gaan. Maar ondanks dit loop

W. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Rijssen: W. Kos

W. Kos gaat voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag. De kandidaat heeft een beroep van de hersteld hervormde gemeente in Rijssen aanvaard. Daar volgt hij de vorig jaar naar Katwijk aan Zee verhuisde ds. H. Lassche op. Kandidaat W. Kos uit Hu

Hans Borghuis
Column

Jongeren zetten leven opzij voor Jezus (en houden ons een spiegel voor)

Een aantal jonge mensen waar we sinds een poosje mee optrekken zijn nog niet zo lang geleden tot geloof gekomen. Onlangs werd een van hen in Italië gedoopt en een vriendin van haar deelde een week later haar eigen zoektocht naar de waarheid tijdens e