Jan Anthonie Bruijn en Jan van den Bosch kijken in elkaars hart tijdens jubileumuitzending Hour of Power
Al 25 jaar lang is Hour of Power op de Nederlandse buis te zien en dat vierde het programma afgelopen weekend middels een speciale jubileumuitzending. Iemand die zonder twijfel een kijker van het eerste uur is, is Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. De politicus en patholoog keek alle 1318 afleveringen die het programma in de voorbije 25 jaar uitzond. In de jubileumuitzending was hij zelf te gast en vertelde hij waarom wekelijks naar het programma kijkt. Ook nam Bruijn tijdens het gesprek voor één keer de rol van presentator Jan van den Bosch over.
Vaders advies
De eerste uitzending van Hour of Power vond precies 25 jaar geleden plaats. Een uitspraak die menig kijker wellicht zal zijn bijgebleven, was een uitspraak van oud-minister Dries van Agt die het volgende zei: ‘Nu is er perspectief, uitkomst, hoop, vertrouwen. Geluk dat wacht.’
Iemand die je zonder twijfel een kijker van het eerste uur kunt noemen, is Jan Anthonie Bruijn. De voorzitter van de Eerste Kamer vertelt hoe hij 25 jaar terug een vaste kijker van Hour of Power is geworden. “Het was denk ik een jaar of 25 geleden dat mijn vader belde en zei: ‘Je moet toch eens kijken naar die Amerikaanse televisie-uitzending. Een zekere dominee Schuller, een Nederlandse boerenzoon, is begonnen op het dak van een drive-in theatre.’ Dat had hij zelf verzonnen. De eerste drive-kerk ter wereld. Wat echt bijzonder aan die man is dat hij de gave van het Woord heeft. Ik volgde mijn vaders advies op, begon te kijken en ben nooit meer gestopt.”
Schuller
“Het is natuurlijk ongelooflijk wat hij samen met zijn vrouw Arvella Schuller heeft neergezet. Dat ze daar samen met dat aanhangwagentje, met dat orgeltje erop, naar die drive-in bioscoop reden met als doel het Woord te verspreiden. Dat is enorm inspirerend. Ik kan dus al 25 jaar niet stoppen met kijken”, vult Bruijn aan.
Voorzitter en patholoog
Bruijn is in het dagelijks leven zowel als Eerste Kamervoorzitter als patholoog actief. Wat maakt dat werk zo bijzonder? “Ik ben al heel lang patholoog waarbij ik het menselijk lichaam bestudeer. Je stelt door de microscoop diagnoses voor patiënten met nierziektes. Dat is belangrijk om goed te doen. Maar het is ook heel mooi om door de microscoop naar de schepping te kijken en te zien hoe enorm gevarieerd dat is. Later in mijn leven kwam de politiek erbij. Eigenlijk zijn die twee dingen in mijn beleving niet heel verschillend. Of je nu naar het menselijk lichaam kijkt of naar het openbaar bestuur: het is allebei boeiend en je raakt er nooit op uitgekeken. Je voelt je ook altijd ‘student’ en het is allebei heel belangrijk voor mensen. Naar mijn ervaring zijn het niet eens twee werelden die zo ver uit elkaar staan.”
Het goede in de mens
In zijn jeugd is Bruijn met het christelijk geloof opgegroeid. “We gingen naar de Vergadering van Gelovigen en later kwam daar dus Hour of Power bij voor mij op zondag. Dat draag je natuurlijk je hele leven met je mee. We hebben het wel eens over Genesis 1: vers 27 gehad”, zegt Bruijn terwijl hij Jan van den Bosch aankijkt. “Daar staat dat de mens naar het beeld van God geschapen is. Dat vind ik het mooie. Of je nu met patiënten, onderzoekers of Kamerleden werkt: in ieder mens zit het goede. Soms moet je daar wel naar zoeken, ook in jezelf. Maar in ieder mens zit het goede. Dat vind ik een van de lessen van het geloof.”
‘Leve de koning. Hoera, hoera.’
Als Eerste Kamervoorzitter mag de Bruijn ook jaarlijks ‘Leve de koning. Hoera, hoera!’ scanderen als koning Willem-Alexander de troonrede op Prinsjesdag gelezen heeft. In 2019 mocht Bruijn dit voor het eerst doen. Naast dat hij het een bijzonder moment vond, ervoer hij ook zenuwen. “Ik was bang dat ik zou roepen: ‘Leve de koningin’, want ik heb in mijn leven meer koninginnen dan koningen meegemaakt. Maar het is goed gegaan. Het bijzondere van dat moment is dat het natuurlijk een verenigde vergadering is van de Staten-Generaal waarin de koning de plannen van het kabinet voor volgend jaar vertelt aan de hele volksvertegenwoordiging. Dat is voor mensen in het land echt belangrijk. Mensen hebben vaak zorgen over de toekomst, over vrede en oorlog, zoals dat nu vandaag de dag ook speelt, en over heel veel andere zaken. Het is aan de regering om met oplossingen te komen en het is aan ons als parlement om de regering daar kritisch op te controleren. Op Prinsjesdag komt dat allemaal samen.”
Bruijn is een spil in het web van de Nederlandse politiek. Wat is zijn droom voor ons land?
“Mijn droom voor Nederland is om het goede te behouden en waar mogelijk zaken te verbeteren. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, dat doen we met alle bestuurders in het openbaar bestuur: burgemeesters, raadsleden, de Provinciale Staten, volksvertegenwoordigers en ook het Europees Parlement. Wij werken in het openbaar bestuur misschien net zoals jij bij Hour of Power aan een betere wereld”, zegt de Eerste Kamervoorzitter terwijl hij Van den Bosch aankijkt. “In ons geval betekent dat werken aan een betere en betrouwbare wetgeving, en als het nodig is moeten we ons ook verbeteren. Dit zodat alle mensen in ons het land het goed hebben en we dit land ook in een goede staat aan onze kinderen kunnen nalaten.”
In de voetsporen van Jezus
Hij liep 2000 jaar geleden op de aarde en vertelde drie jaar lang Zijn boodschap aan het volk van Israël. Hij wordt een inspirerend voorbeeld genoemd als het gaat om dienend leiderschap. Uiteraard gaat het over Jezus. Probeert Bruijn ook in Zijn voetstappen te treden?
“Ik denk dat we dat allemaal wel op onze eigen manier proberen. Dat geldt ook voor jou Jan, want ik wil het eigenlijk in deze jubileumuitzending ook nog even over jou hebben”, zegt Bruijn terwijl hij de aandacht naar de presentator verlegt. “Ik denk dan aan 1 Korinthe 13 waar het gaat over geloof, hoop en liefde. We proberen natuurlijk allemaal ons geloof te delen, hoop te geven en liefde te zaaien. Ik vind dat jij dat ook doet. Al 25 jaar.”
Een volgeling van Jezus
“Nu ik hier toch zit en als je mij permitteert, wil ik het eigenlijk ook over jou hebben”, vervolgt Bruijn. "Je hebt in die 25 jaar dat je dit als vrijwilliger doet meer dan 1300 mensen geïnterviewd. Wij als kijkers, en dat zijn er 250.000 die elke zondag kijken, vragen ons na 25 jaar af: ‘Wie is nou eigenlijk Jan van den Bosch?’ Kan je daar iets over vertellen?"
“Ik ben een volgeling van Jezus”, reageert Van den Bosch. “En dat doe ik met vallen en opstaan. Ik had het net over Jezus die op deze aarde rondliep en Zijn boodschap bracht, Zijn voorbeeld wil ik volgen en dat vind ik ongelooflijk mooi om te doen. Wie Jan van den Bosch is? Iemand die zegt: ‘De hemel geeft. Wie vangt, die heeft’. Maar nu ik wat ouder ben, ben ik ook iemand die zegt dat je geen dwaas bent als je dat durft op te geven want je niet kunt behouden, om dat te verkrijgen wat je nooit kunt verliezen. En dat ‘nooit verliezen’ is voor mij toch wel een onwankelbaar geloof in de Schepper van de hemel. Ik vind het fantastisch om me in te zetten voor het goede doel. Voor Mercy Ships, voor Joni and Friends en Oekraïne. Dat komt op mijn weg, dat pak ik op en net als Hour of Power vind ik dat fantastisch om te doen. Iedere keer denk ik weer: ‘Wat bijzonder. Wat heeft ieder mens een verhaal wat de moeite waard is om gehoord te worden.’”
Bekijk in onderstaande video de volledige jubileumuitzending van Hour of Power terug.
Praatmee