Wout van Wijngaarden zag enorm op tegen zijn pensioen: “Ik dacht dat ik aan de zijlijn kwam te staan"

“Elke keer als ik ergens niet meer gevraagd werd, voelde dat als een afwijzing. Ik was bang dat ik aan de kant zou worden gezet", vertelt Wout van Wijngaarden. De predikant en zendeling, die liefst 40 jaar in België werkte, ging in 2017 met pensioen. Waar veel mensen reikhalzend naar die tijd kunnen uitzien, ervoer Van Wijngaarden juist angst om afgewezen te worden en in de vergetelheid te raken. Daarop besloot hij het boek ‘Afwijzing, oorzaak, gevolg en de weg tot genezing’ te schrijven. In zijn zoektocht naar antwoorden kwam van Wijngaarden uit bij David die in zijn leven ook veel met afwijzing te maken kreeg.
Op de achterkant van het boek ‘Afwijzing, oorzaak, gevolg en de weg tot genezing' staat dat de angst of de vrees om afgewezen te worden soms nog erger is dan de afwijzing zelf. Dat was ook uw ervaring toen u bijna met pensioen ging. Wat kunt u daarover vertellen?
“Op mijn 27e ging ik met mijn gezin naar België toe met het verlangen Gods Woord daar te prediken. Dat heb ik 40 jaar zowel als zendeling en predikant mogen doen. Ik was ook jaren voorzitter van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Vlaanderen. Als je je pensioen ziet naderen, moet je op zoek naar opvolgers. Tot mijn grote vreugde waren dat zeer bekwame Vlaamse mannen. Maar dat betekende wel dat ik een stap opzij moest gaan zetten, terwijl ik altijd gewend was om op de voorgrond te staan. Elke keer als ik ergens niet voor gevraagd werd, ervoer ik dat als een soort afwijzing. Maar dat vloeide ook voort uit minderwaardigheidsgevoelens waar ik tot mijn 27e mee worstelde. Die gevoelens van vroeger kwamen heel sterk op toen mijn pensioen eraan kwam.”
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee