Schuilen in de badkamer en touwtje springen bij het front: Eline werkt voor Medair in Oekraïne

Gesponsord 8 maart 2024 7 minuten Medair
Eline Rosenhart

Artsen die levens redden of hulpverleners die voedsel uitdelen. Dat is vaak de eerste link die mensen leggen als het om noodhulp gaat. Maar ook zonder medische achtergrond, kun je je steentje bijdragen. Iemand die dat doet is Eline Rosenhart (30). Sinds september 2022 is ze als noodhulpmedewerker namens Medair in Oekraïne actief. In gesprek met Cvandaag vertelt ze hoe ze schuilde in een badkamer, touwtje sprong met Oekraïense kinderen en hoe haar hart voor noodhulp werd ingewonnen.

Bij noodhulporganisatie Medair is Eline actief als ‘Program Funding Manager.’ Concreet betekent dit dat ze achter de schermen gestalte geeft aan noodhulprojecten die Medair in verschillende delen van Oekraïne uitvoert of wil uitvoeren. “Voor mijn werk hoef ik niet per se naar ‘het veld’ toe te gaan. Maar dat probeer ik wel. Ook om de feeling te houden met de mensen voor wie ik dit werk mag doen.”

Het leven in het door oorlog geteisterde land is vaak onvoorspelbaar, geeft Eline te kennen. Van het luchtalarm dat dagelijks afgaat, kijkt ze nog maar nauwelijks op. “Als je daar bent, schakel je het een beetje uit”, vertelt Eline die doorgaans in Kiev te vinden is. “Want als je je elke dag druk zou maken dat je misschien om het leven komt, kan je je werk niet meer uitvoeren. Je ontwikkelt een soort cynisme, juist om door te kunnen gaan.”

Toch herinnert ze zich een moment waarbij het oorlogsgeweld heel dichtbij kwam. “Ik was op de badkamer van ons teamhuis in Kiev (hier woont Eline met een per dag variërend aantal collega’s van Medair, red.) toen het luchtalarm afging. Vrij snel daarna hoorde ik een enorme klap. Ik stuurde een berichtje naar een collega of het een explosie was of dat er iets bij de buren aan de hand was. Die kunnen best wel wat herrie maken”, lacht Eline. “Maar dit keer was dat niet zo. Een raket was behoorlijk dichtbij ingeslagen. In een reflex rende ik naar buiten waar een collega mij kalmeerde.”

"De kans is groter dat je in Nederland bij een auto-ongeluk om het leven komt dan bij een raketinslag in Kiev"

Tegelijkertijd nuanceert Eline het voorval ook weer. “Het is een risico wat ik van tevoren incalculeerde. De kans is groter dat je in Nederland bij een auto-ongeluk om het leven komt dan bij een raketinslag in Kiev.”

Eline vertelt dat ze niet alleen in Kiev verblijft, maar regelmatig afreist naar andere delen van Oekraïne. Waaronder het oosten waar de situatie zorgelijk is. Hier verleent Medair verschillende soorten noodhulp. “Wij delen geen voedsel uit. Dat doen andere noodhulporganisaties. Een van de dingen die wij daar doen is het herstellen van beschadigde woningen. Dan moet je niet denken dat we woningen compleet opknappen of van een hele make-over voorzien. We zorgen ervoor dat de basics aanwezig zijn, zoals een dak, ramen en deuren. Daarbij zorgen we ervoor dat mensen tenminste één warme kamer in huis hebben. Dat project noemen wij ‘shelter’. 

"Er zijn mensen die geen pannen of potten meer in huis hebben, omdat alles weggeroofd is"

Dat is niet het enige project dat Medair in Oekraïne uitvoert. “We verstrekken ook ‘non-food items’. Dat klinkt misschien wat vaag, maar dat gaat om dozen met spullen waar voornamelijk mensen aan de Russische grens of frontlinie een gebrek aan hebben. Dat kan bijvoorbeeld keukengerei zijn, maar ook shampoo of waspoeder. Er zijn mensen die geen pannen of potten meer in huis hebben, omdat alles weggeroofd is. Ook ligt de markt in die delen stil waardoor zulke producten moeilijk verkrijgbaar zijn. Op basis van wat mensen nodig hebben, stellen we vast welke kits mensen nodig hebben," legt Eline uit.

Naast deze goederen, levert Medair ook hulp aan mensen die gedurende de oorlog trauma’s hebben meegemaakt. “Wat je merkt is dat het best een taboe is om over te spreken. Ook geven we training aan medisch personeel om mensen met trauma’s bij te kunnen staan. Ze zijn daar lang niet altijd in opgeleid.”

Eline beschrijft haar dagelijkse leven in Oekraïne als een mix van routine en onvoorspelbaarheid. Met kantoren verspreid over het land, pendelt ze tussen locaties, soms dicht bij de frontlinie en de Russische grens. “Ik ben soms uren onderweg om van locatie A naar B te komen”, zegt ze. “Als ik van Polen naar Kiev ga, want dat doe ik iedere acht weken, zit ik twaalf uur in de trein. Vliegtuigen komen in Oekraïne niet meer aan. Als ik van Kiev naar Charkov ga, kost mij dat vijf uur. Dan spreken we hier van een ‘korte afstand’.”

Eline’s dagen zijn gevuld met het coördineren van en schrijven aan projectplannen en rapporten voor grote donoren zoals overheden en VN organisaties, en het bijdragen aan de communicatie-inspanningen van Medair. Daarmee is ze vooral achter de schermen bezig. Toch komt ze nu en dan ook in het ‘veld.’ 

"Dus dan sta je daar dan op 20 kilometer van de frontlinie met elkaar touwtje te springen"

“Afgelopen lente was ik in een dorpje in de omgeving Donetsk, op ongeveer 20 kilometer van de frontlinie. We waren daar om non-food items te leveren. Voor de kinderen in het dorpje had ik een springtouw meegenomen. Dat is iets wat heel verbindend werkt en waar je geen taal voor nodig hebt. Dus dan sta je daar dan op 20 kilometer van de frontlinie met elkaar touwtje te springen. Als ik zie welke impact zoiets heeft, geeft mij dat steeds weer nieuwe energie om door te gaan.”

Eline vertelt welke factoren het werk van noodhulpmedewerker soms lastig maken. “Je bent vaak op plekken waar de dingen vaak niet van een leien dakje gaan en waar een heleboel kan tegenzitten. Je verliest veel comfort, hoewel dat in Oekraïne nog best meevalt. Al heb ik wel heel wat nachten onder de trap geslapen met drie mensen op één matras of in een treincoupé. Dat is niet echt comfortabel. Maar denk ook aan logistieke problemen rond projecten of het weer dat een negatieve invloed op de hulpverlening heeft.”

"Collega's gaan aanvoelen als familieleden"

Wat maakt het dat Eline specifiek voor Medair koos? “Enerzijds wilde God mij daar hebben, maar zelf wilde ik ook graag voor een christelijke noodhulporganisatie werken. Ik vind het belangrijk om in mijn werk ook iets van mijn geloof te kunnen delen. Het mooie aan werken bij Medair is dat we al onze noodhulpprojecten uitvoeren vanuit een christelijke insteek. Als collega’s wonen we met elkaar in een teamhuis. Dat is vrij uniek. Daardoor hechten we erg aan elkaar en gaan collega’s op den duur als familieleden aanvoelen.”

Het zaadje voor de noodhulpverlening wordt bij Eline geplant als ze 11 jaar oud is. “Ik woonde toen met mijn ouders in Tsjaad. Dat voelde soms alsof ik op een andere planeet beland was. Jaren later kwam ik in Israël terecht waar ik op de universiteit ging studeren (hier volgde ze een studie over de geschiedenis van het Midden-Oosten en Afrika studeerde, red.), want ik bleef geïnteresseerd in die regio.”

Tijdens haar stage op de Nederlandse ambassade in Sudan, komt ze iemand tegen die haar wijst op een traineeship bij ZOA. “Dat leek mij heel interessant, maar ik moest mijn studie in Israël nog afmaken." In de tijd dat ze haar studie afrondt, breekt de coronapandemie uit. “Mijn visa liep af en ik keerde terug naar mijn ouders in Nederland. Ik had absoluut geen idee wat ik in de toekomst wilde gaan doen, totdat ik besloot om toch een traineeship bij ZOA te gaan volgen."

Namens ZOA komt ze weer in Sudan terecht, maar daar vertrekt ze noodgedwongen nadat er een militaire coup uitbreekt. Van een aantal collega’s bij ZOA hoort ze positieve geluiden over Medair. “De wereld van de christelijke ngo’s is heel klein. Veel van mijn collega’s hadden ook in het verleden voor Medair gewerkt. In die zin is het eigenlijk ook weer niet heel verrassend dat ik daar ook terecht zou komen.”

“Ik geloof dat we als christenen geroepen zijn om Gods liefde uit te dragen"

Voor Eline is haar werk bij Medair meer dan alleen een baan. "Ik geloof dat we als christenen geroepen zijn om Gods liefde uit te dragen en dat kan ik op deze manier doen. Natuurlijk zijn er ook een hoop niet-christelijke organisaties die ook prachtig werk verrichten. Daar wil ik niets van zeggen. Maar alles wat we doen, doen we vanuit een diepgeworteld geloof in God. Als collega’s bidden we ook voor elkaar. Vooral voor die collega’s die op de meest afgelegen plekken komen.”

Ik heb al heel vaak geprobeerd om mijn vrienden over te halen, maar die twijfelen nog”, zegt ze lachend als haar gevraagd waarom mensen noodhulpmedewerker zouden moeten worden. “Wat ik vaak tegenkom is dat veel mensen denken dat ze alleen nuttig zijn als ze een medische achtergrond hebben. Maar ook als je in de financiën, bouw of logistiek werkt, ben je van harte welkom. Sterker nog: We need you!"

Ten slotte deelt Eline een leuk feitje wat Medair echt Medair maakt. “Ik vind Medair best wel een persoonlijke organisatie. Want onze collega’s die iedere dag naar  de mensen toe gaan om het werk te doen, kennen hen ook echt. 'Oh dat is Olga uit die en die straat!' Dat vind ik wel heel mooi aan Medair. We helpen duizenden mensen, maar proberen ook oog te hebben voor ieder individu.”

Op dinsdag 26 maart organiseert Medair een informatieavond over werken als noodhulpmedewerker bij Medair. De avond vindt plaats in kerkgebouw Kruispunt Vathorst te Amersfoort en vangt om 19:30 uur aan en eindigt om 21:30 uur. Is je interesse gewekt en wil je de avond bijwonen? Stuur dan een mail naar nederland@medair.org.

Praatmee

Beluister onze podcast

#367 Jeffrey & Farshid Seyed Mehdi over oorlog Israël-Iran en een hoopvolle toekomst
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse kerkleiders spreken zich fel uit tegen wetsvoorstel Trump: “Onmenselijk”

Een groep katholieke bisschoppen en evangelische Latino-leiders spreekt zich fel uit tegen het wetsvoorstel van president Donald Trump, bekend als de 'One Big Beautiful Bill'. Zij waarschuwen dat het plan - dat asiel in Amerika flink moet terugdringe

Ds. M. H. Bil
Nieuws

Ds. M. H. Bil aanvaardt beroep uit Veenendaal en verlaat Dodewaard

De hervormde gemeente te Veenendaal mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. M. H. Bil heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Sionskerk volgt Bil ds. P. Hoogendam op die vorig jaar vanwege gezondheidsredenen vervroegd met emeritaat gin

Ds. A. A. Egas
Video

Ds. Egas ontving van de koster een bijzonder verzoek: "Kan het een plekje in de kerk krijgen?"

Onlangs ontving ds. A. A. Egas een bijzonder verzoek van de koster van de gemeente waaraan hij verbonden is. De koster toonde de CGK-predikant uit Damwoude een mooie ingelijste plaat waarop de brede en de smalle weg te zien is. Egas werd gevraagd of

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Gods Geest: "Hij wil dat we op Jezus gaan lijken"

Als we Jezus als onze Zaligmaker kennen, mogen we ook weten dat de Geest in ons wil werken. Op het moment dat de Geest in ons werkt, zal Hij ons van binnenuit veranderen zodat we steeds meer op Jezus gaan lijken. Dat vertelde spreker Wilkin van de Ka

Samen Geloven
Interview

Deze kerk in Waddinxveen ziet interculturele contacten als verrijking

Nederland verbubbelt, blijkt uit onderzoek van het CBS. "Dat is één van onze redenen om het verkenningstraject van Samen Geloven aan te gaan", vertelt Jeroen van Gent, pastoraal ouderling van wijkgemeente De Rank in Waddinxveen. "We dachten: laten we

kerk
Nieuws

Christelijke gezinnen aangevallen in India: “Keer terug naar het hindoeïsme”

Een lunchbijeenkomst van twintig christelijke gezinnen in het oosten van India is op brute wijze verstoord door een gewelddadige aanval van honderden hindoe-nationalisten. De aanval vond plaats op 21 juni in de afgelegen regio Malkangiri, in de deels

GroenGelovig
Persbericht

GroenGelovig 2025 op zaterdag 18 oktober in De Basiliek in Veenendaal

Op zaterdag 18 oktober vindt in De Basiliek in Veenendaal GroenGelovig 2025 plaats. Het evenement is een initiatief van Tearfund en wil mensen motiveren en handelingsperspectief geven om hun leven en hun omgeving eerlijker en rechtvaardiger te maken.

Syrie
Nieuws

Kerkleider haalt uit naar Syrische president tijdens begrafenis slachtoffers bomaanslag

De Grieks-orthodoxe patriarch van Antiochië, Johannes (X) Yazigi, heeft zich fel uitgesproken tegen de Syrische regering na de dodelijke aanslag op een kerk in Damascus. Tijdens een emotionele uitvaartdienst in de Kerk van het Heilig Kruis legde hij

Meerartikelen

Jacobs
Column

Hoe steeds meer Joodse activiteiten geen doorgang meer vinden in Nederland

Opperrabbijn Jacobs verbaasde zich tijdens zijn bezoek aan Belgrado over de vrijheid voor Joden. De synagoge aldaar hoefde niet beveiligd te worden. Dat is in Nederland weer anders. Sterker nog, hij vertelt in zijn nieuwe dagboek hoe steeds meer Jood

Dr. Steven Paas
Opinie

Theologische verheffing van Israël is en blijft riskant

In tegenstelling tot wat Bjorn Lous beweert, bevatten mijn artikelen (zie o.a. mijn eerdere reactie op Bjorn) geen persoonlijke aanvallen, geen verdediging van een superieure ‘religie’, geen karikaturale of onredelijke eisen aan Joden en geen uitwerk

Tyler Blevins
Getuigenis

Bekende Amerikaanse gamer: "Mijn band met Jezus wordt steeds sterker"

De bekende Amerikaanse gamer en livestreamer Tyler Blevins, wereldwijd bekend onder zijn online naam Ninja, laat zich steeds openlijker uit over zijn christelijk geloof. Tijdens een recente livestream op Twitch vertelde hij dat hij en zijn vrouw Jess

Babette van Drunen
Interview

Babette verloor haar vader, maar vond de Vader terug: “Ik geloof dat ik lang heimwee had”

We leerden haar kennen als de vrije geest uit B&B Vol Liefde, een jonge vrouw op zoek naar heling en liefde. Maar achter die ogenschijnlijke vrijheid ging diepe gebrokenheid schuil. Babette van Drunen zocht haar herstel jarenlang in de New Age, tot z

Mordechai Klimer
Interview

Joodse Messiasbelijder over grenzen aan naastenliefde: "Bidden we soms ook voor de duivel?"

Mordechai Klimer is een Messiasbelijdende Jood, geboren in Israël als zoon van Holocaustoverlevenden. Hij draagt een boodschap met zich mee die even ongemakkelijk als hoopvol is: over herstel, over verzoening, en over de rol van Israël in Gods plan.

Jurjen ten Brinke
Video

God voelt ver weg: hoe nu verder? Bekende christenen reageren

Het is een vraag die we misschien allemaal wel eens stellen: hoe kom ik dichter bij God als ik mij ver bij Hem vandaan voel? Die vraag legden we onlangs onder meer voor aan SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom, ds. Kees van Velzen, EO-presentator Ju

priester
Nieuws

Zorgen in Nicaraguaanse kerk: priester verdwijnt na arrestatie

De Nicaraguaanse priester Pedro Abelardo Méndez Pérez is sinds 19 juni spoorloos, nadat hij samen met zijn chauffeur werd gearresteerd door de politie. Méndez verdween na het leiden van een eucharistieviering in Granada. Dit roept ernstige zorgen op

Noord-Korea
Nieuws

Christenen aangehouden na poging om Bijbels naar Noord-Korea te sturen

Zes Amerikaanse christenen zijn door de Zuid-Koreaanse autoriteiten gearresteerd nadat ze probeerden 1.600 plastic flessen gevuld met Bijbels naar Noord-Korea te sturen via zee. De flessen bevatten miniatuur-Bijbeltjes, USB-sticks, geld en rijst. Dat

Christelijk zomerkamp
Nieuws

Christelijk zomerkamp in Colorado mag blijven bestaan: ‘Overheid mag geloof niet straffen’

Het christelijk zomerkamp IdRaHaJe uit Colorado mag blijven bestaan. Vanwege een nieuwe genderwet van de staat riskeerde het zomerkamp namelijk haar deuren te moeten sluiten. Dit werd echter via een rechtszaak voorkomen. Het zomerkamp blijft de ruimt

Ds. V. S. van der Meer
Video

HHK-predikant wijst op grote verschillen tussen rivaliserende voetbalclubs en de kerk

"De kerk is geen clubje, zoals bij het voetbal waar de één zegt: 'Ik ben voor Feyenoord' en de ander: 'Ik ben voor Ajax of PSV'. De kerk is het lichaam van Christus", aldus ds. V. S. van der Meer. De hersteld hervormde predikant wees in een recente p

U.S. Customs and Border Protection
Nieuws

Iraanse christenen gearresteerd door immigratiediensten in Los Angeles

Pastor Ara Torosian van Cornerstone Church in West Los Angeles slaat alarm nadat vijf leden van zijn Iraanse gemeente zijn gearresteerd door Amerikaanse immigratiediensten. Onder de arrestanten zijn een gezin met een 3-jarig kind en een echtpaar dat

china
Nieuws

Chinese huiskerk maakt bijzonder statement na veroordeling drie kerkleiders

De Linfen Covenant Home Church, een ongeregistreerde huiskerk in de Chinese provincie Shanxi, heeft een krachtig statement afgegeven na de veroordeling van drie van haar leiders. De autoriteiten arresteerden de voorgangers op 19 augustus 2022. Dit ge