Schuilen in de badkamer en touwtje springen bij het front: Eline werkt voor Medair in Oekraïne

Gesponsord 8 maart 2024 7 minuten Medair
Eline Rosenhart

Artsen die levens redden of hulpverleners die voedsel uitdelen. Dat is vaak de eerste link die mensen leggen als het om noodhulp gaat. Maar ook zonder medische achtergrond, kun je je steentje bijdragen. Iemand die dat doet is Eline Rosenhart (30). Sinds september 2022 is ze als noodhulpmedewerker namens Medair in Oekraïne actief. In gesprek met Cvandaag vertelt ze hoe ze schuilde in een badkamer, touwtje sprong met Oekraïense kinderen en hoe haar hart voor noodhulp werd ingewonnen.

Bij noodhulporganisatie Medair is Eline actief als ‘Program Funding Manager.’ Concreet betekent dit dat ze achter de schermen gestalte geeft aan noodhulprojecten die Medair in verschillende delen van Oekraïne uitvoert of wil uitvoeren. “Voor mijn werk hoef ik niet per se naar ‘het veld’ toe te gaan. Maar dat probeer ik wel. Ook om de feeling te houden met de mensen voor wie ik dit werk mag doen.”

Het leven in het door oorlog geteisterde land is vaak onvoorspelbaar, geeft Eline te kennen. Van het luchtalarm dat dagelijks afgaat, kijkt ze nog maar nauwelijks op. “Als je daar bent, schakel je het een beetje uit”, vertelt Eline die doorgaans in Kiev te vinden is. “Want als je je elke dag druk zou maken dat je misschien om het leven komt, kan je je werk niet meer uitvoeren. Je ontwikkelt een soort cynisme, juist om door te kunnen gaan.”

Toch herinnert ze zich een moment waarbij het oorlogsgeweld heel dichtbij kwam. “Ik was op de badkamer van ons teamhuis in Kiev (hier woont Eline met een per dag variërend aantal collega’s van Medair, red.) toen het luchtalarm afging. Vrij snel daarna hoorde ik een enorme klap. Ik stuurde een berichtje naar een collega of het een explosie was of dat er iets bij de buren aan de hand was. Die kunnen best wel wat herrie maken”, lacht Eline. “Maar dit keer was dat niet zo. Een raket was behoorlijk dichtbij ingeslagen. In een reflex rende ik naar buiten waar een collega mij kalmeerde.”

"De kans is groter dat je in Nederland bij een auto-ongeluk om het leven komt dan bij een raketinslag in Kiev"

Tegelijkertijd nuanceert Eline het voorval ook weer. “Het is een risico wat ik van tevoren incalculeerde. De kans is groter dat je in Nederland bij een auto-ongeluk om het leven komt dan bij een raketinslag in Kiev.”

Eline vertelt dat ze niet alleen in Kiev verblijft, maar regelmatig afreist naar andere delen van Oekraïne. Waaronder het oosten waar de situatie zorgelijk is. Hier verleent Medair verschillende soorten noodhulp. “Wij delen geen voedsel uit. Dat doen andere noodhulporganisaties. Een van de dingen die wij daar doen is het herstellen van beschadigde woningen. Dan moet je niet denken dat we woningen compleet opknappen of van een hele make-over voorzien. We zorgen ervoor dat de basics aanwezig zijn, zoals een dak, ramen en deuren. Daarbij zorgen we ervoor dat mensen tenminste één warme kamer in huis hebben. Dat project noemen wij ‘shelter’. 

"Er zijn mensen die geen pannen of potten meer in huis hebben, omdat alles weggeroofd is"

Dat is niet het enige project dat Medair in Oekraïne uitvoert. “We verstrekken ook ‘non-food items’. Dat klinkt misschien wat vaag, maar dat gaat om dozen met spullen waar voornamelijk mensen aan de Russische grens of frontlinie een gebrek aan hebben. Dat kan bijvoorbeeld keukengerei zijn, maar ook shampoo of waspoeder. Er zijn mensen die geen pannen of potten meer in huis hebben, omdat alles weggeroofd is. Ook ligt de markt in die delen stil waardoor zulke producten moeilijk verkrijgbaar zijn. Op basis van wat mensen nodig hebben, stellen we vast welke kits mensen nodig hebben," legt Eline uit.

Naast deze goederen, levert Medair ook hulp aan mensen die gedurende de oorlog trauma’s hebben meegemaakt. “Wat je merkt is dat het best een taboe is om over te spreken. Ook geven we training aan medisch personeel om mensen met trauma’s bij te kunnen staan. Ze zijn daar lang niet altijd in opgeleid.”

Eline beschrijft haar dagelijkse leven in Oekraïne als een mix van routine en onvoorspelbaarheid. Met kantoren verspreid over het land, pendelt ze tussen locaties, soms dicht bij de frontlinie en de Russische grens. “Ik ben soms uren onderweg om van locatie A naar B te komen”, zegt ze. “Als ik van Polen naar Kiev ga, want dat doe ik iedere acht weken, zit ik twaalf uur in de trein. Vliegtuigen komen in Oekraïne niet meer aan. Als ik van Kiev naar Charkov ga, kost mij dat vijf uur. Dan spreken we hier van een ‘korte afstand’.”

Eline’s dagen zijn gevuld met het coördineren van en schrijven aan projectplannen en rapporten voor grote donoren zoals overheden en VN organisaties, en het bijdragen aan de communicatie-inspanningen van Medair. Daarmee is ze vooral achter de schermen bezig. Toch komt ze nu en dan ook in het ‘veld.’ 

"Dus dan sta je daar dan op 20 kilometer van de frontlinie met elkaar touwtje te springen"

“Afgelopen lente was ik in een dorpje in de omgeving Donetsk, op ongeveer 20 kilometer van de frontlinie. We waren daar om non-food items te leveren. Voor de kinderen in het dorpje had ik een springtouw meegenomen. Dat is iets wat heel verbindend werkt en waar je geen taal voor nodig hebt. Dus dan sta je daar dan op 20 kilometer van de frontlinie met elkaar touwtje te springen. Als ik zie welke impact zoiets heeft, geeft mij dat steeds weer nieuwe energie om door te gaan.”

Eline vertelt welke factoren het werk van noodhulpmedewerker soms lastig maken. “Je bent vaak op plekken waar de dingen vaak niet van een leien dakje gaan en waar een heleboel kan tegenzitten. Je verliest veel comfort, hoewel dat in Oekraïne nog best meevalt. Al heb ik wel heel wat nachten onder de trap geslapen met drie mensen op één matras of in een treincoupé. Dat is niet echt comfortabel. Maar denk ook aan logistieke problemen rond projecten of het weer dat een negatieve invloed op de hulpverlening heeft.”

"Collega's gaan aanvoelen als familieleden"

Wat maakt het dat Eline specifiek voor Medair koos? “Enerzijds wilde God mij daar hebben, maar zelf wilde ik ook graag voor een christelijke noodhulporganisatie werken. Ik vind het belangrijk om in mijn werk ook iets van mijn geloof te kunnen delen. Het mooie aan werken bij Medair is dat we al onze noodhulpprojecten uitvoeren vanuit een christelijke insteek. Als collega’s wonen we met elkaar in een teamhuis. Dat is vrij uniek. Daardoor hechten we erg aan elkaar en gaan collega’s op den duur als familieleden aanvoelen.”

Het zaadje voor de noodhulpverlening wordt bij Eline geplant als ze 11 jaar oud is. “Ik woonde toen met mijn ouders in Tsjaad. Dat voelde soms alsof ik op een andere planeet beland was. Jaren later kwam ik in Israël terecht waar ik op de universiteit ging studeren (hier volgde ze een studie over de geschiedenis van het Midden-Oosten en Afrika studeerde, red.), want ik bleef geïnteresseerd in die regio.”

Tijdens haar stage op de Nederlandse ambassade in Sudan, komt ze iemand tegen die haar wijst op een traineeship bij ZOA. “Dat leek mij heel interessant, maar ik moest mijn studie in Israël nog afmaken." In de tijd dat ze haar studie afrondt, breekt de coronapandemie uit. “Mijn visa liep af en ik keerde terug naar mijn ouders in Nederland. Ik had absoluut geen idee wat ik in de toekomst wilde gaan doen, totdat ik besloot om toch een traineeship bij ZOA te gaan volgen."

Namens ZOA komt ze weer in Sudan terecht, maar daar vertrekt ze noodgedwongen nadat er een militaire coup uitbreekt. Van een aantal collega’s bij ZOA hoort ze positieve geluiden over Medair. “De wereld van de christelijke ngo’s is heel klein. Veel van mijn collega’s hadden ook in het verleden voor Medair gewerkt. In die zin is het eigenlijk ook weer niet heel verrassend dat ik daar ook terecht zou komen.”

“Ik geloof dat we als christenen geroepen zijn om Gods liefde uit te dragen"

Voor Eline is haar werk bij Medair meer dan alleen een baan. "Ik geloof dat we als christenen geroepen zijn om Gods liefde uit te dragen en dat kan ik op deze manier doen. Natuurlijk zijn er ook een hoop niet-christelijke organisaties die ook prachtig werk verrichten. Daar wil ik niets van zeggen. Maar alles wat we doen, doen we vanuit een diepgeworteld geloof in God. Als collega’s bidden we ook voor elkaar. Vooral voor die collega’s die op de meest afgelegen plekken komen.”

Ik heb al heel vaak geprobeerd om mijn vrienden over te halen, maar die twijfelen nog”, zegt ze lachend als haar gevraagd waarom mensen noodhulpmedewerker zouden moeten worden. “Wat ik vaak tegenkom is dat veel mensen denken dat ze alleen nuttig zijn als ze een medische achtergrond hebben. Maar ook als je in de financiën, bouw of logistiek werkt, ben je van harte welkom. Sterker nog: We need you!"

Ten slotte deelt Eline een leuk feitje wat Medair echt Medair maakt. “Ik vind Medair best wel een persoonlijke organisatie. Want onze collega’s die iedere dag naar  de mensen toe gaan om het werk te doen, kennen hen ook echt. 'Oh dat is Olga uit die en die straat!' Dat vind ik wel heel mooi aan Medair. We helpen duizenden mensen, maar proberen ook oog te hebben voor ieder individu.”

Op dinsdag 26 maart organiseert Medair een informatieavond over werken als noodhulpmedewerker bij Medair. De avond vindt plaats in kerkgebouw Kruispunt Vathorst te Amersfoort en vangt om 19:30 uur aan en eindigt om 21:30 uur. Is je interesse gewekt en wil je de avond bijwonen? Stuur dan een mail naar nederland@medair.org.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he