Mariam ruilde de islam in voor het christendom: "Er was iets wat ik miste"

Levensverhaal27 februari 2024 7 minuten Redactie
Johannes de Vries en Mariam Atya
Hour of Power

Johannes de Vries was jarenlang werkzaam als hoofd voorlichting in de Tweede Kamer namens de CU, maar ruilde vorig jaar politiek Den Haag in voor Stichting Present Nederland. Als het aan de Vries ligt wordt omzien naar elkaar steeds vanzelfsprekender. Dat vertelde hij onlangs bij Hour of Power. In de bewuste uitzending deelde ook projectcoördinator Mariam Atya haar bijzondere verhaal. Atya bekeerde zich namelijk als moslim tot het christelijk geloof. In gesprek met presentator Jan van den Bosch vertelde ze hoe het zover kwam. 

De missie van Stichting Present Nederland
Voor directeur Johannes de Vries is de missie van Stichting Present Nederland kraakhelder: “Een beweging op gang brengen van mensen die in ons land als vanzelfsprekend naar een ander omzien. Dat betekent dat je om je heen kijkt en je nadenkt over hoe je iets voor iemand anders kan betekenen."

Drempel om hulp te krijgen
Er zijn veel mensen die hulp nodig hebben. Trots of juist gevoelens van schaamte kunnen nog wel eens in de weg zitten om daadwerkelijk geholpen te kunnen worden. Hoe weet Stichting Present Nederland die mensen te bereiken? “Voor sommigen is het echt een enorme drempel”, beaamt De Vries. “Bij Present komen de mensen eigenlijk altijd binnen via een maatschappelijke organisatie. Zo weten we ook zeker dat we op die plekken zijn waar de meest kwetsbare mensen leven."

Een fotoalbum van grote waarde
De Vries deelt daar een voorbeeld van. “Ik was met Present in een dorpje in Friesland waar een vrouw heel veel moest overwinnen om überhaupt mensen in haar huis binnen te laten. Dit omdat het er niet opgeruimd was. Op haar zolder lag een hoop spullen die ze door de jaren heen had verzameld. Het was haar boven het hoofd gegroeid. Dan is het voor haar geweldig dat een groep vrijwilligers die zolder leeghaalt, zodat zij weer opnieuw kan beginnen en perspectief heeft. 

Hetgeen wat mij aan dit specifieke verhaal het meest raakte is niet eens dat wij daar hebben opgeruimd en zij weer verder kon in haar leven, maar dat er een gesprekje op gang kwam. Toen we met haar aan de koffie zaten, zei ze: ‘Er ligt ergens op de zolder nog een fotoalbum waarin foto’s zitten van mijn overleden kinderen.’ Het waren er meer. Zij zei: ‘Je hoeft er niet naar te zoeken, want je vindt het toch niet.’ 

We vroeger haar of ze het album wilde hebben, als wij het zouden vinden. Ze antwoordde: ‘Als je het toch tegenkomt, dan graag.’ Bij het opruimen, wat echt onbegonnen werk was, viel er op een gegeven moment uit een van die dozen het bewuste fotoalbum en konden we het haar teruggeven. Dat zijn momenten die mij de rest van mijn leven bijblijven. Het is super mooi dat wij haar zolder hebben opgeruimd, maar dit zijn de dingen die je raken. Dat is eigenlijk waar het Present nog het meest om draait. Het gaat om die ontmoetingen, om die bijzondere ervaringen. Om samen naasten te zijn in zo’n huisje ergens in Friesland.”

46.000 vrijwilligers
Stichting Present Nederland telt momenteel liefst 46.000 vrijwilligers. Hoe weet men deze vrijwilligers te vinden en met elkaar te verbinden? “We zijn ooit begonnen in de kerken, met het doel om mensen te stimuleren de samenleving in te gaan en die naastenliefde in de praktijk te brengen. Die groep wordt steeds breder. We hebben nu ook bedrijven die hun teamuitje via Present invulling geven. Het is ontzettend samenbindend om samen aan de slag te gaan en iets goeds te doen voor iemand anders. De vrijwilligers komen van alle kanten. Het zijn vaak groepen, of wij maken er een groep van die zich inzetten. Die beweging groeit. Je merkt dat mensen in de individualistische tijdsgeest iets anders zoeken. Namelijk hoe ze er voor iemand anders kunnen zijn", vertelt De Vries. 

Barmhartigheid en sociale scheidslijnen doorbreken
De christengemeente uit Antiochië stond bekend om haar naastenliefde en barmhartigheid. Hoe geeft Present invulling aan die barmhartigheid? "Present komt op die plekken waar echt de meest kwetsbare mensen zich bevinden. Dat zijn mensen die vaak een gebrek aan geld, een sociaal netwerk of mogelijkheden hebben. Bijvoorbeeld doordat ze ziek zijn. Ik denk dat juist naar hen omzien en toegaan een voorbeeld van barmhartigheid is. Zoals Jezus dat ook liet zien. Hij ging naar de randen van de samenleving waar eigenlijk niemand wilde komen. Waar je in deze tijd ook niet hoeft te komen, zeggen we dan. Dit omdat we in onze eigen bubbel zitten. 

Present doorbreekt bubbels en sociale scheidslijnen. We breken muren af en bouwen mensen op. Ik denk dat dat een voorbeeld is van barmhartigheid. Juist door die naar die plekken toe te gaan waar dat het hardst nodig is.”

Wereldverbeteraars
Zouden vrijwilligers bij Stichting Present Nederland zichzelf als wereldverbeteraars beschouwen?
“Ik denk wel dat er heel veel mensen bij Present rondlopen met een motivatie om die dag iets moois, iets goeds te doen en zo de wereld een klein beetje beter te maken. Ook in de wetenschap dat we het niet allemaal kunnen oplossen. Maar wel vanuit die diepe motivatie om iets goeds te doen.”

Actieve rol hulpontvanger
“We proberen waar dat kan de hulpontvanger een rol te geven in het project wat we doen”, vertelt De Vries. “Daar zit een bepaalde gelijkwaardigheid in. In ieder geval is de hulpontvanger altijd aanwezig. We doen het niet anoniem en ook niet effectief. Dat hoeft ook niet. Het gaat om de ontmoeting, waarin we het samen met elkaar doen en elkaar leren kennen. 

We zorgen ook altijd dat er een maatschappelijke organisatie betrokken is die ook langer met mensen oploopt. Juist omdat zo’n project soms heel veel impact kan hebben op de mensen die we helpen. Er komt een groep vrijwilligers om je huis op te knappen of die iets samen met je willen gaan doen. In sommige gevallen is dat het ook. Dan is het project ook afgerond. Soms is het eenmalig, soms langer. Maar dat kan voor iemand een enorme impact hebben. Dan is het wel belangrijk dat er een soort structurele zorg aanwezig is om mensen te helpen dat een plekje te geven en door te gaan. Present kan de doorbraak zijn in iemand soms uitzichtloze situatie waarna ze verder kunnen bouwen.”

Jezus als inspiratiebron
De Vries vertelt dat Jezus voor hem een diepe inspiratiebron is in het werk wat hij doet. “Daar komt het echt uit voort, maar ik geloof dat iedereen talenten heeft ontvangen om naastenliefde in de praktijk te brengen. Naastenliefde is misschien een christelijk begrip, maar het is niet expliciet christelijk. Hoewel we in de kerk begonnen zijn, zijn we veel breder. Er zijn steeds meer mensen die zich daarbij aansluiten omdat ze inzien dat dat mooi en goed is om te doen."

Mariam bekeerde zich tot het christelijk geloof
Mariam Atya is een projectcoördinator bij Stichting Present Nederland. Ze draagt een bijzonder levensverhaal met zich mee. Zo bekeerde ze zich vanuit de islam tot het christendom. Zelf vertelt ze daar meer over. “Ik miste altijd wel een warm gevoel in mijn hart. Hoe ouder ik werd, hoe meer dat groeide. Op een gegeven moment dacht ik: er klopt iets niet. Ik kwam toen een persoon tegen die aan mij vroeg of alles goed ging. Ik vertelde dat ik op dat moment heel erg zoekende was en niet zo goed wist waar het ik moest zoeken. Ze zei tegen mij: ‘Weet je wat je doet? Ga maar even bidden.’ Inmiddels had ik de islam al verlaten, omdat het niet iets was wat mij voldoening gaf."

De islam inruilen voor het christelijk geloof. Dat was bepaald geen gemakkelijke overstap, zo erkent ook Mariam. “Het was niet makkelijk, maar wél voor Degene die mij geschapen heeft”, antwoordt ze. “Dus voor mij was die keuze heel snel gemaakt. Als Hij mij kon vervullen met datgene wat ik nodig had, was het voor mij erg makkelijk om alles te sluiten wat ik moest sluiten om dichter bij Hem te komen. Dat heb ik ook gedaan.”

Niet geaccepteerd
Mariam vertelt dat haar overstap door de moslimgemeenschap waaruit ze afkomstig is, niet geaccepteerd werd. “Maar dat is prima. Dat is iets wat ook helemaal goed is”, reageert ze nuchter. 

Smetvrees
Welke herinnering is haar in haar tijd als vrijwilliger bij Stichting Present vooral bijgebleven? “Om te beginnen heb ik super veel smetvrees”, zegt ze lachend. “Toen ik mij als vrijwilliger aanmeldde, stond er een hele mooie taak voor mij klaar. Wij zouden een tuintje gaan opknappen van een dame die niet meer naar buiten kon, en alleen nog maar van haar tuintje kon genieten. Ik vond het vreselijk, maar heb het wel gedaan. Omdat ik van mening ben dat als ik zeg dat ik net zoals Jezus wil zijn, dat ik dat ook gewoon moet doen. 

Uiteindelijk heb ik het gedaan en kwam ik in het tuintje terecht. Ik vergeet het nooit meer. Ik zat met mijn handen in het zand. Met allerlei ongedierte: slakken, spinnen. En dan moet je net smetvrees hebben. Toch zou ik het nog een keer doen. Het was heel mooi om het gezicht van die mevrouw te zien.”

Bekijk in onderstaande video van Hour of Power het volledige gesprek met Johannes de Vries en Miriam Atya terug. 

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je

Ds. J. IJsselstein
Nieuws

Ds. J. IJsselstein aanvaardt beroep GerGem Woerden

Ds. J. IJsselstein, predikant van de gereformeerde gemeente te Kapelle-Biezelinge, heeft het beroep aangenomen dat door de gemeente Woerden op hem was uitgebracht, laat Gergeminfo.nl weten. Woerden was vacant sinds het vertrek van ds. W. A. Zondag na

Jan Pieter Verweij
Column

Goed gezinsbeleid lijkt een ideologische blinde vlek te zijn

In het Nederlandse beleid wordt al jarenlang het individu centraal gesteld en lijkt het gezin er niet toe te doen. Tegelijkertijd zijn er volop zorgen over polarisatie, groeiend asociaal gedrag, een groeiend aantal (gok)verslaafden, dalend mentaal we

Meerartikelen

Tonnie van der Kooij
Levensverhaal

Tonnie van der Kooij (93) overleefde een Jappenkamp: "Zelfs in de moeilijkste tijd zorgt God voor je"

Afgelopen zondag was de 93-jarige Tonnie van der Kooij te zien in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze, samen met haar moeder, in een Jappenkamp opgesloten.

InSalvation
Nieuws

InSalvation viert slotakkoord in stijl door laatste cd met muzikale vrienden

Wat is een passend afscheid? Als je die vraag over InSalvation stelt, dan ligt het antwoord voor de hand. De band heeft altijd aanbidding op de eerste plaats gezet in haar bediening. En tijdens de achttien jaar dat ze actief was, haakten veel vriende

Banner of Truth-voorgangersconferentie
Verdieping

Banner of Truth-voorgangersconferentie wakkert de vlam van liefde tot God aan

‘Wat is de mens?’ Deze vraag uit Psalm 8 vormde dit jaar het thema van de Banner of Truth-voorgangersconferentie. Het hoeft niet te verwonderen dat voor dit thema is gekozen, want juist op dit gebied is er in onze tijd en maatschappij veel verwarring

Kom over en help
Nieuws

Beleef Oost-Europa tijdens jubileumdag Kom over en help

Op zaterdag 18 mei organiseert Kom over en help een jubileumdag ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de stichting. Op deze dag, die gehouden wordt op de Leger des Heils-locatie in Ede, kan jong en oud kennis maken met het werk van Kom over en

Willem Ouweneel
Boekfragment

Is Israël nu wel of niet het uitverkoren volk van God?

Aan de ene kant is er geen twijfel over dat God zijn verbond sluit met het gehele (etnische) volk Israël. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat elk Israëlitisch jongetje van acht dagen oud besneden wordt, of zijn ouders nu erg vroom zijn

Ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen kwam catechisant tegen: "Dominee, maakt u zich zorgen over ons?"

"Dominee, maakt u zich zorgen over ons?", die vraag werd tijdens Koningsdag door een catechisant aan ds. M. van Reenen gesteld. Dat vertelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een preek. De Urker predikant geeft aan dat hij zich niet specifie

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video vertelt Wilkin van de Kamp hoe Luther ontdekte dat gerechtigheid een geschenk is

"Dankzij Paulus ontdekt Luther dat hij in Christus niet rechtvaardig wordt gemaakt, maar rechtvaardig wordt verklaard. Gerechtigheid is een geschenk", aldus Wilkin van de Kamp. In de 52e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' behandelt de chr

Päivi Räsänen in GerGem
Video

Finse politica Räsänen spreekt GerGem-kerkgangers toe: "Vertel over Jezus"

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen is momenteel in Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Afgelopen zondag was ze te gast in d

Pakistan
Nieuws

50 moslims vallen christelijk gezin aan in Pakistan, politie weigert daders te arresteren

De Pakistaanse politie weigert moslims te arresteren die onlangs een christelijke boerenfamilie aanvielen in Pakistan. Dat meldt Morning Star News. Naar verluidt vielen circa vijftig gewapende moslims, onder leiding van lokale grootgrondbezitters, de

Doop
Positief nieuws

Bijna 1000 mensen gedoopt op Amerikaans strand: 'Er komt een golf van opwekking'

Tijdens een speciaal belegde doopdienst op het strand van Florida zijn onlangs 947 mensen gedoopt. Dat meldt CBN News. De massadoopdienst werd georganiseerd door de Grace Family Church in Tampa nadat twee weken eerder zo'n 1200 mensen tijdens een wed

Jezus-figuur
Nieuws

AI-plaatjes Jezusfiguren worden ingezet voor reclamedoeleinden

Op sociale media, met name op Facebook, duiken steeds meer bizarre afbeeldingen op waarop Jezusfiguren te zien zijn in allerlei vormen, variërend van maiskolven tot garnalen en zandsculpturen. Deze afbeeldingen worden gegenereerd door AI (kunstmatige

Jan-Willem Grievink
Podcast

Heb je huwelijksproblemen? Jan-Willem Grievink geeft advies

Echtscheiding is gevoelig én actueel thema in de christelijke wereld. Het onderwerp is actueel vanwege een 7-delige podcastserie van het Nederlands Dagblad. In Nederland gaan zo'n 26.000 echtparen per jaar uit elkaar. Onder christenen neemt het aanta