cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Peter Sinia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 juli 2022 door Dr. Peter Sinia

Kinderen toelaten aan het avondmaal: een 'uiterst gevaarlijke weg'?

De christelijke gereformeerde kerk in Zaandam diende een verzoek in om kinderen toe te laten aan het heilig avondmaal. Dit zou tijdens de generale synode van de CGK in 2024 besproken moeten worden. Ds. W. L. van der Staaij (CGK 's-Gravenhage-Scheveningen) legde deze week in het Reformatorisch Dagblad uit waarom kinderen volgens hem niet aan het heilig avondmaal deel kunnen nemen. Via Cvandaag reageert dr. Peter Sinia op zijn bevindingen. Sinia promoveerde aan de Theologische Universiteit in Kampen (sinds kort in Utrecht) op een onderzoek naar kinderen aan de avondmaalstafel.

Laat ik beginnen met uitspreken wat ik waardeer in de bijdrage van mijn CGK collega-predikant. Ik waardeer dat Van der Staaij niet alleen argumenten tegen kinderen aan het avondmaal noemt, maar ook argumenten voor. Dat Van der Staaij vrijwel alleen anderen citeert en nauwelijks zelf aan het woord komt, valt als bescheidenheid van zijn kant te prijzen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Hoe hebben ouders dit beleefd in de corona perioden toen avondmaal diensten online zijn gegeven, dan komt het heel dichtbij als pa en ma om de de tafel met de kinderen Jezus naam belijden en gedenken dat Jezus voor ons is gestorven, hen dan uitsluiten is bedenkelijk vooral als ze Jezus liefhebben.

Binnen het gezin is het beleven meer intens in de beleving onder elkaar wat vaak in de kerkbanken ontbreekt.