cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
dode zeerollen nieuwe vondst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2021 door Redactie

Historische gebeurtenis: voor het eerst in zestig jaar Dode Zeerollen gevonden

Voor het eerst in zestig jaar zijn er nieuwe Dode Zeerollen gevonden in Israël. De zeldzame vondst betreft tientallen fragmenten van ongeveer 2.000 jaar oud. De teksten zijn onderdeel van een Griekse vertaling van de kleine profeten. Daarnaast vonden onderzoekers uit hetzelfde gebied een mand van ongeveer 10.500 jaar oud en een gemummificeerd lichaam van ongeveer 6.000 jaar oud. De vondsten zijn gedaan door het Israëlische antiquiteitenautoriteit (IAA) in de Woestijn van Judea, bij de Dode Zee op de Westelijke Jordaanoever.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Dus in de geschriften die gevonden zijn (kennelijk stukjes uit de Griekse Septuaginta LXX) is het nog niet zo dat de Godsnaam veranderd werd in een titel zoals Kurios/Heer dat is. In de latere LXX is dat kennelijk wél zo, want het is vaak zo dat aanhalingen vanuit het OT aanhalingen uit de LXX zijn. En als daarbij teksten zijn waar de Godsnaam in voorkomt, wordt er Kurios geschreven en geciteerd. De Godsnaam was voor de vroege vertalers van de Hebreeuwse tekst dus kennelijk wel zo belangrijk dat men de Godsnaam gebruikte i.p.v. de titel Kurios