Reformatie leert van God uit te denken, te preken, te theologiseren

Verdieping31 oktober 2023 Ds. J. A. W. Verhoeven, De Waarheidsvriend
Reformatie

Heeft het zin om de Reformatie te blijven herdenken? Niet als je alleen maar een stukje cultureel erfgoed wilt bewaren, maar wel als je je openstelt voor de 'Entdeckungsfreude' (ontdekkingsvreugde) van gelovigen uit de zestiende eeuw. Er zijn gouden vondsten gedaan. De Bijbel ging nieuw open.

Luther (1483-1546) werd verrast door Gods genade. Lange tijd was hij vroom en bang. Vroom naar buiten toe, een serieuze monnik zelfs. Maar ergens, diep verscholen, bleef er angst voor God. Is mijn leven goed genoeg? Is mijn navolging van Jezus voldoende? Wat vindt God van mij? Deze vragen zijn herkenbaar: als ik een cijfer mag geven aan mijn eigen geloofsleven, wordt het vast geen 10. Misschien een 8? Wie durft dat te zeggen? Maar welke beoordeling dan wel? Je loopt erin vast. Het is nooit goed genoeg.

Tastend zoeken
Ergens is er een verlangend zoeken naar God, tegelijk komt het niet verder dan een tastend zoeken langs een blinde wand. Dat kun je trouwens ook van Augustinus (354-430) zeggen. Een fijnbesnaarde jongeman, oprecht op zoek naar God. Later zegt hij: ‘Dat ik U toch zo laat herkende! Ik zocht U wel, maar vond U niet. Dat ik zo verblind was! Terwijl U mij riep en mij zocht. U kwam, grote Christus, eeuwig Licht. U hebt mijn hart zó omgewend dat ik U herkende. U hebt mijn dwaasheid genezen. Ik heb U lief, mijn Bruidegom!’ Deze vreugde is ook gekomen in het leven van Luther.

Stofje
De gerechtigheid van God is een geschenk. Het is genade. Je krijgt het, je hoeft het niet te verwerven. Dat kún je ook helemaal niet. Toen Luther dat ontdekte, werd hij bevrijd uit het klooster. Bevrijd van zichzelf, van zijn berekeningen om het goed te doen voor God. Er kwam vreugde. Nu nog, wanneer je eeuwen later Luther leest, spat de vreugde van de bladzijden af.

Ik denk aan Blaise Pascal (1623-1662). In de zoom van zijn jas stak een briefje, waarop hij hortend en stotend woorden schreef voor iets waarvoor geen woorden bestaan: ‘Zekerheid, zekerheid, gevoel, vreugde, vrede.’ Ik ben gevonden: een verdwaalde, een goddeloze, ik, die opgesloten zit in mijzelf. Nu mag ik van Christus zijn. Hij neemt mij voor Zijn rekening, onder Zijn hoede, in Zijn dienst. Ook al ben ik een stofje in een oneindig heelal, nu weet ik met welke bedoeling ik op aarde ben.

Belangrijkste thema
In de Reformatie is deze vreugde (door God gevonden te zijn) op noemer gebracht door de uitdrukking ‘rechtvaardiging van de goddeloze’. Er is in de eerste tijd van de Reformatie een brede verscheidenheid, maar niet op dit punt. Calvijn mag in zijn stijl wat bedachtzamer overkomen dan Luther, maar bij hem merk je eveneens dat hij gegrepen is door de bevrijdende kracht van het Evangelie.

De leer van de rechtvaardiging van de goddeloze kleurt heel zijn omgang met de Schrift en bepaalt de structuur van zijn theologie. Calvijn zegt onomwonden: ‘De rechtvaardiging is het belangrijkste thema van het dienen van God.’ Wie hier de plank misslaat, verdwaalt in de gedachten van zijn eigen hart. Dat kunnen hoogdravende, edele, en zeer godsdienstige gedachten zijn, maar ze leiden tot niets. Het geloof vindt alleen rust in Gods gedachten. Ons enige houvast: ik ben gekend, ik ben aanvaard, aangenomen als een kind van God. Gerechtvaardigd zijn betekent: ik sta onder Gods oordeel en Hij spreekt mij vrij. Ik kan dat niet zelf, want God is heilig, zuiver, rechtvaardig; en ik ben dat niet. Ja, je kunt er wel ver in komen door jezelf op te poetsen. De mensen komen onder de indruk. Maar God prikt erdoorheen. Hij ontmaskert en ontmantelt elke vorm van hoogmoed. Toch stuurt Hij mij niet weg. Hij ziet mij aan in Christus. Ik ben niet rechtvaardig, maar God verklaart mij rechtvaardig. Ik sta niet recht voor God, maar Christus wel. In Christus ben ik rechtvaardig, alsof ik nooit enige zonde had gedaan. Het is waarachtig een vrolijke ruil!

Nieuwe werkelijkheid
Als op deze manier de Bijbel voor je openvalt, komt Christus in het middelpunt. Bevinding is niet dat je over je gelóóf spreekt, maar over Hém! Alles wat van mij is, neemt Hij op zich: alle zonde, alle wantrouwen, alle eigengereidheid, zelfs de onwil van mijn hart. Hij draagt dat, een zware last. En Hij draagt het weg. Zie Hem gaan, de weg naar Golgotha. Hoor Hem uitroepen aan het kruis: ‘Het is volbracht!’

Het geloof maakt mij één met Hem. Deze vereniging met Christus is het eigen werk van de Heilige Geest. In de brieven van Paulus staat steevast de uitdrukking ‘in Christus Jezus, onze Heere’. Dat is niet een deftige en plechtige formule. Het is de kern van de zaak. Door die woorden klampt de apostel zich vast aan de heilsfeiten: Christus is gestorven, opgewekt en verheerlijkt. Eenmaal, en onomkeerbaar. Daarmee poneert Hij een nieuwe werkelijkheid, voorbij de macht van de zonde. Dat brengt ons steeds weer terug naar de essentie van het geloof: in Christus ben ik gestorven. Ik leef niet meer, Christus leeft in mij. In Christus ben ik rechtvaardig en heilig en volmaakt. Wat de duivel er ook van mag zeggen en hoe mensen er ook commentaar op hebben. Het geloof houdt het daarvoor, rekent zo: ik ben dood voor de zonde, maar levend voor God. Want Christus, mijn Heere, is eenmaal gestorven, en sterft nooit meer. Hij leeft.

Totale verandering
Jezelf rekenen als dood voor de zonde, maar levend voor God. Deze woorden uit Romeinen 6 willen van het geloof geen rekensom maken, integendeel. Het is niet onze logica. Het is het wonderlijke werk van de Heilige Geest. Hij werkt een omkeer, zonder dwang, liefdevol, zeer zoet. Maar ook zeer krachtig, onweerstaanbaar. Je wordt erin meegenomen. Je wil buigt, je verstand krijgt inzicht, je gevoel komt mee.

De Heilige Geest bindt je Christus op het hart. Nu kom ik nooit meer van Hem los. De Heilige Geest: de Geest van Christus. Dat kan niet genoeg onderstreept worden. Geloven is niet een gevoel. Het is het kennen van Christus. Ingeplant worden in Hem. Totale verandering van denken, radicale omzetting van je wil. De Heilige Geest is God in actie, hier en nu. Hij staat er garant voor dat Jezus niet tevergeefs gestorven is aan het kruis. Zij komen, maar niet uit zichzelf. Door de Heilige Geest getrokken. Er vormt zich een gemeente, de bruid van Christus.

Verkiezing
Deze grote ontdekkingen hebben betekenis voor vandaag. Wij kunnen de Reformatie niet kopiëren, maar we leren wel om steeds opnieuw van God uit te denken, te preken, te theologiseren. Als je probeert vanuit de ervaringen en de werkelijkheid van mensen op te stijgen tot God, kom je nergens.  Je verwacht dan te veel van de mens. Je hebt dan het gewicht van de zonde niet voldoende berekend.

De beweging is omgekeerd: God daalt neer, buigt Zich over naar ons. Dat is het begin. God daalt neer in Christus, is mens geworden. God zendt Zijn Geest uit over de aarde om deze Christus binnen te dragen in ons hart. Niet op ons verzoek, want wij talen niet naar Hem. Maar bewogen in Zijn eeuwige ontferming.

De Reformatie heeft willen articuleren wat genade is. Dan kom je ten slotte uit bij God. God is liefde. Hij is de verkiezende God. De leer van de uitverkiezing zit vol haken en ogen. Maar onopgeefbaar is de zekerheid dat God de Eerste is. Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. De Bijbel maakt van Gods verkiezend handelen nergens een probleem. We zouden pas echt een probleem hebben als God níét in verkiezende liefde naar ons had omgezien. We moeten van Zijn verkiezing geen probleem maken, maar een lied, een loflied.

Missionair
De Reformatie leert ons van God uit te theologiseren. Hoe de tijden ook kantelen, het ongeloof zich breed maakt, de zonden zich opstapelen: God is bij machte om in te grijpen. Hij doet wat Hij zegt. Zo ontstaat gezagvolle prediking, verkondiging van genade alleen. Je hoeft je niet goed voor te sorteren bij God, daar moeten we mee ophouden. Klem je vast aan Christus. In Hem is er vaste zekerheid. Hij geeft innerlijke vrijheid en vreugde. God rechtvaardigt goddelozen. Wie dat weet, wordt missionair. Je kunt nooit meer neerkijken op een ander, want je bent zelf even goddeloos. Je zult ook nooit meer hopeloos zijn. God zal immers doen wat Hem behaagt. Hij voltooit Zijn eigen werk. Hij zal alle eer ontvangen van mensen die als goddelozen in zichzelf heilig zijn voor Hem.

Ds. J. A. W. Verhoeven is predikant van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard te Krimpen aan den IJssel en voorzitter van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

school nigeria
Nieuws

Nigeriaans schoolhoofd voorkomt gijzeling honderden christelijke leerlingen

Dankzij een slimme actie van een schoolhoofd, zijn de levens van honderden christelijke Nigeriaanse kinderen gered. Volgens de organisatie Kerk in Nood werd de school bestormd door gewapende extremisten, maar is alles uiteindelijk goed afgelopen. Gee

Ds. M. Maas
Video

Hervormde predikant legt uit waarom God geen snipper onheiligheid kan verdragen

"De Heere is heilig, en Die kan echt geen snipper onheiligheid in Zijn buurt verdragen. Dat kan God niet hebben", aldus ds. M. Maas. De hervormde predikant preekte onlangs over de brief van Paulus aan de gemeente van Efeze. In deze brief stelt de apo

Jacobs
Nieuws

Opperrabbijn Jacobs wil dat kunstacademie predicaat 'Koninklijk' wordt ontnomen

Opperrabbijn Jacobs heeft in een statement het Koninklijk Huis verzocht om de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag het predicaat Koninklijk te ontnemen. De KABK maakte afgelopen week als eerste Nederlandse onderwijsinstellin

Brazilië
Nieuws

Braziliaanse kerken vangen mensen op die ontheemd raakten na catastrofale overstromingen

Kerken in het zuiden van Brazilië hebben hun deuren geopend om onderdak en hulp te bieden aan door overstromingen getroffen mensen. Verschillende gebieden in het land kampen al weken met ernstige overstromingen. Kerken doen er alles aan om te helpen,

christelijk collectief
Nieuws

Gesteggel over naam christelijke pro-Palestijnse actiegroep

Sinds Hamas op 7 oktober een oorlog met Israël startte door een reeks gruwelijke terreuraanslagen, is de situatie  in dat land ook onder christenen een veelbesproken onderwerp. Actiegroep Kairos-Sabeel maakt zich al maanden hard voor de Palestijnse z

Bijbellezen
Verdieping

Hoe onderhoud je in de eindtijd je relatie met God?

Bijbellezen is belangrijk voor onze relatie met God. Maar is het ook belangrijk om juist de profetieën te lezen of kunnen we dat maar beter overslaan? De eindtijd - die reeds begon toen de Heere Jezus op aarde kwam (Hebreeën 1:1) en duurt tot het ein

Jezus afbeelden
God

Refoweb-vragensteller beeldt Jezus af op schilderij: 'Heb ik een grove zonde begaan?'

'Ik ben altijd erg gefascineerd geweest door christelijke kunst. Prachtige schilderingen van allerlei verschillende geschiedenissen. Nu kwam ik het indrukwekkende schilderij van Antonio Ciseri tegen, genaamd “Ecce Homo”. Dit schilderij wilde ik direc

Frank van Oordt
Video

Is Christenen voor Israël een marionet van de regering-Netanyahu? CvI-directeur legt uit

Er zijn genoeg mensen die zich afvragen waarom Christenen voor Israël (CvI) de Joodse staat Israël steunt, welk standpunt ze innemen over politieke kwesties in Israël en wat ze bijvoorbeeld van premier Benjamin Netanyahu vinden. Daarom publiceerde Cv

Meerartikelen

Jakob en Jan
Video

Leiderschap en nalatenschap zijn volgens Jakob en Jan met elkaar verbonden

In de serie Jakob & Jan gaan Jan Pool en Jakob van Wielink – twee ervaren mannen in het werken met en voor leiders – in gesprek over leiderschap. Hoe kunnen leiders in kerk, organisaties en samenleving groeien in gezond leiderschap? Wat zijn thema’s

Johan Toet Ministries en Andrew Wommack Ministries
Nieuws

Johan Toet Ministries en Andrew Wommack Ministries slaan handen ineen

Johan Toet was in Mexico ter voorbereiding op een aantal evangelisatiecampagnes en sprak op de Grace&Faith Conference van Andrew Wommack. Het onderwijs van Andrew hielp Johan en Brenda met de handvatten om de ministry te bouwen die zij nu hebben. Iet

Mountain Trail
Nieuws

IZB-Areopagus organiseert Mountain Trail voor predikanten

Een week van kameraadschap, bezinning en inspiratie. Van 2 tot 6 september 2024 organiseert IZB-Areopagus voor het eerst een Mountain Trail voor predikanten. Dagwandelingen door de bergen en reflectie op theologie en dilemma’s uit de praktijk wissele

Sound of David
Video

Hoe de boom uit Psalm 1 Sound of David inspireerde om de nieuwe single 'Diepe wortels' te maken

In de slaapkamer recht tegenover zijn bed hangt een grote poster van een enorme boom. Ze kijken elkaar elke ochtend even aan. De ene stoer en stevig, diep geworteld. De ander vol bewondering (en nog niet helemaal wakker). Toen de Utrechtse singer-son

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe God ons door Jezus' lijden en sterven rechtvaardig heeft verklaard

"God kijkt naar jou, zoals Hij naar Jezus kijkt. God houdt van jou, zoals Hij van Jezus houdt. In eenheid met Christus heeft God je rechtvaardig verklaard, goedgekeurd en je als Zijn geliefde kind aangenomen. Hoe geweldig is dat?", aldus Wilkin van d

Avi Snyder
Boekfragment

Is het Joodse volk gered, omdat ze van nature uitverkoren zijn?

Israëls verkiezing is inderdaad onherroepelijk; prijs de Heere daarvoor. Als dat niet zo was, dan zouden we allemaal reden hebben om de betrouwbaarheid van Gods verbondsbeloften in twijfel te trekken. Inclusief de beloften van het nieuwe verbond, nam

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze