Nadine de Vos: "Welke farizeeër zegt dat jij niet kan worden losgemaakt?"

God27 mei 2023
Nadine de Vos op Opwekking

God maakt je los van de leugens die je over jezelf hebt, als je gaat drinken van de waarheid. Dat was de boodschap van Nadine de Vos tijdens de zaterdagavond op de Pinksterconferentie van Opwekking. In een persoonlijk verhaal vertelt de leider van de vrouwenbeweging van de 4e Musketier dat we allemaal rechtgezet moeten worden, zoals de kromgebogen vrouw. "Welke farizeeër spreekt tegen jouw binnenste, en zegt dat jij niet mag of kan worden losgemaakt?"

Als mensen kunnen we gedachten tussen onze oren hebben, die niet waar zijn, vertelt De Vos. Toen haar twee jongste kinderen een jaar waren, kwamen er regelmatig honden naar hen toe. Ze sprongen dan tegen de kinderen op, maar omdat ze nog zo klein waren vielen ze om. "Het werd een soort traumatische herinnering: als er een hond komt, rennen ze weg, maken ze zich klein en willen ze het liefst dat ik ze optil."

Met haar gezin trok De Vos op een van de eerste zomerse avonden naar het strand van Noordwijk, om daar te genieten, maar ook om een kasteel op het strand te bouwen. "We waren enthousiast begonnen, maar beide kinderen renden plots naar mij toe: ‘Mama, mama, hond.’ We hadden een strand uitgekozen waar honden los mochten lopen. Steeds als er honden naar de kinderen toekwamen, op het kasteel plasten of er overheen liepen, renden de kinderen naar ons toe."

"De kinderen kregen de waarheid als het ware ingefluisterd."

"Wouter, mijn man, stond ineens op: 'Papa gaat jullie iets leren. De volgende keren dat er een hond komt, ga je met een rechte rug staan en ga je kijken alsof je niet bang bent. Dan gaat hij vanzelf weg.' ‘Gaan we doen, papa.’ De volgende hond kwam en, nog wat onwennig, ervoeren ze: de hond snuffelt, maar dan gaat hij weg. Bij de derde en vierde hond stonden ze al steviger overeind. Aan het einde van de dag liep mijn jongste rond met een schep en riep hij stoer naar de honden: ‘Ksst.’ De kinderen kregen de waarheid als het als het ware ingefluisterd."

Ook Jezus sprak tot mensen hier op aarde. Hij wil mensen herstellen, vrijmaken, rechtmaken en losmaken, en dat gebeurt in het verhaal van de genezing van de kromgebogen vrouw uit Lukas 13, zegt De Vos.

"Jezus geeft onderwijs op de sabbat in een van de synagogen. Hij leert ons daarmee dat we als gemeenschap moeten samenkomen. Daar kunnen we wat van leren. Ik denk dat corona er nog een tikje bovenop heeft gedaan, zodat we nog vaker online kijken. Lekker alleen zijn met ons preekje. Daar is niets mis mee, maar blijf niet weg van de samenkomst waar Jezus komt spreken in de synagoge", drukt De Vos christenen op het hart.

In de synagoge zit een kromgebogen vrouw, waarvan de Bijbel vertelt dat ze een geest had die haar al achttien jaar ziek maakte. Ze liep zo krom, dat ze zich niet kon oprichten. De Vos: "Misschien wel zo dat ze Jezus niet eens kon zien. Wat een lef: ik weet niet of ik dat had gedurfd. Zij weet wat de beste plek is om haar genezing te ontvangen: daar waar Jezus is."

"De duivel bindt ons vast met zijn leugens en maakt ons krom, vanbinnen."

Het blijft niet bij het fysieke, maakt de spreker duidelijk: ze is ook gebonden door de duivel. "Die bindt ons vast met zijn leugens en maakt ons krom, vanbinnen. Sommige mensen denken dat we alleen bij Jezus kunnen komen als we onze verslaving te boven zijn gekomen. Als we al onze twijfel over God van tafel vegen, of veel cursussen hebben gevolgd. Nee, we kunnen alleen komen zoals we zijn."

"Wat zijn wij vaak buitenkantchristenen. Het is misschien niet zo moeilijk om hier, op Opwekking te zeggen: maar wij zien Jezus. Maar hoe zouden wij eruit zien als onze binnenkant, net als bij deze vrouw aan de buitenkant zichtbaar zou zijn? Als het in het fysieke zichtbaar werd? Misschien zou ik zelf af en toe kruipend binnenkomen. Of misschien zou u verlamd zijn van verdriet. Misschien komt u wel binnen als een Arnold Schwarzenegger 3.0 vanwege het enorme ego in u." 

"Jezus kijkt dwars door de vrouw heen: Hij kent haar hele verhaal. We hoeven ons niet beter voor te doen, dan we zijn. Laat dat een bevrijding zijn. Je mag komen zoals je bent." 

Jezus roept de vrouw en geneest haar: vrouw, u bent verlost van uw ziekte. "Hij roept haar bij zich, legt haar handen op en maakt haar recht. Ze staat meteen met een rechte rug. De tent gaat, in dit verhaal, niet uit z’n dak: de overste van de synagoge is gekrenkt en gebruikt zelfs een bijbeltekst om de veranderende kracht van God te doven. 'Er zijn zes dagen waarop men moet werken. Kom op een andere dag terug en laat u genezen.'"

Het hoofd van de synagoge werd verontwaardigd na de genezing. "Wat maakte dat?", vraagt De Vos zich af? "Niemand wordt geboren als een farizeeër. De plaats en gelegenheid zorgt er soms voor dat we zo worden. In ieder van ons zit zo’n farizeeër, maar Jezus weet er wel raad mee: 'Huichelaar, maakt niet ieder van u op de sabbat zijn ezel van de voederbak los en leidt hem weg om hem te laten drinken?' Welke farizeeër spreekt tegen jouw binnenste, en zegt dat jij niet mag of kan worden losgemaakt?"

"Thuisgekomen dacht ik dat er een blije campagne zou ontstaan: Nadine is gered!"

Ook De Vos had zo'n ervaring. "Ik kwam in Istanbul tot geloof in een kleine synagoge. Ik had in mijn leven op heel veel plekken gezocht en was verdwaald geraakt. Toen ik eens op een reis in een synagoge kwam, begon een vrouw te zingen en te bidden. Het was alsof Jezus tot mijn leven sprak: Hij kende mijn verleden. Daar zette Hij mijn leven recht. Thuisgekomen dacht ik dat er een blije campagne zou ontstaan: Nadine is gered! Maar mensen begrepen het niet. Ze begrepen niet waarom ik niet meer uitging, sommige plekken niet meer opzocht en bepaalde films niet meer keek."

Daarom wilde ze een Bijbelschool doen: "Daar kan ik mij verdiepen in de Bijbel en kom ik verder in het geloof. Voor de Bijbelschool had ik een aanbeveling van mijn dominee nodig. Ik had mij netjes aangekleed, hij zat in zijn zwarte pak. Ik zei dat ik verdwaald was geweest in mijn leven maar dat het goed was gekomen: Jezus had mij gered en daarom wilde ik een Bijbelschool gaan volgen. De dominee lachte hard. 'Ach lief meisje, ik vind het een prachtig verhaal. Maar je denkt toch niet dat ik die brief voor jou ga schrijven? Je denkt toch niet dat je een bijbelschool kan gaan doen met het leven waar jij vandaan komt?'"

"Ik weet niet hoelang het gesprek daarna heeft geduurd, maar ik weet alleen nog dat het even heeft geduurd voordat ik die stem mijn leven uit heb kunnen zetten. Dat heeft veel strijd gekost. Gelukkig kwam er een dominee die de brief wel schreef en mij wilde dopen."

God maakt de vrouw los van de leugen om haar te laten drinken van het water van de waarheid, merkt De Vos op. "Hij doet dat door tot haar binnenste te spreken. Waar wij ons gedrag altijd willen veranderen, noemt Jezus haar dochter van Abraham. Als leider van een vrouwenbeweging vind ik dat prachtig: dit staat maar één keer in de Bijbel. Revolutionair is het. Mijn dochter, dat ben je. Nu ben je een dochter van God. Ik verander jouw identiteit, je hoort nu bij mij. Hij zet haar onder de belofte van Abraham, dat hij veel nageslacht zou hebben en zou regeren over de wereld. Hij geeft haar gelijk een koninklijke opdracht: je bent nu overgezet in mijn missie. Je mag dit in waardigheid gaan doen en leven zoals ik je heb bedoeld, losgemaakt."

Hoe ziet het eruit als je wordt losgemaakt? De Vos geeft een paar voorbeelden die ze onlangs tegenkwam. "Een meisje had zich voor de grap ingelaten met occulte zaken. Elke keer als ze ging bidden, hoorde ze: jij bent een zondig meisje. Ze gaat nu door bevrijdingspastoraat en mag drinken bij het water van de waarheid. Of een meisje bij de sportdag, die hoort van haar moeder dat ze een jankerd is en nooit wat goed kan doen. Ik had een moment alleen met het kind en zei: 'Wat vind ik jou een stoer meisje, wat doe je goed je best!'"

"Hoe zou het eruitzien als we zo zouden leven met elkaar? Als we drinken van de waarheid? Als we elkaar omarmen? Dat is toch wat Pinksteren is, de Geest die komt en ons dag aan dag vanbinnen vernieuwt?"

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. P. den Butter
Nieuws

Ds. P. den Butter op 85-jarige leeftijd overleden

Ds. P. den Butter, emerituspredikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is dinsdagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al lange tijd met een broze gezondheid. Ds. Den Butter werd in 1964 in Gorinchem als predikant binnen

opvoeden
Dagelijks leven

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Zij bieden hiervoor diverse materialen en trainingen om van 2 t/m 8 oktober geloofsgemeenschappen te helpen een volgende stap te ze

Rob Wijnberg
Nieuws

Volgens schrijver Rob Wijnberg werd wetenschap eeuwenlang door het christendom verboden

“Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap”, dat schrijft Rob Wijnberg in zijn nieuwe bestseller ‘Voor ieder wat wils’. In de EO-podcast ‘De Ongelooflijke Podcast’ licht Wijnberg toe waarom hij dat van mening is. Presentator David Boogerd en theo

Gerard en Lydia de Groot
God

De wetten van de geestelijke wereld verschillen met die van de natuurlijke wereld

We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de bovennatuurlijke wereld, dus laten we vooral kijken naar de personen, zaken en principes die we aantreffen in de geestelijke wereld. God ZelfHij is de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft de geest

Sudiksha Thirumalesh
Nieuws

Ouders van tiener die overleed te midden van juridische strijd voelen zich nog altijd gemuilkorfd

Zelfs na de dood van hun dochter worden de ouders van Sudiksha Thirumalesh nog het zwijgen opgelegd, dat meldt de Christian Post. De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling

Wilco de Vries
Nieuws

Dr. Wilco de Vries spiegelt zich aan Augustinus: "Hoe kunnen we op een juiste manier liefhebben?"

“Zodra je volwassen bent moet wat je allemaal kunt en hebt niet allesbepalend zijn. Jouw identiteit in God moet dat dan zijn.” Dr. Wilco de Vries is gespecialiseerd in ethiek. Bij Hour of Power vertelde hij afgelopen zondag over de grote invloed die

Ds. A. Baars
Nieuws

CGK-predikant sprak stel met twijfels over kinderwens

Er zijn getrouwde christelijke stellen die het in deze tijd, waarin de maatschappij steeds seculierder wordt, twijfelen of ze wel een gezinnetje moeten stichten. Dat die zorgen van alle tijden zijn, blijkt wel uit een anekdote die ds. A. Baars onlang

Spreker Jacques Brunt
Nieuws

Jacques Brunt over het Loofhuttenfeest: "God wil dat we ons in Hem verblijden"

Momenteel vieren de Joden het Loofhuttenfeest. Tijdens het feest, dat in het Hebreeuws Soekot heet en een week duurt, worden Joden opgeroepen zich te verblijden in God. Maar hoe doe je dat als je omstandigheden kent waarin het moeilijk is om blij te

Meerartikelen

Jorien Ouweneel
Nieuws

Advies voor Frontrunners: Hoe moet je bidden voor je onvervulde kinderwens?

Als echtpaar met een kinderwens start je, over het algemeen, optimistisch en hoopvol. Alle keren dat je als vrouw ongesteld moet worden is er spanning en hoop. En in het eerste jaar kun je je nog redelijk vasthouden aan de wetenschap dat het tijd kos

Ds. Ron van der Spoel
Nieuws

Waarom zwijgt God soms? Ds. Ron van der Spoel geeft antwoord

We hebben als christenen misschien allemaal wel eens de ervaring gehad dat het lijkt dat God zwijgt en ons niet meer hoeft. Zo betuigt ook ds. Ron van der Spoel in een nieuwe video van IZB: "Je vraagt iets, je verlangt iets en je smeekt, maar toch bl

Christelijke missionarissen worden aangevallen door Joodse kinderen
Nieuws

Christelijke missionarissen in Israël aangevallen door Joodse kinderen

Op 12 september ging een video viraal op X waarin twee christelijke missionarissen aangevallen worden door een groep Joodse kinderen. De video, die liefst 13 miljoen keer via verschillende platforms bekeken werd, toont hoe twee christelijke vrouwen b

Marjo C.A. Korpel
God

Is Asjera het vrouwelijke element van God dat uit het geloof is 'verbannen'?

Ineens stonden de kranten vol met artikelen over de godin Asjera, die hierdoor overwacht springlevend is geworden. Wie is die Asjera? En is zij inderdaad het vrouwelijke element van God dat uit het geloof van Israël is 'verbannen'? Beeldenstorm in Ma

ds. S. T. Lagendijk
Nieuws

Mag een christen twijfelen aan zijn behoud? HHK-predikant antwoordt

'Als we 1 Johannes 4:18 lezen dan staat er dat als je God mag kennen, je geen vrees meer hebt (in geestelijk opzicht). Betekent dit dat je als kind van God ook nooit twijfelt, of je het geloof jezelf aanpraat? Als ik dan de tekst zo lees, staat er du

Ds. K. den Boer
Nieuws

Ds. K. den Boer aanvaardt beroep hersteld hervormd Goedereede

De hersteld hervormde gemeente in Goedereede verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. K. den Boer (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt na vijf jaar afscheid van Sirjansland. Den Boer volgt in Goedereede de vorig jaar naar Moerkapelle-Sche

De rechterstoel en onze beloning
Nieuws

De rechterstoel van Christus is niet iets om bang voor te zijn

‘Want we moeten allemaal voor de rechterstoel van Christus verschijnen. Dan zal iedereen loon ontvangen voor wat hij tijdens zijn leven heeft gedaan, goed of kwaad’ (2 Korintiërs 5:10, GN). Wat we in het vooruitzicht hebben is zoveel beter dan wat ac

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen
Nieuws

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen

Het Europees Hof verplicht Roemenië om wetgeving te implementeren waarin het homohuwelijk erkend wordt. Dat meldt CNE News. De huidige regeringspartij Partidul Social Democrat (PSD) staat echter niet te springen. Ook de Roemeens-Orthodoxe Kerk is all

Sieberen Voordewind
Nieuws

De noodzaak van échte gebedsbijeenkomsten

Op een dag werd ik, net als vele anderen, uitgenodigd om naar een landelijke gebedsbijeenkomst te komen. Ik vond het de moeite waard om een paar uur te reizen om samen met vele andere christenen te bidden. Maar helaas kwam ik bedrogen uit. De bijeenk

Trekker
Nieuws

SGP: Boer aan het roer en stikstofaanpak op de schop

Vorige week presenteerde de SGP haar verkiezingsprogramma. Daarin komen ook boeren, vissers en het platteland uitgebreid aan bod. In een artikel op de website besteedt de partij er nog eens afzonderlijk aandacht aan: ‘De SGP wil de boer aan het roer

Tim Keller
Nieuws

Terugluisteren: Theoloog William den Boer blikt vooruit op conferentie Tim Keller

Tim Keller: wie is deze wereldwijd invloedrijke en succesvolle Amerikaanse kerkplanter, predikant en auteur van diverse bestsellers die dit jaar overleed? In oktober vindt een tweedaagse conferentie plaats naar aanleiding van de Nederlandse vertaling

Sela
Positief nieuws

Luister naar het nieuwe nummer van Sela!

'Als ik naar de bergen kijk', zo heet de nieuwe single van Sela. Het is een prachtig lied over Gods trouw bij 'elke stap', gebaseerd op Psalm 121. De christelijke band zet in het aanbiddingslied God de Schepper centraal. 'Onze Heer die alles maakte,