Nadine de Vos: "Welke farizeeër zegt dat jij niet kan worden losgemaakt?"

God27 mei 2023
Nadine de Vos op Opwekking

God maakt je los van de leugens die je over jezelf hebt, als je gaat drinken van de waarheid. Dat was de boodschap van Nadine de Vos tijdens de zaterdagavond op de Pinksterconferentie van Opwekking. In een persoonlijk verhaal vertelt de leider van de vrouwenbeweging van de 4e Musketier dat we allemaal rechtgezet moeten worden, zoals de kromgebogen vrouw. "Welke farizeeër spreekt tegen jouw binnenste, en zegt dat jij niet mag of kan worden losgemaakt?"

Als mensen kunnen we gedachten tussen onze oren hebben, die niet waar zijn, vertelt De Vos. Toen haar twee jongste kinderen een jaar waren, kwamen er regelmatig honden naar hen toe. Ze sprongen dan tegen de kinderen op, maar omdat ze nog zo klein waren vielen ze om. "Het werd een soort traumatische herinnering: als er een hond komt, rennen ze weg, maken ze zich klein en willen ze het liefst dat ik ze optil."

Met haar gezin trok De Vos op een van de eerste zomerse avonden naar het strand van Noordwijk, om daar te genieten, maar ook om een kasteel op het strand te bouwen. "We waren enthousiast begonnen, maar beide kinderen renden plots naar mij toe: ‘Mama, mama, hond.’ We hadden een strand uitgekozen waar honden los mochten lopen. Steeds als er honden naar de kinderen toekwamen, op het kasteel plasten of er overheen liepen, renden de kinderen naar ons toe."

"De kinderen kregen de waarheid als het ware ingefluisterd."

"Wouter, mijn man, stond ineens op: 'Papa gaat jullie iets leren. De volgende keren dat er een hond komt, ga je met een rechte rug staan en ga je kijken alsof je niet bang bent. Dan gaat hij vanzelf weg.' ‘Gaan we doen, papa.’ De volgende hond kwam en, nog wat onwennig, ervoeren ze: de hond snuffelt, maar dan gaat hij weg. Bij de derde en vierde hond stonden ze al steviger overeind. Aan het einde van de dag liep mijn jongste rond met een schep en riep hij stoer naar de honden: ‘Ksst.’ De kinderen kregen de waarheid als het als het ware ingefluisterd."

Ook Jezus sprak tot mensen hier op aarde. Hij wil mensen herstellen, vrijmaken, rechtmaken en losmaken, en dat gebeurt in het verhaal van de genezing van de kromgebogen vrouw uit Lukas 13, zegt De Vos.

"Jezus geeft onderwijs op de sabbat in een van de synagogen. Hij leert ons daarmee dat we als gemeenschap moeten samenkomen. Daar kunnen we wat van leren. Ik denk dat corona er nog een tikje bovenop heeft gedaan, zodat we nog vaker online kijken. Lekker alleen zijn met ons preekje. Daar is niets mis mee, maar blijf niet weg van de samenkomst waar Jezus komt spreken in de synagoge", drukt De Vos christenen op het hart.

In de synagoge zit een kromgebogen vrouw, waarvan de Bijbel vertelt dat ze een geest had die haar al achttien jaar ziek maakte. Ze liep zo krom, dat ze zich niet kon oprichten. De Vos: "Misschien wel zo dat ze Jezus niet eens kon zien. Wat een lef: ik weet niet of ik dat had gedurfd. Zij weet wat de beste plek is om haar genezing te ontvangen: daar waar Jezus is."

"De duivel bindt ons vast met zijn leugens en maakt ons krom, vanbinnen."

Het blijft niet bij het fysieke, maakt de spreker duidelijk: ze is ook gebonden door de duivel. "Die bindt ons vast met zijn leugens en maakt ons krom, vanbinnen. Sommige mensen denken dat we alleen bij Jezus kunnen komen als we onze verslaving te boven zijn gekomen. Als we al onze twijfel over God van tafel vegen, of veel cursussen hebben gevolgd. Nee, we kunnen alleen komen zoals we zijn."

"Wat zijn wij vaak buitenkantchristenen. Het is misschien niet zo moeilijk om hier, op Opwekking te zeggen: maar wij zien Jezus. Maar hoe zouden wij eruit zien als onze binnenkant, net als bij deze vrouw aan de buitenkant zichtbaar zou zijn? Als het in het fysieke zichtbaar werd? Misschien zou ik zelf af en toe kruipend binnenkomen. Of misschien zou u verlamd zijn van verdriet. Misschien komt u wel binnen als een Arnold Schwarzenegger 3.0 vanwege het enorme ego in u." 

"Jezus kijkt dwars door de vrouw heen: Hij kent haar hele verhaal. We hoeven ons niet beter voor te doen, dan we zijn. Laat dat een bevrijding zijn. Je mag komen zoals je bent." 

Jezus roept de vrouw en geneest haar: vrouw, u bent verlost van uw ziekte. "Hij roept haar bij zich, legt haar handen op en maakt haar recht. Ze staat meteen met een rechte rug. De tent gaat, in dit verhaal, niet uit z’n dak: de overste van de synagoge is gekrenkt en gebruikt zelfs een bijbeltekst om de veranderende kracht van God te doven. 'Er zijn zes dagen waarop men moet werken. Kom op een andere dag terug en laat u genezen.'"

Het hoofd van de synagoge werd verontwaardigd na de genezing. "Wat maakte dat?", vraagt De Vos zich af? "Niemand wordt geboren als een farizeeër. De plaats en gelegenheid zorgt er soms voor dat we zo worden. In ieder van ons zit zo’n farizeeër, maar Jezus weet er wel raad mee: 'Huichelaar, maakt niet ieder van u op de sabbat zijn ezel van de voederbak los en leidt hem weg om hem te laten drinken?' Welke farizeeër spreekt tegen jouw binnenste, en zegt dat jij niet mag of kan worden losgemaakt?"

"Thuisgekomen dacht ik dat er een blije campagne zou ontstaan: Nadine is gered!"

Ook De Vos had zo'n ervaring. "Ik kwam in Istanbul tot geloof in een kleine synagoge. Ik had in mijn leven op heel veel plekken gezocht en was verdwaald geraakt. Toen ik eens op een reis in een synagoge kwam, begon een vrouw te zingen en te bidden. Het was alsof Jezus tot mijn leven sprak: Hij kende mijn verleden. Daar zette Hij mijn leven recht. Thuisgekomen dacht ik dat er een blije campagne zou ontstaan: Nadine is gered! Maar mensen begrepen het niet. Ze begrepen niet waarom ik niet meer uitging, sommige plekken niet meer opzocht en bepaalde films niet meer keek."

Daarom wilde ze een Bijbelschool doen: "Daar kan ik mij verdiepen in de Bijbel en kom ik verder in het geloof. Voor de Bijbelschool had ik een aanbeveling van mijn dominee nodig. Ik had mij netjes aangekleed, hij zat in zijn zwarte pak. Ik zei dat ik verdwaald was geweest in mijn leven maar dat het goed was gekomen: Jezus had mij gered en daarom wilde ik een Bijbelschool gaan volgen. De dominee lachte hard. 'Ach lief meisje, ik vind het een prachtig verhaal. Maar je denkt toch niet dat ik die brief voor jou ga schrijven? Je denkt toch niet dat je een bijbelschool kan gaan doen met het leven waar jij vandaan komt?'"

"Ik weet niet hoelang het gesprek daarna heeft geduurd, maar ik weet alleen nog dat het even heeft geduurd voordat ik die stem mijn leven uit heb kunnen zetten. Dat heeft veel strijd gekost. Gelukkig kwam er een dominee die de brief wel schreef en mij wilde dopen."

God maakt de vrouw los van de leugen om haar te laten drinken van het water van de waarheid, merkt De Vos op. "Hij doet dat door tot haar binnenste te spreken. Waar wij ons gedrag altijd willen veranderen, noemt Jezus haar dochter van Abraham. Als leider van een vrouwenbeweging vind ik dat prachtig: dit staat maar één keer in de Bijbel. Revolutionair is het. Mijn dochter, dat ben je. Nu ben je een dochter van God. Ik verander jouw identiteit, je hoort nu bij mij. Hij zet haar onder de belofte van Abraham, dat hij veel nageslacht zou hebben en zou regeren over de wereld. Hij geeft haar gelijk een koninklijke opdracht: je bent nu overgezet in mijn missie. Je mag dit in waardigheid gaan doen en leven zoals ik je heb bedoeld, losgemaakt."

Hoe ziet het eruit als je wordt losgemaakt? De Vos geeft een paar voorbeelden die ze onlangs tegenkwam. "Een meisje had zich voor de grap ingelaten met occulte zaken. Elke keer als ze ging bidden, hoorde ze: jij bent een zondig meisje. Ze gaat nu door bevrijdingspastoraat en mag drinken bij het water van de waarheid. Of een meisje bij de sportdag, die hoort van haar moeder dat ze een jankerd is en nooit wat goed kan doen. Ik had een moment alleen met het kind en zei: 'Wat vind ik jou een stoer meisje, wat doe je goed je best!'"

"Hoe zou het eruitzien als we zo zouden leven met elkaar? Als we drinken van de waarheid? Als we elkaar omarmen? Dat is toch wat Pinksteren is, de Geest die komt en ons dag aan dag vanbinnen vernieuwt?"

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi

porno kijken
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller kijkt drie keer per week porno: 'Ik smeek God om hulp'

'Ik ben een jongeman van begin 20 jaar. Al een aantal jaren ben ik 'serieuzer' geworden in het omgaan met geloof en met de Bijbel. Ik probeer zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en probeer ook doordeweeks naar de kerk te gaan. Maar ondanks dit loop

Meerartikelen

W. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Rijssen: W. Kos

W. Kos gaat voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag. De kandidaat heeft een beroep van de hersteld hervormde gemeente in Rijssen aanvaard. Daar volgt hij de vorig jaar naar Katwijk aan Zee verhuisde ds. H. Lassche op. Kandidaat W. Kos uit Hu

Hans Borghuis
Column

Jongeren zetten leven opzij voor Jezus (en houden ons een spiegel voor)

Een aantal jonge mensen waar we sinds een poosje mee optrekken zijn nog niet zo lang geleden tot geloof gekomen. Onlangs werd een van hen in Italië gedoopt en een vriendin van haar deelde een week later haar eigen zoektocht naar de waarheid tijdens e

Karmel
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over de Karmel

De Karmel is een beboste, rotsachtige bergrug in Israël. De toppen zijn maximaal zo’n 500 meter hoog. Het Karmelgebergte mondt uit in de Middellandse Zee. Op die plaats ligt de grote Israëlische havenstad Haifa. De naam ‘Karmel’ komt van de Hebreeuws

Naomi Oosterhof
Podcast

Bijbellezen, waar moet ik beginnen? Podcastmaker geeft tips

De Geloofwaardige Podcast is dé podcast die jongvolwassenen informeert over het christelijk geloof. In de derde aflevering gaat Naomi Oosterhof (foto) inhoudelijk in op Bijbellezen. Waar moet je beginnen? Het is een ingewikkeld boek wat overweldigend

SharInvest
Nieuws

Dorcas en Kom over en help starten investeringsbedrijf SharInvest

In Oost-Europa ontbreekt het aan een stimulerend ondernemersklimaat waardoor ondernemers in midden- en kleinbedrijven belemmerd worden in de ontwikkeling van hun onderneming. Het krijgen van leningen is bovendien complex én zeer kostbaar. Daarnaast i

Gerard Vrooland
Column

In Nederland heeft de imam meer 'succes' dan de dominee

In Nederland zien we kerken leeglopen. Daarentegen geven cijfers aan dat de islam groeit in Nederland. Hoe kan dat? In België zien we die groei nog duidelijker. Een optimistische islamgeleerde meent dat in Nederland en België jaarlijks 1000 tot 2000

Rechtbank Groningen
Nieuws

Voorganger hoort zes jaar celstraf tegen zich eisen voor jarenlang seksueel misbruik

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen eiste vandaag zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen voorganger Jan Willem M. Hij stond voor de rechtbank voor het herhaaldelijk misbruiken van een vrouw. "De centrale vraag in dit proces is of er s

India
Nieuws

Indiase christenen door hindoes aangevallen tijdens kerkdienst, autoriteiten weigeren in te grijpen

Kerkdiensten in een dorp in de Indiase staat Madhya Pradesh zijn stilgelegd na een gewelddadige aanval door hindoe-extremisten op 1 juni. De aanval, geleid door leden van de Bajrang Dal, richtte zich op een samenkomst van gelovigen in het huis van Pa

Masih
Nieuws

Pakistaans christen (29) voor het oog van eigen kinderen doodgeschoten door moslimburen

Een 29-jarige katholieke vader van vier kinderen is vorige week door zijn moslimburen doodgeschoten nadat hij in opstand kwam omdat zij christenen in de omgeving intimideerden. Dat vertelt familie van de man tegenover Morning Star News.    Marshall M

La Fuente
Nieuws

Spaanse bondscoach getuigt van geloof: "God geeft me veiligheid en kracht"

Spanje heeft het EK voetbal 2024 gewonnen onder leiding van bondscoach Luis de la Fuente. Voor de overwinning op Engeland sprak De la Fuente openlijk over zijn geloof: “Ik ben niet bijgelovig. Als ik vandaag en morgen bid, is dat omdat ik dat al lang

Trump en Vance
Verdieping

Pro-life, pro-Israël en voor 'Bijbels huwelijk': Dit is de man die Trump als vicepresident wil

Daags nadat er een aanslag op zijn leven werd gepleegd, heeft voormalig president Donald Trump bekend gemaakt dat de conservatieve J. D. Vance (39) zijn 'running mate' wordt. Dat betekent dat Vance, uitgesproken pro-life en pro-Israël, ook kandidaat

Rodney en Mary Leah Miller
Nieuws

Christelijk koppel uit Alabama ziet kinderwens via embryo-adoptie in vervulling gaan

In de Verenigde Staten neemt het aantal koppels dat kiest voor in-vitrofertilisatie (ivf) toe. In 2021 resulteerde ivf in de geboorte van meer dan 86.000 baby's, wat twee procent van het totale aantal geboorten vertegenwoordigt. Terwijl het debat ove