Video: wat iedere christen zou moeten weten over de vijgenboom

Video4 mei 2023 Redactie
vijgenboom

De vijgenboom; het is de eerste boom die genoemd wordt in de Bijbel (Gen. 3:7). Op de derde dag van de schepping worden de bomen en de planten geschapen, waaronder de vruchtbomen. Van de heerlijke vruchten aan de bomen mogen Adam en Eva gewoon plukken en eten. Maar er is één verboden boom: de boom van kennis van goed en kwaad.

Adam en Eva eten toch van de vruchten van deze boom. Na de zondeval beseffen Adam en Eva opeens dat ze naakt zijn. Ze kijken rond en zien een boom waar grote bladeren aan groeien: een vijgenboom. Ze plukken bladeren van de vijgenboom en maken daarvan schorten om hun naaktheid te bedekken.

Bekende boom
De vijgenboom, in het Hebreeuws de ‘te’ena’, wordt maar liefst zo’n vijftig keer genoemd in de Bijbel. Het is een bekende boom in de landen rondom de Middellandse Zee. Er zijn verschillende soorten vijgenbomen. De boom die in Israël voorkomen kunnen wel tien meter hoog worden.

De bladeren van de boom zijn best groot. Zij lijken een beetje op de vorm van een hand. De stam van de boom is glad en lichtgrijs.

Zacheüs klom in een wilde vijgenboom om Jezus te zien (Luk. 19:4). Hij kon zo mooi vanaf boven alles bekijken. Een wilde vijgenboom ziet er trouwens wel net iets anders uit dan de vijgenboom waarover het gaat in de video.

Bekijk de video van De Verkenners:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Oogst
De vijgenboom geeft tenminste twee keer per jaar vrucht. De eerste vruchten beginnen al te groeien in de winter en zijn in de maand mei rijp. Je ziet ze al als ook de eerste blaadjes beginnen te groeien.

Deze eerste vruchten hadden vroeger een belangrijke functie bij de bereiding van kaas. Het sap werd gebruikt als een soort stremsel waardoor van melk kaas gemaakt kon worden.

De latere vijgen worden meestal in augustus geoogst. De vijgen van de tweede en soms zelfs derde oogst zijn heerlijk zacht en zoet. Je kunt ze zo van de boom plukken en opeten. Vijgen kunnen ook heel goed gedroogd worden. Ze blijven dan lange tijd goed omdat er zoveel suiker in zit.

Hizkia
Je leest regelmatig in de Bijbel over vijgenkoeken, klompen gedroogde vijgen. Bijvoorbeeld in de geschiedenis van Abigaïl die na de dwaasheid van haar man toch geschenken brengt naar David en zijn mannen (1 Sam. 25:18).

De vruchten van een vijgenboom hebben ook een geneeskrachtige werking. Daarover lezen we bijvoorbeeld in de geschiedenis van koning Hizkia die ernstig ziek wordt (2 Kon. 20:1-7). De profeet Jesaja brengt hem de boodschap dat hij zal sterven. Maar God ontfermt Zich op het gebed van Hizkia. Jesaja wordt teruggestuurd naar Hizkia met de boodschap dat hij zal genezen. En dan zegt Jesaja dat hij een klomp vijgen op de zweer moet leggen. En inderdaad: koning Hizkia geneest.

Beeldspraak
In de Bijbel is de vijgenboom een aantal keren een beeld van Israël. Onder meer de profeten Hosea en Jeremia spreken over Israël als een vijgenboom (Hos. 9:10 en Jer. 8:13). De Heere Jezus doet hetzelfde tijdens Zijn rondwandeling op aarde. Zo vertelt Hij een gelijkenis over een vijgenboom in de wijngaard (Luk. 13:6-9).

In de Bijbel lezen we ook dat de Heere Jezus een vijgenboom vervloekt (Mark. 11:12-26). De Heere Jezus is op weg naar de tempel. Hij heeft honger. Jezus ziet een vijgenboom vol in blad. De boom zou vrucht kunnen dragen en dus Zijn honger kunnen stillen. Dat is echter niet het geval; er hangt geen enkele vroege vijg aan de boom. De Heere Jezus vervloekt vervolgens de vijgenboom.

Dit optreden van de Heere Jezus bevat een ernstige boodschap. Het volk Israël, en dan vooral de geestelijke leiders, zien er in de tijd van de Heere Jezus goed uit. Ook zij geven echter geen vrucht. Om hun ongeloof worden zij door de Heere Jezus vervloekt. De vijgenboom Israël verdort, zoals geprofeteerd door Jeremia (Jer. 8:13); de tempel in Jeruzalem wordt verwoest.

De volgende dag geeft de Heere Jezus Zijn discipelen onderwijs over de oordelen die Israël en de wereld zullen treffen. Ook vertelt Hij over Zijn tweede komst. Hoe kun je weten dat Zijn tweede komst aanstaande is? De takken van de vijgenboom worden weer teer (Mark. 13:28-31). Er ontspruiten bladeren; Israël komt tot leven. Want Gods woorden zullen niet voorbijgaan; de Heere houdt Zich aan Zijn verbond met het Joodse volk!

Schaduw
Het is goed toeven onder de schaduw van een vijgenboom. In de Bijbel kom je heel wat keren de uitdrukking voor dat iemand zit onder zijn wijnstok of vijgenboom (zie bijv. 1 Kon. 4:25). Het symboliseert vrede en veiligheid in het land.

Voor Joodse wetsleraren was het een plaats waar ze graag zaten om zich bezig te houden met Gods Woord. Ook Nathanaël zat onder een vijgenboom toen Filippus hem vertelde dat hij de Messias had gevonden (Joh. 1:44-52). Zodra Nathanaël de Heere Jezus ziet, roept hij het uit: 'U bent de Zoon van God.' Daar blijft het niet bij. Vanaf dat moment volgt ook hij de Heere Jezus.

De Heere Jezus roept Zijn volgelingen op om vruchten voort te brengen die horen bij een leven met Hem (Luk. 6:43-45). Aan de vruchten ken je de boom! Je plukt toch geen vijg van een dorens of een druif van een doornstruik? Welke vruchten brengt jouw leven voort?

Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Preston Sprinkle
Boekfragment

Genderdysforie is in opkomst: op zoek naar een christelijk antwoord

In veel westerse landen zien we een enorme groei in het aantal tieners dat vragen stelt bij hun gender. Zo behandelde de belangrijkste kliniek in het Verenigd Koninkrijk, het Tavistock Centre in Londen, in 2009 51 kinderen en tieners met genderdysfo

Gor Khatchikyan
Preekverslag

Gor Khatchikyan: “Jezus’ boodschap is niet bedacht om je gelukkig te maken”

“Ben je bereid om God uit te nodigen in je leven en je levenshuis te gaan verbouwen? Dat zal pijn doen. Het zal je wat kosten. De boodschap van Jezus is niet bedacht om jou gelukkig te maken”, aldus Gor Khatchikyan onlangs. De arts, spreker en schrij

Willem Lingeman
Column

Kloof tussen protestantisme en katholicisme wordt steeds kleiner

In wat de kerkgeschiedenis genoemd wordt, staat de datum 31 oktober 1517 met hele dikke letters. En terecht! Op die dag spijkerde Maarten Luther de door hem geschreven 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg (Duitsland). Met deze stel

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar denken christenen te klein van Gods vergevende liefde voor zondaren

"In onze tijd maak je het mee als een predikant een scheve schaats rijdt, dat hij nooit meer op de kansel mag komen. Het wordt hem niet meer vergeven of er wordt gezegd dat er te veel smet aan die man kleeft. Maar wat voor smet kleefde er niet aan Pe

Iraanse vlaggen
Positief nieuws

Groep Iraanse moslims bekeert zich op verrassende wijze tot Jezus

Ondanks de vijandige houding van de Iraanse regering tegenover het christendom en het evangelie, is er onder de Iraanse bevolking een sterke honger naar Jezus' boodschap. Het platform Transform Iran deelt via Mission Network News opnieuw een hoopvoll

Benny Hinn
Nieuws

Tv-evangelist Benny Hinn heeft spijt: "Sommige profetieën waren niet nauwkeurig"

De bekende televisiepredikant Benny Hinn heeft in een recent interview spijt betuigd over twee elementen uit zijn jarenlange bediening. De controversiële Canadees betreurt het bevorderen van profetieën die achteraf gezien "niet van de Heer en niet na

inloophuis Bethesda in Werkendam
Nieuws

Christelijk inloophuis geteisterd door antisemitisch vandalisme

Mensen die betrokken zijn bij inloophuis Bethesda in Werkendam zijn in shock na een verontrustend incident. Zondagochtend ontdekte men dat het pand, bekend om zijn steun aan Israëlische ondernemers en culturele verbondenheid, was beklad met antisemit

Pascalle Laban
Column

Hoe vastlopen mij geholpen heeft

We struikelen allemaal wel eens, al wordt het lastig als we vast gaan lopen in ons leven. Toch hoeft dat niet het ergste te zijn. Wanneer we het anders bekijken is vastlopen een signaal dat er iets anders voorrang moet krijgen op dat moment. Struikel

Meerartikelen

Nigeriaanse vlag en ontvoerd echtpaar
Nieuws

Ontvoerde Nigeriaanse voorganger en zijn vrouw gezien in YouTube-video

Pastor Paul Musa en zijn vrouw werden ruim een jaar geleden ontvoerd in Nigeria. In een recent verschenen video op YouTube was het echtpaar te zien naast de vlag van de islamitische terreurgroep Boko Haram, wat suggereert dat zij vermoedelijk de ontv

Week van het gezin
Nieuws

Het gezin in de kijker tijdens Week van het gezin

We kunnen de rol en het belang van het gezin niet meer negeren. Dat gebeurt al te lang. Daarom vindt van 11 tot en met 17 mei de tweede Week van het gezin plaats. Om er bij stil te staan wat de betekenis van een stabiel gezin is. Voor elk lid binnen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom God ons nooit meer los ziet van Jezus

"Zoals de discipelen Jezus niet los konden zien van de Vader, zo zag de Vader hen vanaf die dag nooit meer los van Jezus. Als je begrijpt wat dit voor jou betekent, dan ben je de rijkste mens ter wereld geworden", stelt Wilkin van de Kamp. De christe

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'
Nieuws

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'

Vorige week vrijdag bracht de Nederlandse muziekband The Bowery een nieuwe single uit: ‘Jack & Marie’. De single hoort bij de EP ‘All You Weary’ die op 7 juni zal verschijnen. Op de EP staan de 6 songs die zanger Rokus Maasland vorig jaar in Nashvill

Jan Harskamp
Interview

Jan Harskamp moet steeds een drempel over: "Met de Heere lukt dat elke keer"

In Breda worden maandelijks evangelisatieacties gehouden. Stichting IRS werkt samen met Evangelisatie Sjofar om in deze stad de rijkdom van het Evangelie te delen. Actieleider Jan Harskamp vertelt over zijn ervaringen. Wat beweegt u?Harskamp: "De Hee

Ds. A. Kos
Nieuws

Hersteld hervormd Lunteren hoopt op komst ds. A. Kos

De hersteld hervormde gemeente in Lunteren (wijk Noord) heeft een beroep uitgebracht op ds. A. Kos (foto). De predikant is in beeld als opvolger van ds. Joh. Post. Post werd in 2020 van zijn ambt als dienstdoend predikant ontheven. Kos is sinds 2017

THDV
Nieuws

'(Wat) eten we vandaag?': THDV spaart voor maaltijden daklozeninloop

"Wat eten we vandaag?" is voor de meesten van ons een hele normale vraag. Voor veel van onze dakloze medemensen is het echter niet de vraag wát ze gaan eten, maar óf ze vandaag wel iets te eten zullen krijgen. Doe dit voorjaar mee met de spaaractie v

Jan van den Bosch en Jorieke Eijlers
Nieuws

Jorieke Eijlers aanstaande zondag te gast in Hour of Power

Deze week is bij Hour of Power een bekende stem in christelijk Nederland te gast: Jorieke Eijlers. Ze is presentatrice bij Groot Nieuws Radio en heeft een flinke zoektocht achter de rug, waarover ze vertelt. "Het is genoeg dat God erbij is", ontdekte

Arie-Jan Mulder
Column

Hoe vieren we avondmaal? Jezus gaf geen duidelijke instructies

In de vorige afleveringen van deze columnreeks hebben we gelezen wat Jezus zijn leerlingen heeft meegegeven over de betekenis van het avondmaal. Dat blijkt in alle opzichten een feestmaal te zijn. Over de betekenis van het avondmaal was Jezus dus hee

Geweld in Nigeria
Nieuws

Zes Nigeriaanse christenen gedood: "Daders schoten op iedereen die ze zagen"

Zes christenen zijn afgelopen zondag in de Nigeriaanse staat Kaduna om het leven gekomen na een aanval van islamitische Fulani-herders. Naast de zes gedode christenen, raakten acht anderen gewond, zo meldt Morning Star News. Fulani-herders vielen het

Gerald Troost
Video

Gerald Troost komt met nieuwe liederen over de hemelvaart van Jezus

'Na de thema cd’s Kerst, Pasen en Pinksteren is nu de thema cd ‘HEMELVAART' uit. Een wat onbekender feest, maar wat een moment. Jezus die na zijn zelfopoffering met applaus in de hemel wordt binnengehaald. Met zegenende handen stijgt Jezus naar omhoo

Byzantijnse Chorakerk in Istanbul
Nieuws

Eeuwenoude Turkse Chorakerk officieel ingewijd als moskee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de voormalige Byzantijnse Chorakerk in Istanbul officieel geopend als moskee, meldt Religion News. De Turkse regering wees het kerkgebouw vier jaar geleden aan als islamitisch gebedshuis, ondanks