Bram Jonkheer wil christenen aan het denken zetten met cabaret: "Er liepen laatst twee mensen weg"

'Als onderzoeker naar menselijk gedrag deelt Jonkheer zijn ervaringen en analyses op een zeer onderhoudende wijze. Hij deelt rake kwinkslagen uit en als dichter en zanger weet hij de aandacht goed vast te houden. Een cursus die past bij een gezonde kritische houding en de lach als cadeau mee geeft', luidt de recensie op theaterstuk 'spoedcursus mensenkennis' die cabaretier Bram Jonkheer in zijn zak kan steken.
Al jarenlang zit het in zān achterhoofd, hij wil een theaterstuk te maken. Tijdens een sabbatical heeft hij die geschreven. Twee jaar lang lag het op de plank. En nu staat het op de planken. Eind januari was zijn debuut in theater De Breede Beek te Nijkerk. Nu volgt de derniĆØre, aanstaande zondagmiddag om drie uur, in theater de Lieve Vrouw te Amersfoort.
Bram is 25 jaar marktonderzoeker geweest, als mede-eigenaar van Blauw Research, een toonaangevend bedrijf in die sector. Hij heeft zich dus veel verdiept in het menselijk gedrag. āNa 25 jaar dacht ik dus dat ik wel zoān beetje wist hoe het zat. En toch, ik schrok ervan hoeveel ik tijdens corona nog heb bijgeleerd over de menselijke rariteiten en systeemfoutjes die in ons allemaal zitten. En dat is soms pijnlijk, soms hilarisch, maar altijd verwonderlijk. En dat heb ik samengeperst in een spoedcursus mensenkennis. Je kunt er dus wat van opsteken. Maar het kan ook zomaar zijn dat je er om moet lachen. Daar doe ik mijn best voor althans."
Compliment
Bram vervolgt: āIk ben niet grof, niet plat, niet spottend, niet beledigend. Wil ik bewust niet zijn. Maar ik zoek wel de randen op. Ik wil ook dat er gelachen wordt. Best een uitdaging. Maar ik wilde het per se wel op die manier doen. Anders zou ik mezelf verloochenen. Dat er dan twee mensen de zaal uitlopen tijdens mijn voorstelling, daar schrok ik eerst wel van, maar nu zie ik dat wel als een compliment."
āIk was ook heel blij met de recensie. Want dat is precies hoe ik het bedoeld heb. Verder is het aan het publiek. Ieder zijn smaak. En dat is maar goed ook. Want harmonie bestaat bij de gratie van verschillen", zegt Jonkheer tot slot poĆ«tisch.
Praatmee