cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 augustus 2022 door Jeffrey Schipper

Moslimextremisten hakken hand af van 42-jarige man vanwege zijn geloof in Jezus

Moslimextremisten in het oosten van Oeganda hebben vorige maand de hand van een 42-jarige man afgehakt, nadat de ex-moslim besloot om christen te worden. Dit meldt Morning Star News op basis van lokale bronnen.

Musa John Kasadah werd eind juli in een hinderlaag gelokt toen hij met zijn gezin op de vlucht was, nadat zij tijdens een openluchtdienst in juni tot bekering kwamen. Het gezin van Musa John en zijn vrouw Asiya Naigaga bestaat uit in totaal zes kinderen. Op 26 juli werd de vader tijdens de vlucht aangevallen.

Nadat Kasadah en zijn gezin drie weken lang een kerkdienst bezochten en het vrijdaggebed in de moskee oversloegen, ontving de pastor van de kerk die zij bezochten het volgende bericht van een van de broers van Kasadah: ‘Het is ons opgevallen dat Musa Kasadah en zijn familie uw kerk bezoeken. Dit moet per direct stoppen, want anders loopt uw kerk gevaar.’ De voorganger heeft de familie Kasadah vervolgens in veiligheid gebracht, maar lokale moslims ontdekten de locatie waar zij naartoe zouden gaan.

De aanval
Op weg naar hun vluchtlocatie werd het gezin door vier moslimextremisten tegengehouden. “Ze ondervroegen mijn man: ‘Dacht je echt dat we je niet te pakken zouden krijgen? We hebben je tijdens je hele reis gevolgd en vandaag is de laatste dag dat je leeft. Allah heeft jou aan ons geschonken’”, zo vertelt Naigaga over haar echtgenoot. “Ze pakten mijn man vast, begonnen op hem in te slaan en bonden hem vast. Ze dwongen mij om christelijke liederen te zingen terwijl zij de hand van mijn man afhakten.”

Een van de aanvallers sloeg de man met een grote stok op zijn rug, terwijl ook de andere extremisten op hem in begonnen te slaan. Ze bevonden zich op een suikerrietplantage. Toen een vrachtwagen met suikerrietarbeiders arriveerde, sloegen de extremisten op de vlucht. Deze arbeiders hebben de wond van Kasadah verzorgd en het gezin naar een nabijgelegen kliniek gebracht. In afwachting van het herstelproces van de man moet de familie Kasadah nog aangifte doen bij de politie.

Vervolging ondanks godsdienstvrijheid
De grondwet en andere wetten van Oeganda voorzien in godsdienstvrijheid, waaronder het recht om het geloof te verspreiden en van het ene geloof naar het andere over te gaan. Moslims vormen niet meer dan 12 procent van de bevolking van Oeganda, met hoge concentraties in de oostelijke delen van het land. Toch komen er veel ongeregeldheden in het land voor waar christenen dikwijls het slachtoffer van worden.

Lees ook:

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen