cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Oeganda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juni 2022 door Patrick Goede

Oeganda: Dochter vermoord door islamitische vader op dag van haar bekering

Een vrouw in centraal Oeganda die Christus aannam als haar Heer en Heiland tijdens een kerkdienst op 29 mei, werd later die dag vermoord toen haar vader haar in de ogen stak omdat ze de islam had verlaten. Dat zeggen verschillende bronnen volgens Morning Star News.

Na verschillende dromen over Christus te hebben gehad, bezocht de 28-jarige Hawa Amoti uit Nansana in de vroege ochtend van 29 mei een christelijke buurman. "Amoti kwam heel vroeg in de ochtend bij ons thuis en wilde meer weten over Issa (Jezus), die ze in een droom had gezien", vertelt hij. “Na haar uitleg te hebben gegeven over het eeuwige leven en de vergeving van zonden door Jezus Christus, accepteerde ze gewillig het offer van Jezus voor de redding van haar ziel. Ik heb toen voor haar gebeden, en toen zijn we samen naar de kerk in Nansana gegaan.”

Na de kerkdienst ging Amoti bij de familie van de buurman lunchen en bleef ze daar tot ongeveer 17:45 uur, aldus haar buurman, die vanwege veiligheidsredenen niet bij naam genoemd wordt.

Haar vader, Haji Shariifu Agaba, en broers hadden al gehoord dat ze Christus in de kerk had aanbeden toen ze bij hun huis aankwam. Agaba beval zijn zonen haar vast te grijpen en te slaan, nam toen een scherp mes en doorboorde haar ogen, vertelt een broer van Amoti die haar probeerde te verdedigen.

"Ik wil deze ogen verwijderen, zodat je voor altijd geen kerk meer ziet - zelfs als je sterft, zullen we je niet begraven", zei haar vader tegen haar, volgens haar broer, wiens naam om veiligheidsredenen logischerwijs ook wordt achtergehouden.

Amoti's gejammer en geschreeuw trok de aandacht van haar buren en haar vader en broers gingen vervolgens snel het huis binnen, weet een christelijke buurvrouw. 

Samen met andere buren regelden ze een voertuig om Amoti met spoed naar een nabijgelegen ziekenhuis te brengen, waar ze bezweek aan de hevige bloedingen van haar oogletsel, melden verschillende bronnen.

Leiders van de gemeenschap in Nansana veroordelen de aanval en beloven Agaba te arresteren en aan te klagen, vertellen ze. Leden van de kerk hebben het lichaam van Amoti in het district Luwero begraven.

De grondwet en andere wetten van Oeganda voorzien in de vrijheid van godsdienst, waaronder het recht om het geloof te verspreiden en van het ene geloof naar het andere over te gaan. Moslims vormen niet meer dan 12 procent van de bevolking van Oeganda, met hoge concentraties in de oostelijke delen van het land.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
VRESELIJK

Wat kun je er anders over zeggen?

Laten we altijd bidden voor degenen die op Cip genoemd worden, mensen die vervolgd worden en/of hun nabestaanden.