cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
christen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 juli 2022 door Patrick Goede

Christen vermoord na openluchtdebat met moslims in Oeganda

Robert Bwenje, een christen uit Oost-Oeganda is op 10 juli overleden. Hij liep ernstige verwondingen op tijdens een recente aanval van moslimextremisten, melden verschillende bronnen volgens Morning Star News.

Bwenje had assistent-pastor Ambrose Mugisha van de Elim Pinksterkerk in het dorp Nyamiringa, vergezeld tijdens een openluchtdebat over het christendom en de islam in het dorp Sirimula, op 6 juli.

Na het debat bekeerden acht moslims, waaronder twee vrouwen, zich tot het geloof in Jezus Christus, vertelt pastor Mugisha. "Dit maakte de moslims boos, maar ze konden ons niet aanvallen omdat we streng werden beveiligd door de politie", zei hij.

Toen de assistent-pastor en Bwenje terugkeerden, vielen moslims uit het dorp Sirimula hen tijdens een hinderlaag aan terwijl ze een moeras overstaken. "We zagen mannen gekleed in islamitische kledij uit de bosjes komen vanuit verschillende richtingen terwijl ze 'Allah akbar, Allah akbar [God is groot]' riepen", vertelde dominee Mugisha aan Morning Star News.

Diepe hoofdwond
Hij identificeerde twee van de aanvallers als Ashirafu Kasamba en Kabagambe Kadiri, die hen dwongen bijbels en andere boeken die ze bij zich hadden te overhandigen, zei hij. "Ze verwijderden de Koran en verbrandden toen de rest van de boeken, inclusief de Bijbels, en sloegen ons vervolgens met stokken. Ik kon Ashirafu Kasamba identificeren die me op mijn hoofd sloeg. Ik sprong vervolgens het water in en slaagde erin om over te steken naar de andere kant van de oever.”

Voorbijgangers vonden hem bloedend en hebben hem gered, zegt hij verder. De aanvallers bleven Bwenje aanvallen en sloegen op de vlucht. De voorbijgangers brachten beide gewonde christenen naar een nabijgelegen kliniek voor eerste hulp en later naar een ziekenhuis in Kiboga.

Pastor Godfrey Ssemujju van de Elim Pinksterkerk zei dat hij op 10 juli pastor Mugisha en Bwenje in het ziekenhuis bezocht, en Bwenje stierf later die avond om ongeveer 23.00 uur. Bwenje was pas 28 jaar oud.

"Bwenje bezweek aan diepe hoofdwonden en we hebben hem op 12 juli begraven", vertelt dominee Ssemujju aan Morning Star News. “We hebben het incident gemeld op het politiebureau van Kiboga Central.”

De politie arresteerde Kasamba vervolgens en beschuldigde hem van poging tot moord, zei hij.

Politie
"De politie voert serieuze zoekacties uit naar de andere aanvallers", zegt dominee Ssemujju. "We hebben gebeden nodig voor de veiligheid van onze kerkleden en ons kerkgebouw, evenals snelle genezing van onze pastoor, steun voor de weduwe van Robert Bwenje en de medische rekeningen van pastor Mugisha."

De kerk had de assistent-predikant uitgezonden om een kerk in het dorp Sirimula te stichten, tijdens de debatten en openluchtcampagnes ontving hij bedreigingen van moslims, vooral van Kasamba, vertelt pastor Mugisha. In april waren dominee Mugisha en vijf moslims die zich tot het christendom bekeerden, het gebied al een keer ontvlucht.

Moslims bleven vervolgens dreigberichten naar ze turen, waaronder één van Kasamba met de tekst: “We geven je een aantal dagen om de moslims terug te brengen die u tot het christendom heeft bekeerd. We weten dat u ze verbergt.”

De grondwet en andere wetten van Oeganda voorzien in godsdienstvrijheid, waaronder het recht om het geloof te verspreiden en van het ene geloof naar het andere over te gaan. Moslims vormen niet meer dan 12 procent van de bevolking van Oeganda, met hoge concentraties in de oostelijke delen van het land. Toch komen er veel ongeregeldheden in het land voor waar christenen dikwijls het slachtoffer van worden.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik vind dit echt vreselijk wat hier gebeurt.ik zal voor jullie bidden.en hou moed zet door jullie zijn kanjers