cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Wim Dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 april 2022 door Redactie

Dr. Wim Dekker zag "propagandafilmpje" Reformatorisch Dagblad: "Verhaal rammelt aan alle kanten"

"Wat in een video van het Reformatorisch Dagblad over 'vrouwen op de kansel' wordt verteld is heel eenzijdig. Het rammelt aan alle kanten in deze propagandavideo", stelt dr. Wim Dekker. De theoloog besprak de video 'Vrouwen op de kansel, waarom niet?' in de CIP Podcast.

Lysanne van Rumpt-Baks ging theologie studeren met de wens om dominee te worden, maar haar zoektocht nam een verrassende wending. "Tijdens mijn studie ben ik de Bijbel op een letterlijke manier gaan lezen, waarna ik in de knel kwam met mezelf", vertelt Lysanne in onderstaande video. "Mijn roeping werd tegengesproken door Gods Woord. Die roeping kan niet van God vandaan komen als de Bijbel dat tegenspreekt. Als vrouw heb ik andere gaven gekregen van God die ik op een andere manier mag inzetten."

Bovenstaande video leidde tot kritiek in theologisch Nederland, die op dit punt tot andere inzichten zijn gekomen. 'Beetje geschokt door dit eenzijdige filmpje: Reformatorisch Dagblad, jullie zijn een journalistiek platform (toch?), informeer dan daadwerkelijk en doe meer recht aan de breedte van de gereformeerde gezindte en de hermeneutiek', stelde theoloog Jan Martijn Abrahamse via Twitter. 'Met stijgende verbazing en verbijstering zitten kijken. Zeer eenzijdige benadering, die weinig recht doet aan de complexiteit van het thema en de exegetische en vooral hermeneutische vragen', aldus baptistenvoorganger Marijn Vlasblom.

Dekker: "Wat er in de video van het Reformatorisch Dagblad wordt gezegd vind ik echt te kort door de bocht. De Bijbel telt 66 Bijbelboeken, inclusief een behoorlijke knik tussen Oude en Nieuwe Testament waarbij de cultuur van die tijd een rol speelt. Die nuances kun je niet in een kort filmpje naar voren brengen, waardoor het nu een suggestief verhaal is geworden. Dat vind ik vreemd, want er zijn niet voor niets dikke rapporten over 'vrouw in ambt' verschenen. Die discussies vinden niet voor niets plaats."

Volgens de theoloog heeft het RD "een propagandafilmpje" gepubliceerd waarin geen plaats is van nuance. "De argumenten die gegeven worden zijn heel slecht. Het rammelt aan alle kanten. Op zo'n groot onderwerp is dat heel erg riskant. Dat neemt niet weg het prima is dat het RD deze vrouw aan het woord laat met een authentiek verhaal, maar dat verhaal moet je dan bij jezelf houden: 'Ik dacht dat ik geroepen was en vind dat dit niet Gods bedoeling is.' Je kunt het beter dicht bij jezelf houden dan in tien minuten 'uitleggen' wat de Bijbel over vrouwen zegt."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 16:03

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

CIP.nl publiceerde eerder een briefwisseling tussen de vrouwelijke dominee Almatine Leene en prof. dr. Wim van Vluisten, tegenstander van vrouwelijke ambtsdragers.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Briefwisseling vrouw in ambt
- HHK-hoogleraar schrijft brief aan vrouwelijke dominee: ‘Ik was geschokt’
- Vrouwelijke dominee reageert op brief: ‘Focus op zwijgteksten doet Bijbel te kort’
- Hoogleraar reageert op brief vrouwelijke dominee: ‘Jezus riep geen vrouwen tot apostel’
- Slotbrief hoogleraar aan vrouwelijke dominee: ‘Het is mij niet gelukt om jouw uitleg te volgen’
- Vervolgbrief van vrouwelijke dominee: ‘Ik laat mij leiden door de Bijbel, niet door de cultuur’
Meer over Briefwisseling vrouw in ambt »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Het patroon lijkt te zijn dat voorstanders van vrouwelijke predikanten dat mogen zeggen in 1 tweet, maar tegenstanders dat niet mogen uitleggen in 10 minuten.Dat is natuurlijk een truc. Daar moet je niet intrappen.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify