cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
opgraving
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2021 door Redactie

Bijzondere purperen stof gevonden uit tijd van koning David

Opnieuw bijzonder nieuws vanuit Israël. Archeologen hebben namelijk een stukje purperen stof gevonden dat afkomstig is uit de tijd van de koningen David en Salomo. Purpergeverfde stof werd in die tijd gedragen door belangrijke personen zoals mensen die lid waren van een koningshuis. United with Israël maakt melding van de unieke vondst.

Het stukje koninklijke stof werd gevonden bij opgravingen in oude kopermijnen in de Timna vallei. Deze vallei ligt zo’n 25 kilometer ten noorden van de stad Eliat. Archeologen zijn op die plaats al ruim 7 jaar bezig met opgravingen. Het is de eerste keer dat er resten van koninklijke kleding worden gevonden uit de tijd van de grote Bijbelse koningen. Het stukje stof is ongeveer 3000 jaar oud.

Belangrijke ontdekking
De onderzoekers, afkomstig van de Universiteit van Tel Aviv, de Bar Ilan universiteit en de Israël Antiquities Authority (IAA) waren zelf erg verrast over de bijzondere vondst. Het gaat om een resten van een geweven stof, een kwastje en wollen vezels die purper geverfd waren. Nader onderzoek wees vervolgens uit dat het materiaal zo’n 3000 jaar oud was. Wie terugrekent komt daarmee uit op de tijd waarin David en Salomo regeerden in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem.

“In de oudheid werd purperen kleding gedragen door de adel, priesters en koningen”, reageert dr. Naama Sukenik, curator van biologische vondsten bij de Israëlische Oudheidkundige Dienst. Hij noemt het een erg belangrijke ontdekking. “De prachtige tint van het paars, het feit dat de kleur niet verbleekt en de moeilijkheid om de kleurstof te maken, maakten het tot de meest gewilde en gewaardeerde kleurstof van die tijd. Vaak kostte het nog meer dan goud.”

Purper in de Bijbel
In de Bijbel wordt de purperen kleur vaak genoemd. Het was inderdaad een kleur die voornamelijk door personen met aanzien gebruikt werd zoals koningen en andere voorname personen. Zo vinden we het terug in een gedeelte uit Hooglied 3, waar de zitting van de draagkoets van Salomo wordt beschreven. Deze heeft een purperen kleur. Ook in het boek Daniël wordt genoemd. Wanneer Daniël als enige aan koning Belsazar weet uit te leggen wat de betekenis is van wat een mensenhand op de muur schrijft (Daniël 5), krijgt hij van de koning een hoge positie, een gouden ketting om zijn hals én purperen kleding.

De kleurstof werd destijds gemaakt met behulp van weekdieren die in de Middellandse Zee gevangen werden. Het werd in minieme hoeveelheden in het lichaam van deze dieren aangetroffen, waardoor het zeldzaam was. Het is de eerste keer dat er textiel uit de IJzertijd wordt gevonden dat purper is geverfd.

Droog klimaat
De vallei van Timna, waar de bijzondere vondst werd gedaan, kent een zeer droog klimaat. Daardoor zijn veel organische materialen uit lang vervlogen tijden bewaard gebleven en worden er bijzondere vondsten gedaan uit Bijbelse tijden. De regio behoorde destijds tot het koninkrijk van Edom.

Foto: E. Ben-Yosef/ Central Timna Valley Project


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties