cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Suïcidale gedachten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 januari 2021 door Jeffrey Schipper

14-jarige jongen: 'Soms heb ik zelfmoordneigingen'

"Ik weet het niet meer. Mijn ouders gaan scheiden en ik weet niet of God mij bekeert, of ik een roeping heb en nu word ik ook nog eens uitgescholden. Soms heb ik echt zelfmoordneigingen en zie ik het niet meer zitten. Waarom laat Hij mij dit overkomen?!", aldus een wanhopige 14-jarige jongen in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je schrijft: “Mijn ouders gaan scheiden”, reageert ouderling en docent N. J. Teerds. "Dat raakt je hard en dat brengt veel verdriet en verwarring mee, want je maakt dit heel bewust mee. Wat een nood! Daar komt nog bij: “Ik weet niet of God mij bekeert en of ik een roeping heb.” Of God je zal bekeren, is verborgen. Wel kun je weten dat de Heere jou roept: “Zoek Mij en leef!” Die oproep komt ook tot jou! Dan komt er nog iets bij: Je wordt uitgescholden. Dat moet echt stoppen...

Wat zou je doen als je plotseling hevige krampen in je buik zou hebben of als je een been zou breken? Het is dan heel logisch dat je dan naast het bidden om genezing ook naar de dokter gaat. Die moet helpen en soms opereren. Dan kan het probleem mogelijk worden opgelost. Het is goed dat jij je vragen en verdriet aan de Heere voorlegt, maar je hebt ook dringend anderen in je omgeving nodig aan wie je deze vragen en je verdriet voor kan leggen. Ik hoop dat er mensen in je omgeving zijn, die echt met je mee willen bidden en mee willen denken."

Als voorbeeld noemt hij een dominee, ouderling, mentor of vertrouwenspersoon op school die de jongen zouden kunnen helpen. Mijn advies is, stap naar iemand toe die je vertrouwt en vraag: "Mag ik u eens even spreken? Ik wil u wat vragen". Als je dan iemand mag vinden met wie je dit allemaal kunt bespreken, mag je dat ook al zien als een verhoring op je gebeden", aldus Teerds.

Heb ook jij last van zelfmoordgedachten, heb je hier vragen over of ken je iemand die hier last van heeft? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie.


Zelfmoord
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Vrouw van voorganger die zelfmoord pleegde plaatst hartverscheurende video op Instagram
- Weduwe voorganger spreekt zich uit na zelfdoding van haar man
- Jan-Kees geniet na verlies vrouw en dochter toch weer van het leven: "De banden van rouw en verdriet zijn verbroken"
- Hanneke Schaap: "Beweren dat God Zijn kinderen voor zelfmoord bewaart, is valse gerustheid"
Meer over Zelfmoord »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Wat het stukje bekering betreft: ik had liever gezien dat deze dominee scheef: "komt allen tot mij die vermoeid en belast zijn en ik zal u rust geven". Deze jongen moet niet bidden om bekeerd te worden, maar om rust te krijgen.