cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kayla stoecklein
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

04 september 2020 door Nienke Alblas

Weduwe voorganger spreekt zich uit na zelfdoding van haar man

Volgens Kayla Stoecklein zou er in de kerk meer over mentale problematiek en zelfmoord gesproken moeten worden binnen de kerk. Ze ziet het na de zelfmoord van haar man, voorganger Andrew Stoecklein, als haar roeping om het thema bespreekbaar te maken. "Direct na zijn dood besefte ik mij dat de zelfmoord niet iets was dat Andrew die avond had gekozen; het was het resultaat van onderliggende psychische problemen en diepe pijn."

De dertigjarige voorganger van Inland Hills Church nam zijn eigen leven op 25 augustus 2018. Een paar dagen voor zijn dood sprak Andrew nog in zijn gemeente in Chino, Californië. In de preek 'Mess to Masterpiece' (puinhoop tot meesterwerk, red.) vertelde hij over zijn worstelingen met depressie, angststoornis en het belang van het delen van deze dingen binnen de kerk. Zijn vrouw zet het verkondigen van deze boodschap voort.

Onverwacht afscheid
"Gisteravond heeft de liefde van mijn leven, de vader van mijn kinderen en de voorganger van onze ongelooflijke kerk zijn laatste adem uitgeblazen om bij Jezus te zijn. Het was niet het wonder waar ik op hoopte, maar hij is nu in de hemel met zijn vader, vrij van pijn, vrij van depressie en angst", schreef zijn vrouw Kayla Stoecklein de volgende dag op haar Instagram. "Als u worstelt met zelfmoordgedachten, vertel het dan aan iemand. Zorg ervoor dat je niet de enige bent die van de pijn weet en bel een vriend of familielid voordat je een onomkeerbare beslissing neemt. U bent meer geliefd en gewaardeerd dan u denkt!"

De moeder bleef achter met drie jonge zoontjes en een groot verdriet. Het verlies van haar man zorgde voor psychische problematiek bij de weduwe. "Ik begreep niet hoe zijn pijn voelde, tot ik het zelf ervoer. Ik worstelde zelf ook met zelfmoordgedachten. Het is een overweldigende pijn en het voelt alsof de enige manier om de pijn weg te laten gaan de dood is."

Oproep tot naastenliefde
De weduwe roept via de Christian Post mensen op om te praten over wat ze ervaren en christenen om te luisteren naar hun naasten. "Als mensen die van Jezus van houden is het belangrijk om écht te houden van de mensen die door een donkere periode heengaan. We moeten stilstaan, vragen stellen en echt proberen mensen te begrijpen. Dan kunnen we hen omringen met liefde, compassie en empathie", aldus Kayla.

"Als iemand door zelfmoord sterft, wil de familie het woord niet eens uitspreken", vertelt Kayla over het verlies van haar man. "Er het is een misvatting dat wie door zelfdoding om het leven komt, niet naar de hemel gaat. Maar ik weet dat bij Andrew zijn 'toelating' tot de eeuwigheid niet afhing van hoe hij stierf; het hing af van zijn relatie met Jezus."

Bron afbeelding: Instagram @kaylasteck

Worstel jij met zelfmoordgedachten of ken je iemand die dat doet? Aarzel dan niet om de 113-hulplijn in te schakelen.


Zelfmoord
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Vrouw van voorganger die zelfmoord pleegde plaatst hartverscheurende video op Instagram
- Jan-Kees geniet na verlies vrouw en dochter toch weer van het leven: "De banden van rouw en verdriet zijn verbroken"
- Hanneke Schaap: "Beweren dat God Zijn kinderen voor zelfmoord bewaart, is valse gerustheid"
- Deze twee dominees begeleiden mensen die worstelen met zelfdoding: "God bewaart Zijn kinderen, ook na zelfdoding"
Meer over Zelfmoord »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ik herken wel enige zaken. Vaak word in kerken ook nog geopperd dat je leven met Jezus niet in orde zou zijn. Want als dat in orde is, dan gaat het vanzelf goed. Een vervelende bijwerking van de prosperiteit teachings in evangelische kringen. Dit is verfoeilijk en bovendien niet waar. We moeten allemaal door woestijnen in ons leven. De ene mens kan daar beter mee omgaan dan de andere. Dan mogen we elkaar Juist steunen. Dan kunnen we elkaar met die opmerking toch niet in de kou laten staan? In de hitte van de woestijn in dit geval?