cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. R. W. Mulder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Is apart wonen van elkaar hetzelfde als een echtscheiding?

"Als een getrouwd echtpaar besluit apart van elkaar te gaan wonen, is dat dan hetzelfde als scheiden", vraagt een vragensteller zich af in de vragenrubriek van Refoweb.nl. "Als door therapie geen verbetering plaatsvindt, geeft apart wonen misschien meer lucht. Is het echt zo dat apart van elkaar gaan wonen gelijk staat aan scheiden en dus tot zonde gerekend wordt? Uiteindelijk zijn ze (een echtpaar uit de omgeving van de vragensteller, red.) nog steeds getrouwd, op papier en voor God."

"Als besloten wordt om apart van elkaar te gaan is er bijna altijd iets zeer ingrijpends aan de hand", merkt ds. R. W. Mulder (foto) op in zijn antwoord. "Het komt voor dat vanwege psychische of lichamelijke mishandeling wordt gekozen voor deze optie. Een keuze tussen twee kwaden waarvan geldt dat naar de beste inschatting de minst kwade wordt gekozen. Je mag niet echtbreken, maar je mag ook leven niet in gevaar brengen en dit laatste heeft ook een psychische component."

Als buitenstaander wil de hersteld hervormde predikant uit Montfoort "zeer terughoudend zijn in het oordelen hierover". "Het gaat mij veel te ver om in zo’n geval te stellen dat dit zonde zou zijn. Natuurlijk is samenwonen een vereiste binnen het huwelijk, maar er zijn zoals uitgelegd ook ander aspecten van belang. Het is mijns inziens niet in alle gevallen mogelijk om bij elkaar te wonen (dat zien we overigens soms ook op oudere leeftijd vanwege dementie)."

"Laten we niet oordelen over, maar veel liever bidden voor mensen die voor deze ingrijpende weg kiezen. Mogelijk gebeurt er nog iets dat wij niet meer hadden verwacht waardoor we ons verwonderen."


Echtscheiding
- Hertrouwen na een echtscheiding: wat zegt de Bijbel?
- Wel of niet je huwelijk verbreken? Jij zult samen met God dat besluit moeten nemen
- God gaf Marianne toestemming om haar huwelijk te beëindigen: zijn wij bereid dit te accepteren?
- De zonde van echtscheiding heeft vaak in een veel eerder stadium plaatsgevonden
- De legalistische toepassing van de Bijbel leidt vaak tot pastorale brokstukken
Meer over Echtscheiding »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Je mag niet echtbreken omdat het dan zonde is, maar omdat je de ander beloofd hebt lief te hebben tot de dood jullie scheidt. Je schendt je eigen belofte voor God en de gemeente gedaan. Dat neemt niet weg dat het in deze gebroken wereld soms niet meer is op te brengen een ander tot het einde lief te hebben. Bij elkaar blijven en een leven lang ruzie maken, of psychisch of lichamelijk geweld ondergaan is niet beter dan definitief uit elkaar gaan.