cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
black lives matter christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 augustus 2020 door Nienke Alblas

Steeds meer Amerikaanse christenen zetten vraagtekens bij Black Lives Matter

De grote Amerikaanse Bijbelschool Southern Evangelical Seminary bracht afgelopen week een document uit waarin zij stellen dat zij afstand nemen van racisme en gelijktijdig christenen waarschuwen voor de Black Lives Matter beweging. "We laten ons steeds meer leiden door emoties in Amerika", waarschuwt Bijbelleraar Richard Land van Southern Evangelical Seminary (SES).

"SES staat voor de waarde van al het menselijk leven (Genesis 1:27) en is tegen racisme in welke vorm dan ook (Zacharia 7: 10, Spreuken 28: 16, Handelingen 10: 34-35, Galaten 3: 28). Daarnaast erkennen wij ook dat sommige christenen in de geschiedenis van de kerk het evangelie hebben verdraaid met racistische doeleinden", stelt het document van SES. In het document spreekt SES volgens de Christian Post ook over de 'wokeness' ideologie, kritieke rassenleer, 'witte schuld' en 'witte breekbaarheid'. Deze ideeën worden gepromoot in veel kerken volgens SES en zijn volgens de Bijbelschool anti-evangelisch en laten weinig ruimte over voor bekering, vergeving en verzoening.

Steeds meer christenen en christelijke organisaties lijken hun vraagtekens te zetten bij de motieven van Black Lives Matter. Nadat een Anglicaanse theoloog kritiek gaf op de beweging, sloot de conservatieve Southern Baptist Convention zich hierbij aan. Het document van SES haakt in op deze standpunten.

Of Black Lives Matter werkelijk anti-religieus is, blijft onduidelijk. Wel is het duidelijk dat er een steeds minder positief beeld van de BLM-activisten ontstaat onder christenen. Dit komt onder andere door verschillende incidenten die op sociale media opdoken. Zo probeerden activisten een gezin bij de kerk weg te houden en verscheen online een video waarin te zien is dat activisten een Bijbel verbranden. Achteraf bleek echter dat de laatste beelden door Russische media werden verspreid. Relevant Magazine benadrukte dat het belangrijk is je bronnen goed te controleren, wegens de grote mate waarin nepnieuws wordt verspreidt in Amerika.

Theoloog McDermott lichtte eerder toe dat rassen er in de Bijbel helemaal niet toe doen. "De enige twee rassen die voor de apostelen bestonden waren 'oude schepping' en 'nieuwe schepping'. Maar de Bijbelse boodschap gaat verder dan dat. Apostelen onderwezen gelovigen in het werk van Jezus dat de oude orde vervangt met een nieuwe orde. Je wordt deel van de nieuwe schepping door in Jezus te geloven. Dan ga je op Christus lijken", aldus McDermott. Volgens de theoloog is iedereen in die nieuwe schepping gelijk aan elkaar.

J.D. Greear is voorzitter van de Southern Baptist Convention. Greear gaf eerder aan dat hij niet achter de politieke standpunten staat van Black Lives Matter. "Dat betekent niet dat ik niet meeleef met de zwarte gemeenschap. Toch sympathiseer ik niet met de BLM-beweging", aldus Greear.

Hans Frinsel van de Zaut.org gaf ook commentaar op de manier waarop mensen zich aansluiten bij BLM bewegingen. Hij legt uit waarom we 'als volgelingen van Jezus niet zomaar met elke demonstratie mee moeten lopen'. "Hoe sympathiek een bepaald onderdeel daarvan ook kan zijn. De gemeente van Christus heeft een eigen agenda, die afwijkt van die van de wereld. Zij moet altijd een tegencultuur vormen die Gods waarden tentoonspreidt", schreef hij in deze column, gedeeld via CIP.nl.


Racisme
- Waarom Black Lives Matter een gevaarlijke anti-christelijke beweging is
- Arjen ten Brinke zwijgt niet langer over racisme: "De kerk heeft geen schone handen"
- Waarom een christelijke zwarte vrouw zich verzet tegen Black Lives Matter
- Theoloog juicht deze video over Zwarte Piet en racisme toe
- Gilbert Thera open over racisme: "Als ik het zwembad inging, ging iedereen het zwembad uit"
Meer over Racisme »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
BLM heeft het zelfde dwingend karakter als de islam. Waag het niet er tegenin te gaan.