cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. P. L de Jong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. P. L de Jong vraagt zich af of de PKN racistisch is

"Voor zover elk mens daar last van heeft, zal racisme ook niemand van ons helemaal vreemd zijn", stelt ds. P. L. de Jong. De PKN-predikant vraagt zich op de site van Het Goede Leven af in hoeverre de kerk waar hij actief is racistisch is.

"Het valt mij steeds vaker op hoe wit onze kerk is en alle vergaderingen waar je komt", merkt De Jong op. "Vaak sta je er niet bij stil." Hij merkt op dat in een liedvers van Willem Barnard in het Nieuw Liedboek sprake is van 'negers'. "In de werkgroepen zaten vrijwel alleen witte mensen, die er vooral mee bezig zijn geweest alle oudere liedverzen genderneutraal te maken. Aan deze kwestie over racisme werd geen moment nagedacht."

Ook wijst de dominee uit Rotterdam op de bundel Weerklank waarin de 'Moorman' voorkomt. "Racisme? Absoluut niet. Maar het punt waar het om gaat: je hebt het niet gezien en vervolgens bagatelliseer je het."

Lees zijn volledige commentaar op de website van Het Goede Leven.


Racisme
- Waarom Black Lives Matter een gevaarlijke anti-christelijke beweging is
- Arjen ten Brinke zwijgt niet langer over racisme: "De kerk heeft geen schone handen"
- Waarom een christelijke zwarte vrouw zich verzet tegen Black Lives Matter
- Theoloog juicht deze video over Zwarte Piet en racisme toe
- Gilbert Thera open over racisme: "Als ik het zwembad inging, ging iedereen het zwembad uit"
Meer over Racisme »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Lang geleden waren wij lid van een reformatorische kerk... een "witte kerk". Op een zondag kwam een grote groep Molukse jongeren binnen. Iedereen schrok. Helaas bleef het bij die ene keer... de gemeenteleden waren opgelucht. Hoe anders in de evangelische gemeente, waar we nu zijn in de buurt van een AZC. Actief betrokken broers en zussen uit Iran, Syrië, Afghanistan enz. We kunnen heel veel van ze leren