cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. C. Budding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Waarom trouwen veel christenen op jonge leeftijd?

"Ik weet dat er binnen reformatorisch en ‘streng’ evangelisch Nederland vaak jong getrouwd wordt. Waarom wordt er jong getrouwd? Waarom niet eerst lang de tijd nemen om elkaar écht goed te leren kennen alvorens je de grote stap tot trouwen zet? Voorkomt dat niet een heleboel echtscheidingen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. Budding (foto) geeft antwoord.

"Om eerlijk te zijn denk ik dat dit de laatste jaren ook aan het verschuiven is", merkt de hervormde predikant op. "Ook in de reformatorische hoek (die ik van binnenuit ken) zie ik een verschuiving de laatste 25 jaar. Toch is er nog wel een verschil zichtbaar met de seculiere maatschappij. Veel jongeren leren elkaar kennen via de kerk, jeugdclub en catechisatie. Daarom komen ze op jonge leeftijd makkelijker met elkaar in contact en kan de ‘vlam’ zomaar overslaan. En stel je voor: als je dan verkering krijgt op je 16e of 17e (wat geen uitzondering is) dan duurt wachten lang. Je leert elkaar beter kennen en groeit ook in lichamelijk opzicht naar elkaar toe. Je hebt dan al jaren de tijd om elkaar beter te leren kennen.

Tegelijkertijd wijst de Bijbel een duidelijke weg aan als het gaat om de lichamelijke eenwording tussen man en vrouw. Die is alleen voorbehouden binnen het huwelijk. Je snapt als je daarin zuiver voor God en de Bijbel wil leven, dan wordt dat gaandeweg ook veel moeilijker. Dat is één van de redenen waarom mensen dan op hun 21e of 22e helemaal aan het huwelijk toe zijn. Maar zij zijn dan samen vaak al een hele weg gegaan waardoor zij elkaar ook goed kennen. Misschien wel beter dan stellen die elkaar op latere leeftijd tegenkomen en dan sneller trouwen.

Of dat méér echtscheidingen oplevert? Natuurlijk biedt dit op zich geen garantie. Toch is het mijn diepste overtuiging dat de Bijbelse kernwaarde de meest fundamentele en belangrijkste factor is van het huwelijksgeluk. Wat ik bedoel? De leus onder veel jongeren van vandaag is: Geniet van het leven! En daarin ben je volledig vrij! Daarbij is het heel normaal dat je verschillende seksuele contacten hebt, als jij je er maar lekker bij voelt. De Bijbel leert het tegendeel: Seksualiteit zoals het bedoeld is, kan alleen plaats vinden in een situatie waarbij trouw en veiligheid de bedding is. Hiervoor heeft God het huwelijk ingesteld wat dient als die veilige bedding."


Huwelijk
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- Erica begon onvoorbereid aan haar huwelijk: "We hadden heel wat teleurstellingen kunnen voorkomen"
- Huwelijkscoach Bram luidt de noodklok over het christelijke huwelijk
- Te vroege seks is gevaarlijk voor je (latere) huwelijk
- Je trouwt nooit met de juiste persoon, stelt Tim Keller
Meer over Huwelijk »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen