cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jaap Bönker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 juni 2020 door Jaap Bönker

Waarom groeit ook in de christelijke wereld de antipathie tegen Israël?

Theoloog Stefan Paas* zegt dat het tonen van de Israël-vlag bij het Amsterdamse restaurant Ha Carmel, een regelrechte aanstootgevende daad is. Denk ook aan de steun van de Raad van Kerken aan een eenzijdige anti-Israëlbrief. Er zijn steeds meer gelovigen die zich af zetten tegen Israël. Wat is dat toch?

De Eeuwige heeft uit het nest van de volkeren (70 stuks) één volkje gekozen, het nietigste van allen (Deuteronomium 6:7v.) om de andere 69 volkeren te bereiken (Rabbijnse uitspraak).

Zo zegt de Here Jezus dat Hij alleen gekomen is voor de verloren schapen van het huis van Israël (Mattheus 15:21v.). Niet voor Nederlanders, de Belgen of de Amerikanen in eerste instantie! Nee, om door Israël die andere volkeren te bereiken. Hij sluit Zijn unieke verbond na de uittocht uit Egypte (Exodus 19) en zegt daarbij dat Israël een koninkrijk van priesters is een heilig (apart gezet) volk!

Israël heeft veel fouten gemaakt en heeft die belofte vaak aan de kant gezet, maar Gods belofte blijft! ‘Die niet laat varen wat Zijn hand begonnen is!’ (Uit Votum en groet). Hoe vaak heeft de kerk dit aan de kant geschoven, maar wel uitgesproken? Hoe lezen we Psalm 136 met ‘goedertierenheid’ of letterlijk ‘verbondstrouw’, die tot in eeuwigheid is? Zesentwintig keer staat dat genoemd, de getalswaarde van de naam JHWH.

We rotzooien soms maar wat aan en zijn erg met ons zelf bezig en met dingetjes, maar ondertussen groeit ook in de kerk van Nederland de antipathie (zo noem ik het maar) ten opzichte van Israël per dag (zie o.a. brief van de Raad van Kerken en de uitspraken van Stefan Paas). Met alle gevolgen van dien. We zoeken naar genezingen en wonderen (zonder dat iemand nadenkt over de uitspraken van Jezus dat het gaat om Zijn komende Koninkrijk). We gaan naar steeds meer devotie (waarvan ik me wel eens afvraag gaat het om de Eeuwige of de artiest)? We zoeken soms naar hoe het met ons beter moet/zal gaan, maar niet in onze relatie met God Zelf? Goedkope psychologische verhaaltjes met een geestelijk sausje gaan de ronde, maar waar gaat het om? De Almachtige gaat door Israël heen de wereld bereiken! Een wereld die steeds meer van de Schepper dreigt af te glijden tot een humaan geheel.

We staan op een interessant punt in de geschiedenis. Israël is weer een staat, na pakweg 2000 jaar. De dorre doodsbeenderen staan op en hebben een skelet gevormd. Het kan allemaal beter, er zit nog niet echt geestelijk leven in (60% van Israël is nog steeds seculier, maar door de Messiaanse opwekking (groeit steeds meer) komt er langzamerhand vlees op en gaat zich bewegen naar de volkeren toe (Ezechiël 37), als de Geest er helemaal in komt. Israël het volk dat door de eeuwen heen het Woord/Torah heeft bewaard en meegenomen, ook in moeilijke situaties, zal weer glans krijgen. Het wachten is op het openbaar worden van de 144.000 ‘Paulussen’ (Openbaring 7), die de wereld in zullen trekken om het Woord te brengen.

Kerk in Nederland ‘sta op!’ en bedenkt wat uw positie is ten opzichte van Israël en ten opzichte van de volkeren. Gelovigen uit de volkeren, onnatuurlijke takken, zijn geënt op de Stam, samen met de natuurlijke takken (Israël).
We staan in een bijzondere tijd, God gaat de aarde herstellen! Renoveren, zoals Hij bedoeld heeft. Al het onreine uit de volkeren en uit Zijn volk zal Hij wegdoen. Openbaring 19-22 is aanstaande. Doe je voordeel ermee!

Jaap Bönker is schrijver en spreker. Hij is verbonden aan de Bijbelse Cultuur Stichting en Comité Gemeentehulp Israël.

* Theoloog Stefan Paas heeft zich volgens het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) schuldig gemaakt aan victim blaming. Via Twitter ontkent Paas dat hier sprake van is en heeft hij een rectificatie geëist.


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Je kunt Israël nooit anders zien dan in het licht van Gods Woord. Daarom moeten wij als christenen altijd op de bres voor Israël, Gods tijdklok. Het is en blijft Gods Volk en Land en Gods beloften aan Zijn Volk zijn onberouwelijk. Zijn ze volmaakt ? Zijn wij volmaakt ? Nee. God heeft Zich een volk uitverkoren op grond van de belofte aan Abraham ooit gedaan. Die belofte is nog steeds van kracht voor Zijn Land èn Volk. Vanuit Sion zal de wet uitgaan, zegt de Bijbel. Moge de ogen van de Kerk hiervoor opengaan.