De barmhartige Samaritaan: op wie in de gelijkenis lijk jij het meest?

Column 7 mei 2025 6 minuten Dr. Steven Paas
Steven Paas

In de gelijkenis van de 'Barmhartige Samaritaan' in Lukas 10:25-37. Daarin beantwoordt Jezus de vragen van een Joodse Wetgeleerde (nomikos) hoe hij in de hemel kan komen (vgl. Lukas18:18) en wie zijn naaste is.

In eerste instantie antwoordt Jezus met het tweezijdige gebod van de liefde, tot God en tot de naaste (Mattheüs 22:37-41; Markus 12: 29-31). Maar vervolgens illustreert Hij dat gebod met een voorbeeldverhaal, waarin blijkt dat liefde het finale antwoord is op het menselijke lijden. Jezus gebruikt in de gelijkenis Zijn relatie met de door Joden verachte Samaritanen. Op de achtergrond spelen eerdere gebeurtenissen die Zijn verhouding tot de Samaritanen kenmerken. Hij straft ze niet met een oordeel als ze hem doortocht weigeren (Lukas 9: 51-56). Hij spreekt met een Samaritaanse vrouw en wordt door haar dorp erkend als de Messias (Johannes 4: 1-42). Het blijkt dat Jezus ook de Samaritanen liefheeft. 

Minstens zeven personen spelen een rol in het verhaal. We verdelen ze in drie groepen:

1. De rovers en hun slachtoffer
Op de berucht gevaarlijke weg van Jeruzalem naar Jericho wordt een man beroofd en door de rovers helemaal in elkaar geslagen. 

Het gaat hier om het lijden dat mensen wordt aangedaan door andere mensen.

Met deze gelijkenis roept Jezus het beeld op van het lot van de lijdende mens in dreigende contexten. In dit geval niet het lijden dat het gevolg is van de eigen zonde. Het gaat hier om het lijden dat mensen wordt aangedaan door andere mensen. Zij lijden onder oorlogsgeweld, crimineel geweld, onrecht, laster, en vervolging door hen die dat leed veroorzaken. In Psalm 9 spreekt David over hen :10 (de verdrukten), :13 (de ellendigen), :19 (de armen). Prediker 5:7 signaleert “onderdrukking van de armen en beroving van recht en gerechtigheid”. In Mattheüs 25 spreekt Jezus over hen, :35,36,37,38,42,44 (de hongerigen, dorstigen, naakten, zieken, gevangenen, vreemdelingen). Hebreeën 13:3 noemt ze “hen die slecht behandeld worden”.

Voorbeelden vandaag:
-oorlogsslachtoffers en oorlogshitsers
-verdrukten en verdrukkers
-vervolgden en vervolgers
-uitgebuitenen en uitbuiters
-rechtelozen en rechtverkrachters
-getroffenen en systemen van onrecht
-gevangenen en vrijheidsberovers
-beroofde armen en rovende rijken
-belasterden en lasteraars
-zwakken en sterken

Samenvattend: Jezus wijst op het lijden van mensen doordat andere mensen zich ten koste van hen handhaven en bevoordelen in macht en rijkdom. Het kan zomaar zijn dat u en ik zich herkennen in een van beide kanten, of misschien wel in alle twee. In beide gevallen heeft Jezus een bijzondere boodschap voor ons.

Door niet te helpen, kiezen de priester en de leviet indirect partij voor de rovers. Ze zijn medeverantwoordelijk voor het lijden van het slachtoffer. 

2. De priester en de leviet
Priesters en levieten (Genesis 46:11; Numeri 3; 1 Kronieken 6) vertegenwoordigden de tempeldienst en de offers van verzoening en oordeel waardoor God aanwezig was onder het volk en waardoor Hij het liet uitzien naar de Messias, het volmaakte offer. Samen met de Farizeeën en Wetgeleerden waren zij de morele en godsdienstige leiders van het volk.

De priester en de leviet zouden - gezien hun voorbeeldpositie als godsdienstige leiders - de eersten hebben moeten zijn om zich het lot van het slachtoffer aan te trekken. Door niet te helpen, kiezen ze indirect partij voor de rovers. Ze zijn medeverantwoordelijk voor het lijden van het slachtoffer. 

Met het beeld dat juist zij het laten afweten, laat Jezus zien (a) aan de vragen stellende Wetgeleerde, (b) aan het Joodse volk en (c) aan ons allen wie Hij is en waarom Hij moest komen. Daarmee impliceert Hij drie aspecten: 

Ten eerste, met de gelijkenis toont Jezus dat de vertegenwoordigers van de oudtestamentische tempeldienst en godsdienst ontrouw zijn aan hun roeping om voor Joden en niet-Joden een universele voorafschaduwing voor alle volken te zijn van de Messias en Zijn Rijk van gerechtigheid. De beelddragers van tempel en Jodendom vertonen niet het beeld van zelfopofferende en verlossende liefde van de komende Messias (Jesaja 53:3,7). Samen met de Farizeeën en Schriftgeleerden (grammateis) of Wetgeleerden (nomikoi) hebben zij een eigen religie ontworpen. Dat is de godsdienst die later het Judaïsme zou gaan heten. Zij wijkt af van Abraham, Mozes en de profeten omdat zij Jezus afwijst en primair focust op zelfhandhaving. In Mattheüs 23:2.3 zegt Jezus over de Farizeeën dat hun daden niet overeenkomen met hun mooie woorden en dat ze daarom niet volgenswaardig zijn. 

Jezus geeft geen grond voor het geloof in een religieuze positie en toekomst voor het Joodse volk in Gods heilsplan, die uitzonderlijker zou zijn dan die van alle volken.

Ten tweede, met de gelijkenis bevestigt Jezus wat altijd al Gods bedoeling was, namelijk dat de oudtestamentische tempeldienst en de bijbehorende offers geen doel in zichzelf hebben maar slechts een schaduw van de komende werkelijkheid  voor de hele wereld zijn en dus onvolmaakt zijn. God neemt de schaduwachtige voorbeeldfunctie van Israël en de hele tempeldienst weg om de volmaaktheid van Christus en van Zijn volkomen liefdesoffer daarvoor in de plaats te stellen (Hebreeën 10:9).

Ten derde, de vervulling en afronding van Israëls voorbeeldfunctie en van de tempeldienst heeft consequenties voor onze Israëlvisie vandaag. Met de gelijkenis laat Jezus ons zien dat er geen Bijbelse reden is voor verwachtingen van een herstel van de tempeldienst in Jeruzalem en een etnisch en geografisch herstel van het oudtestamentische Israël van de twaalf stammen. Ook geeft Jezus geen grond voor het geloof in een religieuze positie en toekomst voor het Joodse volk in Gods heilsplan, die uitzonderlijker zou zijn dan die van alle volken. Voor het Evangelie zijn alle naties gelijkwaardig.

3. De Samaritaan en de herbergier/waard
Een verachte Samaritaan blijkt de redder te zijn van het slachtoffer en hij schakelt voor dat reddingswerk de hulp in van een herbergier.

Deze gelijkenis bevat drie boodschappen van Jezus: 

Jezus identificeert zich met de helper in de gelijkenis, de door de Joden verachte Samaritaan. Hijzelf is de barmhartige Samaritaan.

In de eerste plaats is het een boodschap van liefde en troost voor alle mensen die lijden omdat ze misbruikt worden door de plegers (en hun systemen) van vervolging, onrecht, geweld en uitbuiting, die alleen hun eigen belang op het oog hebben. God heeft voor hen speciale belangstelling. “Heeft God niet de armen van deze wereld uitverkoren om rijk te zijn in het geloof”? (Jakobus 2:5; vgl. Mattheüs 5:3). Daarom heeft Jezus juist oog voor de slachtoffers in deze wereld. Hij identificeert zich met de helper in de gelijkenis, de door de Joden verachte Samaritaan. Hijzelf is de barmhartige Samaritaan. Evenals de Samaritanen wordt ook Hij door de Joodse leiders buitengesloten. Maar juist in die weg van vernedering van de Zoon van God is Jezus de Redder van slachtoffers van geweld, onrecht, vervolging en uitbuiting. Zijn genadige oproep om erfgenamen van het Koninkrijk te zijn en Hem lief te hebben is in het bijzonder tot deze arme en behoeftige slachtoffers gericht (Mattheüs 5: 3-12). Dat is een boodschap van grote troost voor hen.

In de tweede plaats is de gelijkenis een ernstige waarschuwing aan het adres van alle egoïstische misbruikers van macht en plegers van geweld en onrecht, inclusief aan hen die medeverantwoordelijk zijn door deze zonden en de politieke en systematische contexten ervan te faciliteren, bagatelliseren, goed te praten, of -- zoals de priester en de leviet -- simpelweg aan de slachtoffers voorbij te gaan. Jezus wil ook niet hun ondergang. Ook voor hen is Hij gekomen. Maar als ze zich niet bekeren, zullen ze omkomen in Gods toorn en oordeel.

In de derde plaats, is de gelijkenis ook een bijzondere boodschap aan alle christenen. Ze moeten steeds meer gaan lijken op de barmhartige Samaritaan en ze zijn te vergelijken met de herbergier. Evenals de herbergier in de gelijkenis schakelt Jezus hen in om deelnemers te zijn aan Zijn reddingswerk, ook in contexten die als gevaarlijk bekend staan. In Mattheüs 25 zegt Jezus: “Voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij hebt gedaan, hebt u dat ook voor Mij gedaan” (:40). Het is niet vrijblijvend. Hij zegt ook: “Voor zover u dit voor een van deze geringsten niet gedaan hebt, hebt u het ook niet voor Mij gedaan” (:45). 

Gehoorzaamheid aan de opdracht van Jezus is de vrucht van de liefde. Kunnen wij die liefde tot God en de naaste opbrengen?

Liefde
Gehoorzaamheid aan de opdracht van Jezus is de vrucht van de liefde, waarop Jezus voorafgaande aan de gelijkenis de Wetgeleerde al wees. Kunnen wij die liefde tot God en de naaste opbrengen? Ook liefde voor de volgelingen van  systemen die Jezus (nog) afwijzen en christenen smaden (Mattheüs 5: 10-12)? We kunnen dat niet vanuit onszelf, maar wel vanuit Hem. Het kan alleen in die weg, want: “Wij hebben Hem (en onze naaste) lief omdat Hij ons eerst liefhad” (1 Johannes 4: 19, vgl :10). Daarom geven we ons in geloof over aan Hem. Zijn volmaakte werk van verzoening en redding vult ons met de liefde om ons in te zetten voor de verachte, behoeftige en verdrukte naaste, ook vandaag.

Op wie in de gelijkenis lijken u en ik het meest?

Dr. Steven Paas publiceerde over onder andere Europese en Afrikaanse kerkgeschiedenis, zending, het verschijnsel van het Israëlisme in de interpretatie van Bijbelse profetieën en over de lexicografie van het Chichewa, een veel gesproken taal in Centraal-Afrika.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Frankrijk en Israël
Nieuws

Franse Joden vluchten met hulp van christenen naar Israël: “Het voelt als thuiskomen”

Bijna vijftig Joden uit Frankrijk zijn onlangs aangekomen in Israël, op de vlucht voor het toenemende antisemitisme in hun thuisland. Hun reis werd mogelijk gemaakt met steun van een christelijke organisatie. De groep werd op Ben Gurion Airport harte

The King’s Army
Positief nieuws

Evangelisten zien geestelijke doorbraak in Verenigd Koninkrijk: "De kerk is aan het ontwaken"

Na decennialang bekend te hebben gestaan als een moeilijk missiegebied, lijkt het geestelijk klimaat in het Verenigd Koninkrijk snel te veranderen. Steeds meer mensen zijn bereid om het Evangelie te aanvaarden. Christenen komen in beweging om het ook

Ad de Bruijne
Nieuws

Theoloog teleurgesteld in kritiek NGK-prominenten: 'Kort door de bocht'

Homoseksuele gemeenteleden met een relatie zijn binnen de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) welkom aan het avondmaal en in de ambten, zo werd onlangs besloten tijdens de generale synode. Zes prominente theologen uitten onlangs kritiek, maar theo

YouTube
Nieuws

Voormalig boeddhistische monnik beweert de hel te hebben gezien na zelfmoordpoging

Steve Kang, ooit boeddhistisch monnik en nu evangelisch voorganger, vertelt openhartig over een schokkende ervaring die zijn leven voorgoed veranderde. Na een zelfmoordpoging in 1998 zegt hij dat hij terechtkwam op een plek die hij alleen als de hel

Ds. K. van Olst
Nieuws

Hersteld hervormd Vriezenveen hoopt op komst ds. K. van Olst

De hersteld hervormde gemeente te Vriezenveen hoopt ds. K. van Olst (foto) als nieuwe dominee te verwelkomen. De predikant, die sinds 2014 verbonden is aan de hersteld hervormde gemeente van Doornspijk, moet de opvolger worden van ds. IJ. R. Bijl die

Lex Paleaux
Interview

Schrijver Lex Paleaux over trauma en vergeving: “Ik geloofde dat God er was, maar niet voor mij” 

Lex Paleaux groeide op in een christelijk gezin in Friesland. Als jongetje geloofde hij vurig dat God hem zou opvangen als hij zich aan Hem overgaf. "Ik was er namelijk echt van overtuigd dat ik opgevangen zou worden", vertelt hij. "Want daar werden

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant wijst op ouders die gezag misbruiken

Wie dragen er gezag over ons leven? Volgens de Bijbel zijn dat onze vaders en moeders en al die anderen die over ons gesteld zijn. Maar wat nu als je als kind te maken hebt gehad met bijvoorbeeld seksueel misbruik? Hoe moet je over gezag spreken als

Herman Selderhuis
Persbericht

Eredoctoraat voor prof. dr. Herman Selderhuis

De Universiteit Zürich heeft laten weten aan Herman Selderhuis, hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, een eredoctoraat toe te kennen voor zijn invloedrijke onderzoek van de Reformatie. Tevens ontvangt hi

Meerartikelen

Richard Groenenboom
Interview

Volgens Richard begint de kerk in het gezin: “Wat als de preekstoel wegvalt?”

Hoe leef je je geloof als christen in Noord-Korea, een land waar een Bijbel bezitten levensgevaarlijk is? Richard Groenenboom ontmoette broeder Bae, die in het geheim opgroeide met fluisterende Bijbelverhalen en verstopt geloof. Zijn indrukwekkende g

Waarheidsvriend
Nieuws

Reinald Molenaar benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van De Waarheidsvriend

Reinald Molenaar (40) uit Ede is benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, het weekblad dat verbonden is aan de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Dat maakte het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond vandaag

Ds. D. I. B. van der Meulen
Nieuws

Ds. D. I. B. van der Meulen aanvaardt beroep uit Herwijnen en verlaat Amsterdam

De Gereformeerde Kerk in Herwijnen mag binnenkort een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. D. I. B. van der Meulen (foto) heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. De predikant is momenteel verbonden aan de protestantse gemeente 'Licht Oud Zuid' in

Trump
Nieuws

Katholieke leiders boos op Trump om AI-foto als paus

Dat Donald Trump een foto deelde van zichzelf als paus, terwijl het Vaticaan nog door een periode van nationale rouw gaat na het overlijden van paus Franciscus, stuit op veel kritiek. De katholieke leiders van New York hebben fel uitgehaald naar de A

Chinese vlag
Nieuws

Christelijke organisatie slaat alarm over nieuwe Chinese wetgeving

De Korean Church Media Association slaat alarm over nieuwe Chinese wetgeving die het christelijke geloof en zendingswerk zwaar kan beperken. Dat meldt The Christian Post. De nieuwe wetgeving ging op 1 mei in en lijkt volgens de organisatie vooral ger

Oegandese vlag
Nieuws

Evangelist vermoord na bekering van moslims in Oeganda: "Hij riep mensen op om Jezus te volgen"

De Oegandese evangelist David Washume is op brute wijze om het leven gebracht nadat hij tijdens een openluchtevenement meerdere moslims tot geloof in Jezus Christus had geleid. Lokale bronnen melden dat hij werd doodgestoken terwijl hij onderweg naar

Jeffrey Schipper
Hoofdredactioneel commentaar

Sommige christenen strijden met wapens van Gods tegenstander

Hoewel het christenleven vaak vredig lijkt - met kerkdiensten en conferenties - herinnert de Bijbel ons eraan dat er een onzichtbare strijd gaande is. Wie zich laat sussen door comfort of misleiding, loopt gevaar. Zeker in een tijd waarin leugens wor

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant stelt dat de kerk in noodweer terechtgekomen is

Volgens ds. P. den Ouden verkeert de kerk in noodweer. Dat stelde de HHK-predikant in een recente preek. Den Ouden wees onder meer op de ontkerkelijking die volgens hem als een storm over ons land raast. Aan zijn toehoorders vroeg Den Ouden of dit oo

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe voorganger gemeenteleden verbood om zijn conferentie bij te wonen

Een aantal jaar terug leidde spreker Wilkin van de Kamp in Zuid-Amerika een meerdaagse conferentie. Maar daarbij stuitte hij op onverwacht verzet. Een van de lokale voorgangers verbood zijn gemeenteleden namelijk om de conferenties van Van de Kamp bi

Jesus Film Project
Positief nieuws

Mijlpaal: Jezus-film nu vertaald in meer dan 2000 talen

De Jesus Film Project, een bediening van Cru (voorheen Campus Crusade for Christ), heeft een bijzondere mijlpaal bereikt. De bekende film over het leven van Jezus is nu vertaald in maar liefst 2.200 talen. De nieuwste vertaling is in het Bouna, een d

Het graf van Rachel
Nieuws

EO-presentator gaat op zoek naar naamgenoten in ‘Graf van Rachel’

In de EO-documentaire Het graf van Rachel onderzoekt presentator Rachel Rosier hoe haar geloof, Joodse roots en opvoeding haar blik op de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende oorlog in Israël en Gaza beïnvloeden. Voor haar zoektocht

Donkey Mobile
Interview

Henrik Wienen: "De kerk moet ook op de smartphone aanwezig zijn"

Henrik Wienen is de bedenker van Donkey Mobile, de app die door steeds meer kerken wordt gebruikt. Hij wil kerken ondersteunen met goede digitale technologie. "Laten we het belangrijkste communicatiemiddel van deze tijd, de smartphone, niet overlaten